Bolnavii psihic pot fi externaţi din spital pe baza unei semnături date de rude

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii psihic se pot externa din spital oricând doresc
Bolnavii psihic se pot externa din spital oricând doresc

O femeie din municipiul Bacău, în vârstă de 40 de ani, cu grave afecţiuni psihice şi-a aruncat băieţelul de şase ani pe geam. Gestul necontrolat a avut loc la etajul II al unui bloc situat în cartierul Cornişa, în după-amiaza zilei de duminică, când micuţul se uita la desene animate.

Femeia, care ani buni a profesat ca educatoare, fusese externată de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Bacău cu doar o zi înainte. De data aceasta şi-a ieşit din fire fiindcă mama ei, adică bunica copiilor, a încuiat-o în casă alături de fiica ei de 12 ani şi de băieţel.

Medicii de la Ambulanţă susţin că doar norocul l-a ajutat pe micuţul de 6 ani să scape usor, cu leziuni care în timp se vor vindeca.

Printr-o decizie dată de instanţă, ambii copii sunt în custodia femeii. Custodia fetiţei a obţinut-o în urma divorţului de tatăl micuţei, iar băieţelul a rezultat în urma unei relaţii de concubinaj.

Externată la cererea fratelui şi a mamei

Chiar dacă femeie este pacientă veche de 15 ani a Secţiei de Psihiatrie, ea poate oricând pleca acasă. Externarea se face rapid şi legal la cererea familiei. Cu alte cuvinte, în România, ieşirea din spital se face la fel de uşor chiar dacă pacientul suferă de o afecţiune a organelor interne sau psihică.

Dan Stoica, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Bacău, unde a fost internată pacienta, afirmă că externarea ei de săptămâna trecută s-a făcut la cererea mamei şi a fratelui său.  “De 15 ani această femeie este în evidenţele noastre. Ultima oară a fost internată două luni. Nici nu puteam să o mai ţinem, că deja stătea de multă vreme. Pacienta nu are interdicţie de a părăsi spitalul”, a declarat managerul SJU Bacău.

Legislaţia din România spune că bolnavii psihic pot pleca acasă ori de câte ori vor, cu excepţia celor care au o Interdicţie emisă de o instanţă judecătorească. Această interdicţie poate fi cerută doar de familie, Poliţie sau Parchet.

Cu toate că femeia care şi-a aruncat copilul pe geam de la etajul II a mai încercat să-şi sugrume fetiţa mai mare, familia, Poliţia sau Parchetul n-au cerut vreodată această interdicţie.

“Deontologic, moral, noi avem obligaţia să tratăm pacienţii. Doar atât! Noi nu cerem astfel de interdicţii. Noi nu acuzăm. Nu ne permite legea”, a declarat Geanina Pricopie, purtător de cuvânt al spitalului din Bacău.

Medicul Carmen Covrig, şefa secţiei de Psihiatrie din cadrul SJU, afirmă că angajaţii din spital nu au  nici măcar dreptul să anunţe Direcţia de Protecţie a Copilului, chiar dacă se ştie că pacientul respectiv are copii acasă şi că legea nu prevede luarea vreunei măsuri înainte de producerea faptei. “În viaţa unui pacient există între 2 şi 5 fenomene de decompensare (n.r. – funcţionare extrem de defectuoasă, adică decăderi majore). În restul timpului sunt persoane normale. Însă, schimbările de comportament se pot face rapid, de la o secundă la alta”, a afirmat medical Carmen Covrig prin purtătorul de cuvânt al Spitalului.

Rudele bolnavei cer custodia copiilor

Alina Iftode, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC), afirmă că s-a început o anchetă în acest caz, în care se doreşte ca minorii să rămână în cadrul familiei lărgite, adică la rude. “Femeia este foarte educată, ba chiar are studii în domeniul copiilor. Când nu e în criză, este o mamă bună. S-a putut reprezenta singură în instanţă, a cerut şi a obţinut custodia copiilor. Însă la boala asta, când e bine, când e rău. Noi vrem ca micuţii să rămână în familie, dar nu cu mama lor. Cel mai probabil, vor rămâne la rude. Băieţelul este încă în spital, iar fetiţa a fost luată de duminică de un unchi. Copiii nici nu vor să mai stea în acel apartament”, a declarat Alina Iftode.

Parchetul a cerut o expertiză

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău o cercetează pe femeie sub acuzaţia de tentativă la omor însă, cel mai probabil, pentru fapta sa ea nu va răspunde penal. “Deocamdată noi nu ne putem pronunţa dacă femeie răspunde penal sau nu. Probabil că nu, având în vedere numărul mare de internări în secţia de Psihiatrie, însă legal aşteptăm verdictul expertizei făcute de specialiştii psihiatri. Dacă această expertiză va demonstra că femeia nu are discernământ, noi vom cere acea interdicţie de a părăsi o clinică medicală”, a declarat Felix Bănilă, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

Alte articole:

UPDATE FOTO Copil de şase ani, aruncat de la etaj de propria mamă

Un băcăuan a adus din Anglia ADN-ul sintetic care va „marca” hoţii

Poveşti terapeutice pentru elevi, organizate de Casa Corpului Didactic

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite