VIDEO Cum ne pot schimba banii. „Monopoly poate fi folosit ca metaforă pentru a înţelege societatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani FOTO: 123RF
Bani FOTO: 123RF

Paul Piff, un psiholog social din State, a vorbit la un eveniment TED despre efectele pe care le au banii asupra comportamentului uman.

Psihologul social Paul Piff spune că a făcut un studiu în campusul Universităţii Berkeley ca să vadă cum reacţionează oamenii când află că au mulţi bani. Experimentul a plecat de la un joc de Monopoly aranjat, la care au participat 100 de perechi de oameni, în care jumătate au primit mai mulţi bani, iar restul, nimic.

„În timp ce vă gândiţi la acea experienţă, vreau să vă întrebaţi cum ar putea acea acea experienţă de jucător privilegiat într-un joc aranjat schimba modul în care vă percepeţi şi cum îl priviţi pe celălalt jucător?“, a afirmat Piff.

Jucătorii au fost urmăriţi prin camere ascunse şi s-a observat că jucătorul bogat se mişca pe tablă mai zgomotos, dar şi cum unii jucători bogaţi începeau să fie mai impertinenţi şi mai puţin sensibili la jucătorii săraci.

„Acest joc de Monopoly poate fi folosit ca metaforă pentru a înţelege societatea şi structura ei ierarhică, unde unii oameni au multe bogăţii şi statut ridicat, iar mulţi oameni nu au“, explica psihologul american.
În primele studii pe care le-au făcut au vrut să vadă cine e dispus să ofere ajutor altei persoane, cel bogat sau cel  sărac. 

„Şi am monitorizat cât dau oamenii. Indivizii care făceau 25.000, câteodată sub 15.000 de dolari pe an, au dat 44% mai mult din banii lor unui străin decât dădeau indivizii care făceau 150.000 sau 200.000 de dolari pe an. (…) Am descoperit, în alte studii, că indivizii mai bogaţi sunt mai înclinaţi să mintă în negocieri, să fie de acord cu comportamentul imoral la muncă, să fure bani din numerarul casei de marcat, să ia mită, să mintă clienţii. (…) Nu vreau să sugerez că doar oamenii bogaţi arată acest tipar de comportament. Nicidecum. De fapt, cred că toţi, în viaţa de zi cu zi, minut cu minut, ne confruntăm cu aceste motivări competitive, unde sau cum să ne punem propriile interese deasupra intereselor altor oameni“, explică psihologul Paul Piff.

În cercetări au mai descoperit că „mici intervenţii psihologice, mici schimbări în perspectiva 

oamenilor, mici ghionturi în anumite direcţii, pot restaura nivelul de egalitarism şi empatie“.

   

Mai puteţi citi:

Cum încearcă două pisici din Japonia să se furişeze într-un muzeu. Deşi sunt oprite sistematic de peste doi ani, probează o perseverenţă remarcabilă

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite