Fosta Grădină de vară, invadată de bălării, uitată de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădina de vară din Alexandria nu mai funcţionează de peste 20 de ani. Locul în care odinioară se adunau la fiecare sfârşit de săptămână sute de alexăndreni pentre a vedea cele mai noi filme este astăzi o fundătură plină cu bălării. Alexăndreni mai vârstnici trec pe lângă local şi privesc cu nostalgie.

Grădina de vară de pe strada Av. Alexandru Colfescu a fost până prin  1989 locul în care alexăndrenii se adunau să-şi petreacă serile de sâmbătă şi duminică. Pe ecranul amplasat în aer liber au rulat, în vremurile în care grădina era funcţională, celebrele filme indiene, seria „ Mărgelatu” , filme clasice şi producţii ale momentului. În serile de week-end , rulau câte două filme şi de cele mai multe ori pentru o ocupa un loc de băncile din grădină alexăndrenii erau nevoiţi să stea la coadă. Vizionarea unui film în aer liber, pentru un preţ de cel mult 5 lei, era asezonată cu o pungă de seminţe, un măr glazurat sau un ciubuc. Alexăndrenii trecuţi de 40 de ani, foşti clienţi fideli ai grădinii îşi amintesc cu nostalgie vremurile în care la Grădina de Vară rulau filme în aer liber. „  Filmele începeau în iunie şi se terminau în septembrie. Toată vara aici, în fiecare seară de week-end, era plin de lume. Nu era film că nu aibă public. Pe vremea aceea se înghesuia lumea la filme indiene, la filmele cu Florin Piersic , la filmele lui Sergiu Nicolaescu. Când erau un film mai deosebit aşa, se stătea şi în picioare. Lumea stătea cocoţată pe balcoanele de la blocurile de peste drum. Era frumos. Mare păcat, nici nu ştiu cum a ajuns aşa, în paragină”, ne-a spus Vasile Fărcăşanu, un alexăndrean de 45 de ani.

Pasată de la o autoritate la alta

Grădina de vară s-a închis în 1990. Autoritatea care o avea în grijă, Administrarea Cinematografelor, nu a mai acordat nicio atenţie locului, nu a mai investit în menţinerea ei în funcţiune şi treptat, treptat, locul care în urmă cu doar câţiva ani aduna sute de alexăndreni,a  ajuns o ruină. De neglijenţa autorităţilor au profitat hoţii care şi-au făcut un obicei de a sustrage din grădină ba câte un obiect de mobilier, ba câte ceva din cabina de proiectare. În 2003, după ce neglijenţa statului îşi pusese deja amprenta asupra grădinii şi aceasta devenise, oficial, ruina oraşului, locul a fost trecut din domeniul statului, în domeniul de interes privat al municipiului Alexandria, adică la primărie. Edilii  au considerat la vremea respectivă că locul ajuns deja în paragină nu mai merită niciun efort din partea lor şi au încercat să scape de grădină, dar să câştige şi ceva bănuţi de pe urma ei. Aşa că au scos-o la licitaţie în vederea concesionarii în 2005. Un an mai târziu a fost concesionată unei firme locale, cu profil de distribuţie, SC Diogene SRL. Din 2005 şi până în prezent  peisajul din grădina de vară s-a deteriorat din ce în ce mai rău şi din tot ce a fost odată aici au mai rămas doar amintirile. Martori al degradării unuia dintre cele mai populare locuri din oraş  sunt alexăndreni care au case chiar lângă grădină. „  Prin 2003 au dispărut de tot băncuţele şi ecranul. Au mai rămas doar porţile şi zidurile . Au crecut plopii , au crescut bălării de îţi este frică să mai intri aici. Vin boschetarii să ăşi facă nevoile. Sunt şobolani morţi, pisici, este dezastru”, ne-a spus Rodica Panduru, proprietara unei case de lângă grădină. Disperaţi de focarul de mizerie de aici, vecinii grădinii au trimis frecvent memorii către autorităţi cerându-le ca măcar să facă curat în spaţiul respectiv.

Locul acoperit de bălării este în litigiu

La mai bine de 20 de ani de când nu mai funcţionează şi după ani buni în care a fost  abandonată şi de firma care l-a concesionat, dar şi de primărie, fost grădină de vară este în litigiu. Primăria a dat în judecată concesionarul pentru că nu a făcut nimic aici. Ion  Niţă, patronul SC Diogene cel care a preluat grădina cu gânduri mari are justificări pentru stoparea proiectului. „După concesionare am vrut să demolăm ce este acolo şi  să construim ceva frumos. Vroiam să facem un cinematograf închis şi o sală de festivităţi. Nu  mi s-a dat aviz pentru demolare, a expirat termenul din contractul de concesionare, iar primăria a reziliat contractul. Noi am cerut prelungirea termenului.. Am dat în judecată primăria pentru că nu ne-a permis să realizăm obiectivul.”  Primăria Alexandria nu a permis demolarea, pe motiv că un obiectiv concesionat nu poate fi demolat.  Edilii vor acum să câştige procesul şi să recapete grădina sau mai bine zis ceea ce a mai rămas din ea. După ani în şir de neglijenţă , alexăndrenii sunt sceptici că locul ar mai putea redeveni vreodată ce a fost. „ Noi nu avem cinematograf în oraş. Locul asta, cu ecran în er liber ar fi putut fi o mină de aur dacă îl păstrau. Ar fi venit lumea, tineret, că nu au ce să facă. Acum, ce să mai recupeze? Bălăriile şi o bucată de pâmânt. Atât a mai rămas” recunoaşte Claudia Anton, o alexăndreancă de 39 de ani.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite