Românul care-i îmbracă pe italieni la comandă. Un costum realizat de Daniel Robu costă cel puţin 1.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Conferinţa Mondială de la Tampere, unde au lipsit oficialii României, a reprezentat Italia în costum popular, cu drapelul naţional
La Conferinţa Mondială de la Tampere, unde au lipsit oficialii României, a reprezentat Italia în costum popular, cu drapelul naţional

Maestrul croitor Daniel Robu, originar din Săbăoani (Neamţ), a pornit de jos în lumea creatorilor de costume clasice bărbăteşti realizate la comandă. Acum, are o cifră de afaceri de aproximativ jumătate de milion de euro. Deţine un atelier propriu, cu opt croitori români, dar şi un showroom, ambele în Torino, unde îşi are expuse creaţiile. Un costum bărbătesc realizat de el costă peste o mie de euro.

Daniel Robu (42 de ani) a fost singurul creator român prezent la cel mai important eveniment mondial al croitorilor profesionişti, care a avut loc între 11 şi 15 august, în oraşul Tampere din Finlanda. La Conferinta World Federation of Master Tailors, aflată la a 36-a ediţie, Robu a venit îmbrăcat în costum popular românesc, tradiţional, cu steagul României.

El nu pierde niciun prilej de a se mândri că este român. „Descoperi cât de mult ţi-e dragă ţara ta atunci când eşti departe de ea. Am confecţionat şi drapelul României (de peste opt metri), dar şi papionul tricolor. Sunt mândru că sunt român şi încerc să-mi promovez ţara oriunde am ocazia“, ne-a spus Daniel Robu.

În costum popular românesc, cu drapelul României, a reprezentat Italia la Conferinta „World Federation of Master Tailors“, unde nu a fost prezent niciun oficial al României. Daniel Robu a participat ca membru al delegaţiei italiene, din partea Academiei Naţionale a Croitorilor din Peninsulă, unde activează ca reprezentant şi consilier pentru regiunea Piemont.

„Lipsa ţării noastre de la un eveniment de o astfel de anvergură reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte maturitatea profesională a sectorului de faţă. Tradiţia croitorilor, a costumului la comandă, cu care eram obişnuiţi chiar şi în timpul regimului comunist, s-a pierdut în ultimii 25 de ani. Deşi producţia industrială, în domeniul confecţiilor este dezvoltată, producţia artizanală, la nivel de măiestrie profesională, pare complet abandonată sau, cel puţin, complet dezorganizată. Aş invita maeştrii croitori din România să se manifeste mai activ pe plan internaţional şi să participe la evenimente care le-ar putea aduce notorietate şi le-ar putea îmbogăţi experienţa din foarte multe puncte de vedere”, declară maestrul croitor Daniel Robu.

La Tampere, Robu a propus participanţilor, veniţi din toate colţurile lumii, costume moderne, de producţie proprie, realizate după riguroasele criterii ale modei italiene. „Este foarte clar faptul că maeştrii croitori orientali sunt foarte puternici, îşi domină excelent pieţele atât din punctul de vedere al calităţii, cât şi al dezvoltării comerciale. Europa riscă să piardă supremaţia mărcilor iar la nivel de croitorie la comandă, artizanat, artă propriu-zisă, produsele orientale pot concura în orice context cu cele italiene sau englezeşti” , a mai afirmat Daniel Robu.

A plecat în Italia în 1999, când avea doar 26 de ani. Pasionat de croitorie şi cu pregătire în domeniu, s-a angajat la un atelier. Lipsa actelor l-a făcut să-şi piardă de locul de muncă. Un timp a muncit în casele unor italieni bogaţi, apoi şi-a reluat activitatea de croitor, la subsolul locuinţei sale din Torino, în timp ce soţia a lucrat ca asistent medical. Daniel Robu a fost interesat să realizeze doar costume la comandă, realizate după măsurători, cu materiale de calitate.

Lucrează doar cu lână şi kaşmir de provenienţă sigură, din Anglia şi Italia. În scurt timp avut parte de recunoaşterea italienilor. A muncit cu seriozitate, la preţuri mult mai mici faţă de cele practicate de italieni. „Ce atuuri am eu? Punctualitatea şi lucrul bine făcut. Italienii au tradiţia de a-şi face costumele la comandă, încă de mici“, a spus croitorul român. Daniel Robu a crezut în propria afacere, astfel încât din 2007 până în prezent a obţinut recunoaşterea statului italian. El este acum membru al Academiei Naţionale a Creatorilor de Costume din Italia. În urmă cu un an a făcut parte din Caravana Maeştrilor Croitori şi şi-a prezentat creaţiile şi opiniile în nouă oraşe din cinci ţări ale Europei, cu tradiţie în privinţa costumelor la comandă: Monte Carlo, Lyon, Reims, Bruxelles, Frankfurt, Numberg, München, Padova şi Milano.

Din clientela sa, doar un procent nesemnificativ îl reprezintă românii. Îmbracă haine făcute de Daniel Robu şeici din ţările arabe, senatori, fotbalişti ai clubului Juventus, dar şi italieni care-şi permit să plătească peste o mie de euro pentru fiecare costum.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite