Boala telefonului mobil. Ce este „text neck”, afecţiunea care îţi deformează coloana vertebrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boala smartphone-ului, numită „text neck”   Sursa foto: pexels.com
Boala smartphone-ului, numită „text neck”   Sursa foto: pexels.com

Boala smartphone-ului sau „text neck” este din ce în ce mai des întâlnită la tineri, sau chiar la copii de peste 12 ani. Un medic explică de ce apare boala şi cum putem să o prevenim, dar şi ce complicaţii poate să producă.

Telefonul mobil a devenit parte din viaţa noastră, tinerii de azi nu-şi mai văd viaţa fără un astfel de gadget. Mediul virtual este un loc unde, în special din cauza pandemiei, s-a mutat o mare parte din viaţa noastră, care a devenit dependentă de tehnologie. Adevărul este că pandemia doar a grăbit puţin această mutare, care oricum ar fi avut loc, mai lent.
Însă utilizarea acestor lucruri care ar trebui să ne facă viaţa mai uşoară s-ar putea să ne-o facă, de fapt, mai grea, cel puţin din punctul de vedere al sănătăţii. 

Pe lângă faptul că ne poate afecta ochii, o altă boală este din ce în ce mai întâlnită. Este vorba despre poziţia incorectă a spatelui, atunci când ţinem telefonul prea mult timp în mână şi ne uităm în jos spre ecran. Boala este numită „text neck”, sau cervicala de tip text neck, cunoscută în literatura de specialitate drept „Turtle Neck Posture” sau „Anterior Head Syndrom”.

Simptomele bolii smartphone-ului

„Principala cauză a bolii este menţinerea într-o postură incorectă a coloanei cervicale. Practic ”uitatul şi tastatul în telefon” în mod prelungit, va duce, în timp, la modificarea curburii cervicale văzute din plan sagital, adică din lordoză se va ajunge în rectitudine sau cifoză cervicală”, explică medicul specialist în recuperarea medicală – medicină fizică, Răzvan Darea.

boala smartphone-ului sursa foto razvan darea

Coloana se deformeaza din cauza poziţiei incorecte   Sursa foto: Răzvan Darea

Potrivit lui, semnele clinice ale afecţiunii sunt durerea în zona cervicală, durere ce iradiază spre umăr, spate sau membru superior, limitarea mobiltăţii gâtului, rigiditatea coloanei cervicale, contracţii ale musculaturii gâtului şi dureri de cap sau hipotonia (scăderea tonusului muscular) trapezului, a romboizilor, a rotatorilor externi ai umărului.

Complicaţiile pot fi grave

Potrivit medicului, complicaţiile care pot să apară vizează aplatizarea coloanei dorsale - ceea ce va face ca spatele să fie plan, osteoartită cu debut precoce a coloanei vertebrale cervico-dorsale, degenerarea generală a coloanei vertebrale, compresia discurilor intervertebrale, hipotonie musculară sau pierderea capacităţii pulmonare.

Solicitat să explice ce anume se întâmplă cu coloana vertebrală atunci când stăm prea mult în această poziţie incorectă, el a răspuns: „Pe înţelesul tuturor, ne „cocoşam” adica facem cifoza, sau daca deja avem vreo afecţiune degenerativă, cum ar fi cifoză, scolioză, lordoză, cifoscolioza etc..., nu facem decât să le accentuăm”, a explicat el.

De asemenea, medicul mai spune că boala ne afectează inclusiv ochii sau puterea de concentrare, iar în unele situaţii se poate ajunge chiar la operaţii. 

„Ne poate afecta foarte grav puterea de concentrare, ochii – vederea, mai ales în cazul copiilor. Pot apărea, pe lângă afecţiunile coloanei vertebrale, şi afecţiuni oculare destul de grave”, mai spune el. „Da, se poate ajunge şi la operaţii de hernii de disc, discopatii lombare, se poate ajunge chiar şi la operaţii ale ochilor. De ce? Pentru că tot ce se face în exces dăunează, iar excesul de gadgeturi cam asta face”, mai menţionează el.

Cum previi îmbolnăvirea

Medicul Răzvan Darea mai arată că prevenţia este cea mai bună şi a enumerat câteva metode de a preveni să ne îmbolnăvim din cauza telefonului: „Managementul posturii şi a activităţilor în timp ce se utilizează smartphone-uri sau alte dispozitive portabile, evitaţi utilizarea excesivă şi faceţi pauze dese, evitaţi posturile statice prelungite, poziţionaţi dispozitivul astfel încât să reducă tensiunile atât pe cap / gât, cât şi pe extremităţile superioare, evitaţi să ţineţi dispozitive mari sau grele într-o mână pentru o durată lungă de timp”, a mai precizat el.

coloana cervicala sursa foto razvan darea

Spatele se aplatizează   Sursa foto: Răzvan Darea

Pe de altă parte, tratamentul necesită fizioterapie, masaj, kinetoterapie şi medicaţie cu analgezice şi antiinflamatorii.

Cât timp recomandă medicul celor mici, să petreacă în faţa telefonului

Atunci când vine vorba despre copii, medicul este ferm şi spune că dacă ar fi după el, celor mici, sub 7 ani, nu le-ar permite deloc să stea cu ochii în telefon, însă modul în care evoluează societatea nu mai poate accepta această interdicţie, nici chiar celor mici. Atunci, el ar recomanda ca acest timp să fie limitat. „Din punctul meu de vedere, copiilor până la 7 ani nu le-aş da tableta sau telefonul absolut deloc. Dar, având în vedere că trăim într-o lume a tehnologiei, nu avem încotro şi atunci, dacă până la urmă se dă telefonul unui copil, bine ar fi să stea în jur de 30 de minute, dacă nu e şcolar. Şi telefonul, bineînteţeles, ţinut la distanţă şi poziţionat în faţa lui, nu în jos sau în sus, pentru a nu-i solicita prea mult gâtul şi coloana cervicală”, mai spune el.

„E ok, înţeleg lumea asta a tehnologiei, doar că trebuie puţin să ne controlăm atunci când vine vorba de ea, sau de copilaşii noştri, atunci când folosesc aceste gadgeturi”, conchide medicul.

Datele statistice arată că sunt afectaţi copiii în special de la 12 ani, cei care folosesc intensiv spartephone-ul. De asemenea, datele prezentate de medic arată că 87% dintre adolescenţii cu vârste înte 14 şi 18 ani din SUA şi 79% adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani din Marea Britanie deţin şi folosesc smartphone-uri.

În rândul adulţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani, 92% şi 95% au raportat că au un smartphone în SUA şi, respectiv, în Australia. 

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

Cât va continua dependenţa energetică a Uniunii Europene de Rusia? Răspunsurile experţilor

Florin Călinescu, dezvăluiri despre cum a descoperit că are cancer de piele: „Am găsit o chestie ciudată la nas”

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite