8 curiozităţi din Evul Mediu. Femeile nu aveau voie să decidă viitorul copiilor, iar episcopul avea rol de „salvator”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada Medievală a fost una dintre cele mai fascinante epoci istorice. Este începutul creştinismului şi este considerată începutul procesului de civilizare. Unele practici şi reguli din această perioadă ar părea ciudate în zilele noastre. Femeile, de exemplu, nu aveau voie să decidă viitorul copiilor.

O serie de reguli şi practici din Perioada Medievală ar ridica sprâncenele omului zilelor noastre. Adevărul.ro vă prezintă 8 curiozităţi din lumea medieval, cu ajutorul volumului „De la Antichitatea Târzie la Amurgul Evului Mediu”, semnat de Ovidiu Mureşan. 

1. Femeile nu aveau dreptul să decidă nimic ce ţine de viitorul copiilor, cât bărbatul ei era în viaţă

2.  Băieţii sunt sustraşi de la educaţia şi îndrumarea mamei la vârsta de 7-8 ani, când ajung în şcoli speciale. 

3. Vasalul, „bodyguardul” transmis din generaţie în generaţi. Acestuia i se asigura hrana, îmbrăcămintea, precum şi armura de către cel care beneficia de serviciile sale militare.

4. Mănăstirile aveau ateliere speciale, unde se multiplica biblia.

5. Episcopul era „responsabil” de salvarea oraşului de invazii, prin rugăciune. 

6. Nobilii puteau purta arme în permanenţă, puteau începe războaie şi sunt scutiţi de taxe şi impozite.

7. În cazul nobililor, băieţii sunt consideraţi majori la 20-21 de ani, iar fetele la 15-20 de ani. În cazul nenobililor, băieţii erau consieraţi majori la 15 ani, iar fetele la 12 ani.

8. Călugării depuneau un jurământ de castitate, sărăcie şi supunre şi nu aveau voi să lase moştenire patrimoniu. Bunurile lor ajungeau automat la mănăstire.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite