Romii reţinuţi pentru trafic de refugiaţi, eliberaţi din arest după o gravă eroare de procedură. Procurorii au greşit instanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase membri ai clanului Varga, o grupare din Bistriţa acuzată de trafic de refugiaţi, au scăpat de după gratii, în urma unei erori de procedură. Procurorii DIICOT au cerut arestul preventiv la instanţa greşită, văzându-se astfel nevoiţi să ceară chiar ei ulterior revocarea arestului preventiv.

Toţi ce şase membri ai clanului Varga, implicaţi în prima grupare românească de trafic de refugiaţi au fost eliberaţi în seara zilei de 16 februarie. Acest lucru s-a întâmplat nu pentru că judecătorii ar fi ajuns la concluzia că cei şase nu sunt un pericol pentru societate, ci pentru că s-au greşit procedurile. 

Cu alte cuvinte, procurorii DIICOT au cerut arestul preventiv la instanţa greşită. Având în vedere faptul că în dosar este implicat şi un notar public din oraşul Năsăud, cererea trebuia înaintată Curţii de Apel Cluj şi nu Tribunalului Bistriţa-Năsăud, cum s-a întâmplat.

Timp de aproape o lună nimeni nu a sesizat această greşeală, nici procurorii, nici judecătorii de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi nici măcar magistraţii de la Curtea de Apel Cluj, unde s-a judecat una dintre contestaţiile inculpaţilor. I-a încurcat faptul că, deşi notarul este cercetat şi el în dosar, împotriva lui nu s-a cerut nicio măsură preventivă. 

Această eroare a fost descoperită şi mai apoi speculată de unul dintre avocaţii inculpaţilor. Judecătorul a declinat competenţa, iar procurorii DIICOT s-au văzut nevoiţi să ceară chiar ei instanţei să revoce arestul preventiv.

„Tribunalul Bistriţa-Năsăud admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud de revocare a măsurii preventive faţă de inculpaţii V.V., V.A.D., V.R., V. G., V.A. şi V.P. D, ca fiind întemeiată şi dispune revocarea măsurii arestării preventive faţă de cei şase inculpaţi”, se arată în soluţia dată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud. 

Cei 6 inculpaţi au petrecut aproape o lună după gratii, iar judecătorii ar fi putut să le prelungească arestul preventiv la termenul din 16 februarie. Din cauza acestei erori de procedură, spun avocaţii, nu se va mai putea cere nicio măsură preventivă împotriva celor şase până când instanţa nu va da o sentinţă definitivă.

„S-a constatat că instanţa competentă este Curtea de Apel Cluj. Atunci, practic, s-a dispus punerea în libertate a inculpaţilor. Faptul că nu s-a luat nicio măsură împotriva notarului implicat i-a încurcat. Nu s-a sesizat nici măcar Curtea de Apel Cluj, deşi dosarul a ajuns şi acolo”, a precizat pentru adevărul.ro, unul dintre apărătorii inculpaţilor. 

Au obligat mai mulţi şoferi să transporte refugiaţi pe teritoriul Turciei 

Cei şase sunt acuzaţi de trafic de refugiaţi, după ce, spun procurorii, aceştia au recrutat mai mulţi conducători auto, pe care, prin înşelăciune sau ameninţări cu acte de violenţă, i-au determinat să transporte sirieni la graniţa Turciei cu Grecia, de unde mai apoi ajungeau în Macedonia, Serbia şi în spaţiul comunitar.

„Acolo, membrii grupării şi-ar fi obligat copiii minori să cerşească, cântând cu acordeonul în locuri publice, iar pe şoferii recrutaţi, prin inducere în eroare, i-ar fi transferat unor grupuri infracţionale turceşti. Ulterior, gruparea infracţională din Turcia i-ar fi determinat, prin ameninţare pe şoferii din Bistriţa-Năsăud să efectueze transporturi cu cetăţeni de origine siriană, bărbaţi, femei şi copii, din localitatea Izmir, până la graniţa vestică a Turciei, contra unor sume mari de bani”, precizat în urmă cu o lună, procurorii DIICOT într-un comunicat de presă.

În faţa reprezentanţilor mass-media, romii s-au declarat agricultori săraci şi cinstiţi, susţinând că trăiesc de pe o lună pe alta din roadele pământului. Mai mult, mulţi dintre ei infirmă faptul că ar fi fost în Turcia.

Unul dintre şoferii implicaţi fără voia sa în această reţea de trafic de refugiaţi care i-a şi denunţat şi a mărturisit pentru Adevărul.ro faptul că sirienii şi irakienii erau transportaţi în condiţii inumane, fiind înghesuiţi cu zecile în autoutilitare şi fiind privaţi de apă. Mai mult, acesta susţine că atât el, cât şi un alt şofer implicat au fost ameninţaţi de membri clanului şi ulterior după ce au fost arestaţi preventiv de către familiile acestora. Unul dintre şoferi ar fi avut o armă la tâmplă permanent în perioada petrecută în Turcia. 

În această reţea este implicată şi una dintre cele mai periculoase familii de romi din Bistriţa-Năsăud. Fratele unuia dintre inculpaţi a oripilat opinia publică după ce a lăsat într-o baltă de sânge un student în centrul oraşului Cluj-Napoca în anul 2014. La cei 22 de ani ai săi, acesta avea la activ condamnări pentru furt calificat, jaf, agresiune şi chiar prostituţie. 

Vă mai recomandăm:

Poveste româno-ţigănească cu moarte, şantaj, poliţişti şi sute de euro. Cum a ajuns un om al legii unealta unor romi într-o răfuială pe viaţă şi pe moarte

FOTO Un rrom violent, care s-a prostituat în Italia, este printre bătăuşii care au lăsat un student într-o baltă de sânge pe o stradă din Cluj-Napoca

Instanţa îl obligă pe minorul bătăuş care a nenorocit un student în plină stradă în Cluj-Napoca să meargă la şcoală şi să nu intre în baruri

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite