FOTO Proiectul care cucereşte înainte să fie lansat oficial: „Mândru că-s arădean”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei arădeni - Brigitta Andrea Saszet, Mihaela Popa şi Adrian Rotar - s-au gândit la un proiect inedit prin care să  promoveze oraşul, frumuseţile sale arhitecturale şi poveştile care s-au născut pe străzile municipiului.

Proiectul poartă denumirea „Mândru că-s arădean”. Astfel, mai multe personalităţi arădene s-au pozat deja cu pancarta „Mândru că-s arădean”, în diferite locuri din oraş. Mai mult decât atât, o fotografie cu mesajul „Sunt mândru că-s arădean”, scris pe nisip, a fost postată pe Facebook de pe o plajă îndepărtată, din altă ţară, de Pavel Kiss, care a ţinut astfel să-şi revendice apartenenţa: „Şi eu sunt mândru că sunt arădean chiar dacă nu mai locuiesc în Arad. O să fiu arădean oriunde o să mă aflu, pentru că sufletul meu a rămas acolo”.

Oamenii s-au pozat în diferite zone, chiar dacă proiectul nu a fost lansat oficial.

Monica Brosovszky Boriga a scris şi ea că: „Sunt foarte mândră! În primul rând că sunt aradeancă şi îl al doilea rând pentru că baschetul are aşa o tradiţie în Arad. Aradul este de ani de zile pe primul loc în România şi în top în Europa. Sunt mândră că fac parte de 3-4 ani din cea mai buna echipă! Da! Sunt mândră că sunt arădeancă!”.

Alpinistul Zsolt Torok a scris: „Astronauţii care îşi termină misiunea şi se întorc din spaţiu spun «mergem acasă». La fel simţim şi zicem, când aterizăm în Europa sau intrăm în ţară. Acasă înseamnă locul unde toate porţile, faţadele, parcurile şi copacii iţi ştiu povestea, iar povestea ta e legata de toate locurile explorate ale urbei încă de mic copil. Aradul este oraşul meu, este «povestea mea» de până acum, aici mă simt acasă, sunt mândru că sunt arădean”.

Deputatul Claudia Boghicevici a postat următorul mesaj: „Aradul este casa mea. Aici m-am născut, aici mi-am început cariera, aici mi-am întemeiat familia, aici mă simt mereu bine între prieteni. Aradul înseamnă cultură, tradiţie, diversitate culturală, convieţuire paşnică între diferite etnii. Aradul este o Europă în miniatură, un loc cu adevărat special în ţara noastră..”

Asociaţia Arad - Arhitectură/Responsabilitate/Apartenţă/Dăruire va organiza, în data de 11 martie 2014, la Sala Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, evenimentul „Mândru că-s arădean”. Cu această ocazie, va fi prezentat proiectul cu acelaşi nume, care îşi propune să aducă în faţa publicului atât personalităţi arădene cât şi oameni simpli, într-o dezbatere despre Arad din perspective diferite. „Vom vedea Aradul prin ochii unui arhitect, ai unui pictor, ai unui muzician, ai unui istoric, ai unui creator de modă etc. Vom descoperi sau vom redescoperi patrimoniul şi moştenirea unui oraş care era de multe ori comparat cu Viena. În urma acestei întâlniri vom învaţa să ne preţuim istoria pentru a putea să ne construim un viitor, ne vom păstra identitatea şi nu vom mai asista nepăsatori la decăderea şi prăbuşirea micii Viene de pe Mureş”, a declarat Brigitta Andrea Saszet, în calitate de organizator.

Reprezentanţii Asociaţiei se prezintă astfel: 

De ce ARAD-Arhitectura/Responsabilitate/Apartenta/Daruire?

Pentru că noi suntem arhitecţii destinului nostru şi al oraşului în care devenim responsabili, de care simţim că aparţinem şi căruia îi dăruim din timpul şi pasiunea noastră. Acest lucru ne defineşte ca oameni, cetăţeni ai unei urbe care nu vrea sa îţi uite trecutul spre a putea avea un viitor minunat.

Cine suntem?
Suntem cei care vor spune o poveste frumoasă despre Arad, oraşul în care fiecare dintre noi se regăseşte. Vrem ca toată lumea să se simtă acasă în acest oraş şi să îşi găsească povestea.
Ce ne dorim?
Aradul traieşte prin noi! Murim câte puţin cu fiecare cărămidă căzută, cu fiecare poveste uitată, cu fiecare gest de nepăsare faţa de oraşul nostru! Iubirea pentru Arad ne îndeamnă să nu ramânem nepăsători şi să începem să dăruim şi noi ceva oraşului.

Proiectul nostru
Prima componentă a proiectului constă în organizarea de tururi ghidate pentru arădeni cu scopul de a descoperi împreună povestea Aradului cu arhitectura lui Szantay şi Tabacovici, cu dăruirea unor oameni ca Szalacs Gyula, cu simţul răspunderii unor înaintaşi ca şi Vasile Goldiş şi cu apartenenţa noastră a tuturor la această urbe care poate şi trebuie să îşi recapete farmecul vremurilor de altădată.
În 6 iulie 2013 am pornit în prima aventură în Arad pe un traseu de la Gara Arad până în Parcul Reconcilierii, traseu care ne-a învăţat să ridicăm privirea, să privim oraşul în ansamblul său  şi să ne bucurăm de comorile arhitecturale şi poveştile ascunse ale Aradului.

În dupa amiaza zilei de  21 iulie 2013  povestea Aradului a continuat cu un nou tur care şi-a propus să aducă arădenii mai aproape de oraş, să aflam poveşti ştiute şi neştiute, Dl. Horia Truţa ne-a depănat povestea fascinantă a Turnului de Apă.  Astfel am avut ocazia să “urcăm” spre “donjonul” acestui “Far” al Aradului.
În 21 septembrie 2013 cu ocazia Zilei Porţilor Deschise am avut oportunitatea de a face un tur pentru a descoperi Cetatea Aradului.
A doua componentă a proiectului constă în prezentarea unor personalităţi, oameni de cultură,  sportivi, etc.  fotografiaţi în faţa unui loc drag din Arad, însotiţi de pancarta “Mândru că-s arădean” şi de un mesaj de dragoste şi apartenenţă pentru oraş.

A treia componentă a proiectului se apropie mai mult de arădeni şi va oferi o perspectivă unică asupra a ceea ce înseamnă să fii arădean şi a sentimentului de apartanenţă locală şi constă în prezentarea unor  cetăţeni, arădeni, oameni simpli pozaţi în oraş cu pancarta “Mândru că-s arădean” şi de un mesaj de dragoste al acestora pentru oraş.

A patra componentă a proiectului se apropie de tinerii şi copii arădeni. La solicitarea şcolilor şi a diferitor persoane se organizează tururi ale Aradului pentru diferite categorii de tinerii, elevi,  clasele V- VIII, VIII- XII, studenţi cu scopul de a le prezenta povestea oraşului.

Anul acesta vom participa în programul “Şcoala Altfel” . În saptămâna dinainte de intrarea elevilor în vacaţa de primăvara în şcoli se organizează programul “Şcoala Altfel”, “Să ştii mai multe ca să fii mai bun” prin care se vor desfăşura activităti extracuriculare cu scopul de a dezvolta aptitudinile şi cunoştiintele elevilor.

Vă mai recomandăm: „Duminica la muzeu“, nou proiect educativ în Capitală

EXCLUSIV „Sângele artificial”, proiectul de Nobel al cercetătorilor clujeni, pus sub semnul întrebării de şeful Autorităţii Naţionale pentru Cercetare

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite