Carleta Bodea, şefa veterinarilor din Bacău, trimisă în judecată de procurorii DNA pentru 16 infracţiuni. A luat mită un ceas, produse cosmetice şi bani în plic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carleta Bodea este trimisă în judecată de procurori şi ţinută în arest de trei luni pentru mai multe infracţiuni FOTO Adevărul
Carleta Bodea este trimisă în judecată de procurori şi ţinută în arest de trei luni pentru mai multe infracţiuni FOTO Adevărul

Şefa Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău, Carleta Bodea, a fost trimisă în judecată vineri, 22 aprilie, de procurorii Anticorupţie. Ea este de trei luni în arest preventiv. Au mai fost fost trimişi în judecată şi alţi medici şi oameni de afaceri, acuzaţi şi de dare de mită şi complicitate la dare de mită.

Carleta Bodea, directorul executiv al DSVSA Bacău, a fost trimisă în judecată pentru opt fapte de luare de mită şi şase fapte de folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite. Împreună cu ea au trimişi în judecată, în stare de libertate, dr. Gheorghiţă Vlad, fost şef al Serviciului Igienă, acuzat de complicitate la luare de mită, medicul veterinar Vasiliu Dumitru, Fănel Bogoş, Alexandru Scripcaru şi Costel Pânzaru, pentru dare de mită.


În două luni, şefa veterinarilor a comis 16 infracţiuni


Suspiciunile de corupţie asupra şefei DSVSA Bacău nu erau noi. Un prim scandal public s-a iscat în ianuarie 2015, după ce aceasta a influenţat rezultatul unei licitaţii pentru o concesiune veterinară la Săuceşti.

Cum se câştigă o licitaţie la DSVSA Bacău. Scandal între medicii veterinari care se luptă pentru o concesiune la Săuceşti

Pe 26 octombrie 2015, Carmen Bodea, în calitate de director executiv al DSVSA Bacău, cu ajutorul lui Vlad Gheorghiţă a pretins şi a primit suma de 2.700 lei de la inculpatul Pânzaru Costel, administrator al unei societăţi comerciale cu obiect principal de activitate comerţ cu ridicata al cărnii şi produselor din carne.

„Banii au fost pretinşi şi primiţi în legătură cu atribuţiile de serviciu referitoare la planificarea acţiunilor şi controalelor, autorizarea/înregistrarea obiectivelor supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, suspendarea/anularea autorizaţiei/înregistrării sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi dispunerea măsurilor complementare de sancţionare“, se arată în rechizitoriul procurorilor de la DNA Bacău.

În perioada 12-27 octombrie 2015, Caleta Bodea a  acceptat promisiunea unor sume de bani de la Vasiliu Dumitru, medic veterinar căruia i-a fost atribuită, prin concesionare, de către DSVSA Bacău, o circumscripţie veterinară. „Promisiunea remiterii unei sume de bani este în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei privind constituirea comisiei de evaluare a achiziţiilor de servicii sanitar-veterinare, avizarea documentaţiei de participare la licitaţie, avizarea raportului de atribuire a achiziţiei şi semnarea, în numele DSVSA Bacău, a contractului de servicii sanitar-veterinare, cu câştigătorul procedurii de atribuire“, potrivit rechizitoriului procurorilor băcăuani. Directorul veterinarilor i-a furnizat medicului respectiv informaţii despre licitaţia respectivă, deşi anunţul privind licitaţia nu fusese publicat pe SEAP. Medicul Vasiliu a aflat de la Carmen Bodea condiţiile din caietul de sarcini.


Le-a suflat subiectele şi altora. Aceştia au recunoscut totul în faţa procurorilor DNA


În perioada noiembrie – decembrie 2015, Carleta Bodea, cu ocazia unor concursuri organizate de instituţia publică unde îşi desfăşura activitatea, a furnizat mai multor persoane, printre care se aflau şi inculpaţii: Budacă Iosif, Rotaru Bogdan şi Ungureanu Ionela-Raluca, informaţii nedestinate publicităţii, respectiv variantele de subiecte pentru proba scrisă.

„În acest fel inculpata a asigurat candidaţilor respectivi un avantaj faţă de ceilalţi participanţi la concurs şi, totodată, obţinerea unui punctaj necesar câştigării concursului. Acest lucru a fost posibil şi datorită ajutorului oferit directorului executiv al DSVSA Bacău de inculpaţii Budacă Vasile, Enea Laura, Preotu Ioan şi Pârşot Cristina-Mirela, care au avut rolul de intermediari“, acuză procurorii.


Alte şpăgi: un plic cu 5 mii de lei, produse cosmetice, 200 de euro, un ceas în valoare de o mie de lei, 3 mii de lei de la un om de afaceri


Pe 17 decembrie 2015, Carleta Bodea, prin intermediul  Cristinei-Mirela Pârşot, a primit un plic conţinând suma de 5 mii de lei de la inculpatul Preotu Ioan, ruda unuia dintre candidaţii favorizaţi. De asemenea, şefa veterinarilor a mai primit de la candidaţii Rotaru Bogdan şi Ungureanu Ionela-Raluca suma de 200 euro respectiv un set de produse cosmetice, în valoare de 50 euro.

„În ziua de 11 decembrie 2015, prin intermediar, inculpata Bodea Carmen-Carleta a primit de la inculpatul Scripcaru Alexandru, administrator al unei societăţi comerciale un ceas în valoare de 1.045 lei, în legătură cu atribuţiile sale de director executiv al DSVSA Bacău, respectiv aprobarea/dispunerea modificării în baza de date - Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare Animale - a rasei bovinelor proprietatea firmei acestuia din urmă“.

Pe 8 ianuarie 2016, Carleta Bodea a primit de la inculpatul Fănel Bogos, administrator al mai multor societăţi comerciale, suma de 3 mii de lei. Şpaga a fost luată pentru a prelua probe (ouă) puse la dispoziţie de omul de afaceri, în scopul efectuării analizelor asupra acestora cu încălcarea procedurilor interne privind achitarea contravalorii analizelor solicitate şi în scopul influenţării rezultatelor analizelor asupra acestor produse alimentare.

Au semnat un acord de recunoaştere a vinovăţieiei inculpaţii Budacă Vasile, Budacă Iosif Ioan, Pârşot Cristina-Mirela, Preotu Ioan, Rotaru Bogdan, Ungureanu Ionela-Raluca şi Enea Laura. Şefa Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău  nu şi-a recunoscut nici acum infracţiunile comise. Magistraţii au acceptat în ultimile trei luni solicitarea procurorilor DNA de a fi ţinută în stare de arest preventiv. Odată cu trimiterea în judecată s-a pus sechestru şi pe suma de 10 mii de lei, aflată în contul şefei de la DSVSA Bacău. Procesul va fi judecat la Tribunalul Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite