VIDEO Concluziile omului care a învăţat „să asculte“ culorile: „Prinţul Charles şi Nicole Kidman au un sunet al ochilor similar“

VIDEO Concluziile omului
care a învăţat „să asculte“ culorile: „Prinţul Charles şi Nicole Kidman au un sunet al ochilor similar“

Actriţa Nicole Kidman a primit premiul celei de-a 70 a aniversări a festivalului de la Cannes FOTO Guliver / Getty Images

Neil Harbisson este un artist născut cu o boală rară, acromatopsie, adică daltonism total, şi care din 2004, datorită unui dispozitiv, „ascultă“ culorile. A creat o fundaţie prin care încurajează oamenii să îşi extindă simţurile folosind tehnologia ca parte din corp.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pentru mine, cerul este mereu gri, florile sunt întotdeauna gri, iar televiziunea este încă alb-negru“, mărturisea Neil Harbisson, în iunie 2012, la un eveniment TED.

Le povestea celor din sală că de la 21 de ani, în loc să vadă culoarea, o ascultă, iar asta datorită unui proiect în care au fost implicate mai multe persoane şi al cărui rezultat este „ochiul electronic“: „E un senzor de culoare ce detectează frecvenţa culorii din faţa mea şi o trimite unui cip instalat în spatele capului, deci aud culoarea din faţa mea prin os, prin conducţie osoasă“.

Pentru Neil, să audă culori e ceva „normal“. Corpul său a acceptat dispozitivul implantat şi mărturiseşte că începuse să se simtă ca un cyborg.

„Devenise parte din corpul meu, o extensie a simţurilor mele, şi apoi a devenit parte din imaginea mea oficială. Viaţa mi s-a schimbat radical de când pot auzi culorile, pentru că ele sunt peste tot. Cea mai mare schimbare, de exemplu, e că pot merge la o galerie de artă, pot asculta un Picasso. E ca şi cum aş merge la o sală de concerte, pentru că pot asculta picturile. Iar în supermarketuri, mi se pare şocant,e foarte, foarte atractiv să merg prin supermarket. E ca şi cum aş merge la discotecă.

(...) Unii oameni, care n-au nicio legătură, sună similar. Există similarităţi între Prinţul Charles şi Nicole Kidman. Au un sunet similar al ochilor. Aşa că asociezi oameni care n-au nimic comun“, explica Harbisson celor prezenţi la TED.

Aşa a ajuns să perceapă 360 de culori, ca un adult. 

A  realizat că sunt mult mai multe culori în jurul nostru pe care noi nu le putem percepe, dar un ochiul electronic poate. De aceea a adăugat infraroşu şi ultraviolet la scara culoare-sunet. Aşa aude când cineva îndreaptă o telecomandă spre el, poate „asculta“ dacă ziua e bună sau nu pentru plajă.

Şi întrucât ultravioletul, zice Neil, e o culoare periculoasă, a creat Fundaţia Cyborg care îi încurajează pe oameni să-şi extindă simţurile cu ajutorul tehnologiei: 

„Cred că viaţa va fi mult mai plăcută când vom înceta să creăm aplicaţii pentru telefoanele mobile şi vom începe să creăm aplicaţii pentru propriul nostru corp“.

Mai puteţi citi:

VIDEO Spectaculosul pod din China, de pe care rişti să cazi în apă la fiecare pas

citeste totul despre: