Sprijin pentru comunităţile de români din Ucraina: La Solotvino se va deschide un centru de informare

Sprijin pentru comunităţile de români din Ucraina: La Solotvino se va deschide un centru de informare

Consulatul României a fost inaugurat în urmă cu mai bine  de un an la Solotvino   Foto: Adevărul

Guvernul a aprobat deschiderea centrului de informare al României la Slatina/Solotvino (Ucraina), ca parte a demersurilor guvernamentale pentru sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării în promovarea şi conservarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rolul centrelor de informare, conform Programului de Guvernare, este de a promova interesele României în relaţia bilaterală de predare a limbii române şi a elementelor de cultură şi civilizaţie românească prin elaborarea unor proiecte în domeniul lingvistic şi organizarea unor evenimente culturale şi de diplomaţie publică şi culturală, precum şi a sărbătorilor naţionale.

Memorandumul adoptat în şedinţa de guvern prevede înfiinţarea centrului de la Slatina/Solotvino până la finalul anului, fiind o prioritate asumată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru 2017.

Începând cu anul 2015, astfel de unităţi au fost deschise şi la Comrat şi Bălţi (Republica Moldova) şi Ismail (Regiunea Odessa, Ucraina).

Alte două centre vor fi înfiinţate la Bor (Serbia/Valea Timocului) şi Korcea (Albania), zone în care există importante comunităţi româneşti, arată reprezentanţii Instituţiei Prefectului Maramureş.

Peste 30.000 de români trăiesc în Ucraina şi aproximativ aceelaşi număr de ucraineni trăiesc în România.
 
 
Mai puteţi citi:

 

citeste totul despre: