Cum se păstrează murăturile pentru a fi benefice sănătăţii

Cum se păstrează murăturile pentru a fi benefice sănătăţii

Murături asortate  FOTO www.gustos.ro

Murăturile nu lipsesc iarna de lângă anumite feluri de mâncare de pe masa românilor. Totuşi nutriţionişti spun că, dacă sunt păstrate într-un anumit fel, sunt benefice organismului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nutriţionistul arădean Dan Merişca spune că, dincolo de ce cunoaştem noi despre murături, putem beneficia de multiple avantaje dacă ţinem cont de câteva beneficii.

„Prepararea după reţete tradiţionale, fermentate natural în saramură, nu este suficientă. Se pare că detaliul care face diferenţa este recipientul în care sunt păstrate şi anume acesta trebuie să fie din sticlă sau din lemn de dud. Murăturile se recomandă în anumite afecţiuni gastrice (constipaţie, ulcer) datorită proprietăţilor curative. Cele mai eficiente forme de preparare şi conservare sunt amestecul de legume diferite, în care aromele se întrepătrund. Ele trebuie păstrate în recipiente de sticlă sau lemn (niciodată de plastic), deoarece în procesul de fermentare se acumulează acid lactic”, spune arădeanul.

Acesta spune că puţini cunosc faptul că murăturile astfel obţinute abundă de vitamine C, A, vitamina din complexul B. De asemena, ele conţin bacterii benefice precum lactobactilii - responsabili cu echilibrul şi sănătatea microflorei digestive şi care cresc imunitatea organismului.

„Nu degeaba bunicii noştrii mereu au aşezonat  la fiecare masă bogată murăturile din cămară. Tocmai pentru a facilita digestia şi a regla tractul intestinal. Ele fiind bogate în fibre naturale. Glucocorticoizii prezenţi în varza murată au proprietăţi anticancerigene, sulforafanul are rol hepatoprotector. Murăturile asortate abundă în antioxidanţi, Vitamina C, E, A şi fibre. Au un bogat conţinut în fibre ajutând la detoxifierea colonului şi previne constipaţia. Consumul acestor murături asortate este recomandat pentru: detoxifierea organismului, afecţiuni digestive, afecţiuni hepatice, obezitate, revigorează şi revitalizează organismul, reface microflora intestinală în special după tratamente antibiotice, menopauză, cancer de colon, elimină colesterolul din tubul digestiv, surmenaj fizic şi intelectual. Popular este cunoscută folosirea murăturilor după petreceri prelungite unde alcoolul a curs mult”, adaugă Dan Merişca. 

Varza murată conţine calciu, magneziu, potasiu, zinc. E recomandată în afecţiuni: gastrite, ulcere, astm bronşic, cancer de colon, deficienţe de tranzit intestinal, paradontoză, febră, acnee, hemoroizi şi obezitate. Castraveţii muraţi conţin minerale: potasiu, fier, magneziu, enzime şi bacterii benefice organismului, (probiotice)- ce stimulează digestia proteinelor şi grăsimilor.

Murăturile sunt recomandate a se consuma asociate cu mâncărurile grase. Nutriţionistul mai spune că nu trebuie să facă exces de consum în special cei care prezintă riscul retenţiei de apă. În anumite diete recomandarea se face sub atenta monitorizare a nutriţionistului.

Vă mai recomandăm:

Pro şi contra murături. Cum poate varza murată să întărească imunitatea şi în acelaşi timp să crească apetitul sexual

Care sunt secretele pentru cele mai bune murături

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările