Maramureşenii dispuşi să renunţe la agricultură din cauza romilor

Maramureşenii dispuşi să renunţe la agricultură din cauza romilor

Numărul sesizărilor a crescut semnificativ în ultima perioadă Foto: Adevărul

În cadrul şedinţei cu secretarii judeţului Maramureş, ce s-a desfăşurat luni la Instituţia Prefectului Judeţul Maramureş, a fost dezbătută şi problema distrugerilor şi furturilor de culturi provocate în unele localităţi de cetăţenii de etnie romă. Potrivit pe adresa instituţiei pe care o conduce au ajuns numeroase sesizări, iar primarii spun că agricultorii sunt decişi să renunţe la meseria lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Discutarea acestui subiect a fost urmarea numeroaselor sesizări sosite în ultima vreme pe adresa Prefecturii. Fermierii din localităţi precum Recea, Coroieni, Coltău, sau Satulung s-au plâns conducerii judeţului de pagubele însemnate şi nerecuperate de ani de zile pe care le produc romii. Prezenţi la întâlnire, primarii acestor localităţi au solicitat prefectului discuţii mai ample pe acest subiect, astfel că aceştia, alături de prefectul Anton Rohian, de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi , ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi cei ai Direcţiei Sanitar Veterinare Maramureş au continuat dezbaterile într-o altă sala de şedinţă a Prefecturii.
 
Primarii s-au arătat extrem de îngrijoraţi de creşterea numărului cetăţenilor de etnie romă care se stabilesc pe raza localităţilor lor şi, implicit de furturile pe care le comit, cu preponderenta pe parcursul nopţii. Din această cauză unii cetăţeni au renunţat la cultivarea terenurilor agricole sau se gândesc chiar să se mute din acele localităţi. 
 
Printre soluţiile propuse de autorităţile locale se număra montarea de camere video în zona în care locuiesc romii, intensificarea controalelor în zonele respective prin organizarea de patrule mixte, verificarea actelor de provenienţă a căilor pe care îi au romii şi luarea unor măsuri ferme în cazul celor prinşi în flagrant, ori pe drumurile publice având marfa nejustificată.

Cu toate acestea, singura măsură concretă a fost o nouă promisiune din partea prefectului că totul va fi bine, arătând de asemenea că stoparea acestei probleme este o preocupare a Instituţiei Prefectului. „Am avut sesizări din partea unor cetăţeni care au fost ameninţaţi şi chiar agresaţi de romi. Până la urmă trebuie să găsim o soluţie să convieţuim la modul civilizat“, a menţionat prefectul Anton Rohian.

Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările