Mâncarea fast-food, un pericol în plus pentru sănătate mai ales în sezonul rece. Nutriţionist: „Se poate ajunge la depresie şi chiar la boli cronice“

Mâncarea fast-food, un pericol în plus pentru sănătate
mai ales în sezonul rece. Nutriţionist: „Se poate ajunge la depresie şi chiar la boli cronice“

FOTO Shutterstock

Nutriţioniştii atrag atenţia că 75-80% dintre bolile cardiace sunt consecinţa directă a mâncării tip fast-food concomitent cu lipsa mişcării din sezonul rece.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nutriţionistul arădean Dan Merişca spune că alimentele fast-food sunt responsabile de creşterea numărului persoanelor obeze, de aici toate necazurile ce survin: diabet, artroză, deficienţe respiratorii, ulcer, atacuri cerebrale şi chiar cancer.

„Sezonul rece vine cu afecţiunile frecvente în special respiratorii pe fondul unei alimentaţii incorecte fără vitamine, minerale, antioxidanţi, care acutizează bolile metabolice. De obicei în preajma sărbătorilor întâlnim pancreatite, decompensări ale diabetului, colice renale şi biliare, toate datorate unei alimentaţii incorecte şi abuzive, în mare parte de tip fast-food. La toate aceste necazuri se adaugă şi sedentarismul motivat în mod nefondat de vremea urâtă”, afirmă Dan Merişca.

De asemenea, acesta spune că alimentele de tip fast-food, prăjelile, grăsimile, dulciurile concentrate şi lipsa aportului de fructe proaspete responsabile cu aportul de vitamine: E,D, C, Omega-3-antioxidanţii clasici duc la scăderea imunităţii.

„Toate acestea se pot remedia prin multă mişcare, evitara alimentaţiei fast-food (sau măcar reducerea cantităţii şi frecvenţei acestora), introducerea în meniu a cât mai multe fructe şi legume proaspete, astfel încât să se asigure necesarul de subtanţe nutritive bogate în minerale, vitamine şi antioxidanţi necesari întăririi îmunităţii pentru a putea depăşi cu brio sezonul rece”, mai spune nutriţionistul. 

Medicul arădean susţine că o altă latură negativă a excesului de alimente fast-food din perioada rece este depresia sezonieră. Aceasta începe după perioada adolescanţei, mai exact după vârsta de 20 de ani. 

Principalul factor declanşator este cifra afişată pe ecranul cântarului şi dificultatea îmbrăcării anumitor haine preferate.

„Simptomele depresiei sezoniere sunt uşor de sesizat: dificultăţi la trezitul de dimineaţă, somnolenţa continuă, dificultăţi în adaptare la temperaturile scăzute, nevoia de-a consuma carbohidraţi şi alimente fast-food, retragerea-n sine, lipsa motivaţiei şi tendinţa spre amânare. Dintre toate simtomele amintite, cea mai periculoasă este nevoia de-a consuma alimente fast-food în strânsă corelare cu apatia fizică. Ceea ce  duce la sedentarism, autoizolare, diminuarea stimei de sine şi inevitabil. Nimic mai grav pentru metabolism, care oricum este îngreunat din motivele amintite anterior”, mai declară Merişca.

Trebuie punctat că, dacă nu se iau măsuri imediate, prin schimbări radicale ale stilului de viaţă, echilibru alimentar, mişcare şi schimbarea meniului prin introducerea fructelor proaspete în special citrice se poate ajunge la simptome mai complexe prin agravarea creşterii stării de angoas[ şi anume: pierderea încrederii şi stimei de sine, anxietate, autoizolarea, inclusiv starea permanentă de tristeţe. Medicul spune că astfel de simptome nu trebuie neglijate, întrucât netratarea lor poate avea efecte nefaste pe termen lung, inclusiv transformarea lor în depresie cronică, boală ce afectează la nivel global 350-400 milioane de persoane, fără a mai vorbi de prejudacăţile societăţii actuale în care stigmatul bolii mentale impiedică pacientii să efectueze o vizită la medicul specialist.

„Sintagma «devenim ce consumăm» începe să fie tot mai adevarată; de la o alimentaţie necorespunzatoare într-un sezon rece (ce ne ţine-n casă) se poate ajunge la pierderea stimei de sine, depresie şi chiar boală cronică”, încheie nutriţionistul arădean.

 

Vă mai recomandăm: Cum s-a transformat delicioasa shaorma într-o bombă calorică, deşi produsul original nu îngraşă. Ce conţine varianta sănătoasă a acestui fel de mâncare

Adevărul tulburător despre alimentele fast-food. Ce conţin ouăle, puiul şi cartofii prăjiţi
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: