O săptămână de manifestări sub genericul „Crăciun în Maramureş”

O
săptămână de manifestări sub genericul „Crăciun în Maramureş”

Craciun în Maramures   Foto Adevarul

„Crăciun în Maramureş” este genericul sub care Consiliul Judeţean Maramureş va derula o serie de evenimente culturale dedicate Sărbătorii Naşterii Domnului. Manifestările se vor desfăşura în intervalul 14 – 20 decembrie 2015, în diverse locaţii din Baia Mare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aflat la cea de-a şaptea ediţie, ”Crăciun în Maramureş” va cuprinde o serie de evenimente precum expoziţii, vernisaje, activităţi culturale, dar şi reconstituirea, la Muzeul Satului, a unei zile din viaţa satului tradiţional maramureşean din Ajunul Crăciunului.

În 14 decembrie, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară va avea loc vernisajul expoziţiei Fotoetnografica, tematica acesteia fiind una specifică de Crăciun, urmând ca în 15 decembrie, la Bastionul Măcelarilor să aibă loc vernisajul unei expoziţii de fotografie a artistului fotografic maramureşean Radu Lazăr, cu tema „Meşteşuguri tradiţionale în Ţara Maramureşului”. „Crăciunul – simboluri şi semnificaţii” – este tema simpozionului care va avea loc la Consiliul Judeţean Maramureş în 16 decembrie, şi la care vor fi invitaţi cadre universitare, etnologi şi istorici.

Ansamblul de copii „Dănţăuşii” de la Palatul Copiilor Baia Mare, sub coordonarea profesorului-coregraf Maria Seraz, vor susţine un moment de colinde şi „Dansul Moşilor” – un dans cu o simbolistică specială de Crăciun. La finalul simpozionului, va fi vernisată o expoziţie Fotoetnografica în holul Palatului Administrativ Baia Mare.

Ziua de 17 decembrie va fi dedicată colindătorilor care vor veni la Consiliul Judeţean Maramureş şi pe care îi va aştepta – ca în fiecare an – Moş Crăciun cu sacul plin de cadouri.

În aceeaşi zi, la Complexul Astronomic din Baia Mare, în intervalul orar 9-15, copiii vor avea intrarea gratuită pentru a putea participa la acţiunile desfăşurate sub genericul „Steaua Crăciunului”. Se vor face prezentări de expoziţii, prezentări în cupolă şi explicaţii a ceea ce consideră astronomii a fi „Steaua Crăciunului”.

În 19 decembrie, centrul de greutate al manifestărilor se va muta la Muzeul Satului din Baia Mare, unde se va reconstitui o autentică zi de ajun, cu tăiatul porcului, gătitul bucatelor tradiţionale, colindatul şi uratul pe uliţele satului. Ca în fiecare an, vor fi reprezentate toate zonele etno-folclorice din Maramureş, primăriile participante fiind: Borşa, Băiţa de Sub Codru, Botiza, Groşii Ţibleşului, Rona de Sus şi Valea Chioarului.

Manifestările se vor încheia în 20 decembrie, când Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” va susţine un concert de colinde la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

 
Mai puteţi citi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările