Bistriţa: Portret/ Gheorghe Ionele majordomul culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Gheorghe Ionele majordomul culturii
Bistriţa: Portret/ Gheorghe Ionele majordomul culturii

Este portar la Centrul Cultural Municipal de trei ani şi spune că s-a angajat aici pentru că întodeauna a fost interesat de cultură.

Gheorghe Ionele şi-a schimbat de mai multe ori locul de muncă , iar în urmă trei ani s-a angajat ca şi portar la Centrul Cultural Municipal. Deşi bani sunt puţini, îi place foarte mult activitatea pe care o desfăşoară aici şi nu ar mai pleca niciodată.  Este cel care „dă bună ziua” zilnic artiştilor bistriţeni, cel care întâmpină artiştii veniţi din toată ţara sau chiar din lume pentru a susţine spectacole la centru şi cel care întâmpină publicul bistriţean la fiecare spectacol. În tinereţe a fost fotbalist a jucat la echipele mari ale Bistriţei , Foresta şi Gloria , însă nu a făcut carieră din asta, a fost întodeauna un om simplu căruia i-au plăcut lucrurile bine făcute.

Portar printre vedete

Gheorge Ionele spune că de când a venit la Centrul Cultural Municipal a avut parte de experienţe inedite, a cunoscut oamenii deosebiţi. „Primul om cunoscut pe care l-am întâlnit când m-am angajat aici a fost Dumitru Fărcaş. L-am sărbătorit pe Florin Piersic când a împlinit 73 ani şi păstrez acasă sticla de şampanie care s-a servit în cinstea lui. Am avut ocazia să schimb impresii la o cafea cu marii folkişti români - Ducu Bertzi , Vasile Şeicaru sau Nicu Alifantis” povesteşte portarul încântat. A întâlnit şi oameni care nu i-au plăcut sau care i s-au părut reci şi necomunicativi, unul dintre ei fiind Tudor Gheorghe. Cele mai triste momente pe care la trăit Gheorghe de când lucrează la Centrul Cultural Municipal au fost acelea când trupul neînsufleţit al doamnei muzicii bistriţene, Valeria Peter Predescu, a fost depus aici pentru priveghi. „Deşi au venit foarte mulţi artişti lucru care ar fi trebuit să mă bucure, bucuria întâlnirii acestora a fost umbrită de dispariţia doamnei Valeria Peter Predescu”, povesteşte cu tristeţe Gheorghe Ionele.

Gazda perfectă

Portarul spune că  principiul după care se ghidează în munca sa este acela că el se află în slujba spectatorului. Îi priveşte pe cei care vor să asiste la un spectacol ca pe nişte musafiri iar el se simte ca o gazdă care trebuie să ofere invitaţilor care îi trec pragul tot ceea ce e mai bun. În plus după trei ani de muncă cunoaşte aproape pe toată lumea care vine la spectacole.  „Sunt aproximativ 1000 de persoane care vin la spectacole în Bistriţa. Mulţi dintre ei îmi sunt deja familiari şi ştiu cum să îi tratez, încerc întodeauna să fiu de ajutor şi să îi fac să simtă că sunt acolo dacă au nevoi de vreo informaţie sau nu îşi găsec locul în sală sau orice altă problemă”, povesteşte portarul.

Întrebari şi răspunsuri

Cum trebuie să se prezinte portarul unei instituţii de cultură?

G.I. Mereu în ţinută corespunzătoare, să aibă o postură elegantă , să fie amabil şi zâmbitor, oamenii trebuie primiţi cu căldură la un spectacol. Nu suntem străjeri.


Care a fost cel mai neplăcut lucru care vi s-a întâmplat de când sunteţi portar?

G.I. În principiu  dacă şti cum să gestionezi o situaţie nu ţi se întâmplă lucruri neplăcute. Se întâmplă uneori  să fi tratat cu aroganţă însă îţi permiţi să ripostezi, mai subtil dar îţi permiţi.

Ce-i place

Portarului îi plac sportul , artele, florile, lucrurile bine făcute, istoria, tot ce este legat de cultura generală. Îi place să citească, romanul său favorit fiind „Singur pe lume” de Hector Malot. Îi mai place foarte mult muzica.

Ce nu-i place

Duplicitatea , minciuna. „Nu îmi place că uneori se dă prea mare importanţă lucrurilor neîsemnate”, spune portarul

Profil personal

NĂSCUT: 31 aprilie 1961 Sângeorzul Nou
EDUCAŢIE : Liceul Industrial
EXPERIENŢĂ : portar
FAMILIE: Căsătorit , 2 copii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite