Bunicii din Bacău au prins drag de tai chi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sensei Doru Botez repetă cu elevii săi mişcările de relaxare
Sensei Doru Botez repetă cu elevii săi mişcările de relaxare

Cel mai vârstnic bărbat care se antrenează are 81 de ani . Practicanţii de tai chi spun că au scăpat de multe probleme de sănătate şi că, în pofida vârstei respectabile, se simt mai tineri şi în putere.

Sunt trei ani de când mai mulţi băcăuani, unii trecuţi binişor de prima tinereţe, se întâlnesc de două sau trei ori pe săptămână la Şcoala „Alexandru cel Bun“ pentru  a  face arte marţiale. „Practicanţii de tai chi dobândesc un echilibru şi o linişte interioară perfectă. Această artă marţială este şi un veritabil tratament împotriva diverselor afecţiuni“, explică Doru Botez, instructorul de tai chi. Aşa se explică faptul că mulţi practicanţi din Bacău au vârste respectabile, de 60 sau chiar 70 de ani. 


Cel mai „tânăr“ elev este fără discuţie doctorul Nicolae Apetroaie, care pe 4 decembrie a împlinit 81 de ani. Bătrânul îşi poartă cu demnitate aceşti ani, iar artele marţiale par să-l ajute. „De trei ani vin la sală, indiferent de vreme. Mă simt nemaipomenit, ca la 40 de ani. Acest sport este extraordinar pentru mine şi pentru încheieturile mele“, spune  octogenarul.


„Meditaţie în mişcare“


Cum schimbarea în bine şi tonusul vârstnicului nu au trecut neobservate de cei apropiaţi, după un timp şi alţi membri ai familiei Apetroaie au prins drag de tai chi. „De doi ani vin la sală. Am avut nişte probleme de ordin locotomor, dar de când fac mişcare, sunt de domeniul trecutului. Am mare încredere în medicina tradiţională chineză“, declară Lorin Apetroaie (46 de ani), un alt practicant de tai chi.  Cel mai tânăr elev a împlinit 30 de ani. „Nu pot spune că tai chi-ul este doar pentru persoane vârstnice. Această artă marţială se potriveşte tuturor. Numai că tinerii sunt mai dinamici şi nu au răbdare“, declară sensei Doru Botez (63 de ani).


El mai spune că practicarea regulată a tai chi, numită de chinezi şi „meditaţie în mişcare“, are capacitatea de a îmbunătăţi flexibilitatea şi echilibrul corpului, precum şi starea de bine, eliminând stresul.


„Aici, la sală, uit de toate. Chiar şi de criză! Intru în ritm şi simt cum mă încarc din punct de vedere energetic“, susţine Iosif Sarca, un practicant de tai chi de 72 de ani.  Elevii lui Doru Botez rareori lipsesc nemotivat. Dimpotrivă, participă şi la antrenamentele suplimentare, care se desfăşoară, de regulă, în aer liber.


„Chiar dacă ideal este ca tai chi să se practice într-un mediu organizat, exerciţiile pot fi făcute şi acasă, dacă spaţiul o permite. Şi zece minute de mişcare sunt suficiente pentru a oferi practicantului o stare de bine“, încheie sensei Botez. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite