Cum s-au luptat salvatorii să scoată copilul de 2 ani din puţul îngust de 30 centimetri: „Era fixat ca un dop în tubulatură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvarea băieţelului de 2 ani de la Balta Sărată, care a stat peste 10 ore la o adâncime de 16 metri, într-un puţ extrem de îngust, a fost cea mai dificilă intervenţie din ultimii 10 ani. Salvatorii au făcut eforturi supraomeneşti pentru a scoate băieţelul la suprafaţă, intervenţia fiind una extrem de riscantă.

Dosar penal în cazul copilului căzut în fântână. A început cercetarea in rem

Peste 50 de forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au chinuit să scoată afară, în viaţă, copilul de nici doi ani, blocat într-un puţ îngust, la o adâncime de 16 metri, în localitatea Balta Sărată. Pentru pompierii teleormăneni a fost cea mai dificilă intervenţie de salvare din ultimii zece ani. 

A fost o intervenţie de salvare foarte dificilă. În primul rând,  copilul a căzut la o adâncime destul de mare, de 16 metri. Apoi, fântana respectivă avea tubulatura foarte îngustă, de aproximativ 30 de cm, ceea ce nu permitea salvatorilor să ajungă la micuţ. Un alt factor care a îngreunat misiunea a fost vârsta copilului.  A fost vorba despre un copil foarte mic, de  un an si opt luni, care nu colabora cu salvatorii. Ar fi fost de mare ajutor să vorbească, să colaboreze”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir.

Anchetă de la Protecţia Copilului  la familia băieţelului din Balta Sărată

Apelul făcut de familie la 112 a fost înregistrat la ora 10.33. Primii care s-au prezentat la faţa locului au fost pompieri de la Detaşamentele Roşiorii de Vede şi Alexandria, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman. S-a activat Comitetul local pentru Situaţii de Urgenţă şi în sprijinul pompierilor teleormăneni au venit colegi din Bucureşti, Ilfov, Olt şi Dolj. În Teleorman, intervenţia de la Balta Sărată a activat Grupa Operativă. De la sosirea la faţa locului, din momentul în care au realizat că pe tubul prea îngust nu poate fi introdus un salvator care să scoată copilul, pompierii au încercat în paralel mai mult variante de salvare.

balta sarata

”S-a lucrat de la bun început, în paralel,  pe două  planuri. Pe de o parte s-a încercat  salvarea copilul pe tubulatură si a doua variantă a fost săparea pe lângă tubulara respectivă ca să ajungă cât mai aproape în zona de jos, să-l extragem de acolo”, mai spune purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman.

balta

Micuţul a fost fixat ca un dop în puţul îngust de 30 de cm

Pompierii au încercat, iniţial, vreme de câteva ore, să scoată copilul cu cordiţele de salvare, dar micuţul nu coopera. În sprijinul salvatorilor a venit de la IGSU un dispozitiv special pentru intervenţii în spaţii strâmte care permitea introducerea unei tije pe lânga copil şi ridicarea lui pe scaunel pe jos în sus. Pentru că micuţul era fixat ca un dop în spaţiul strâmt din puţ, dispozitivul nu a putut fi folosit.

” Copilul, la început,  era foarte fixat, ca un dop în tubulatură. Nu puteau să treacă de el, fără să- l rănească. Nu voiam să îi cauzam alte traume. El se afla pe o pompă din fântâna la o adâncime de 16 m . Pompa era susţinută de un cablu foarte subţire. Exista oricând riscul ca acest cablu care susţinea pompa să se rupă şi copilul să cadă în apă. El era deasupra apei. Iniţial a fost cu picioarele în apă. Apoi am ridicat pompa un pic”.

Prioritatea zero a salvatorilor a fost să ţină copilul în viaţă

Salvatorii au avut ca prioritate zero menţinerea copilului în viaţă. De la bun început, în puţ au fost introduse camere video prin intermediul cărora a fost umărită la exterior, pe un monitor, starea copilului. ”Camerele monitorizau starea copilului. Acesta a fost în viaţă pe tot timpul interventiei. La un moment dat a avut o perioadă de calmitate , nu mai reacţiona şi ne speriasem. Când au lăsat camera un pic mai în jos, copilul a reacţionat şi a început să plângă. Ne-am dat seama că este în viaţă”, povesteşte Gelu Dragomir, de la ISU Teleorman, prezent la faţa locului.

Salvatorii şi-au dat seama de la bun început că intervenţia va fi una de durată şi au făcut tot posibilul pentru a asigura copilului condiţii de supravieţuire. În puţ s-a introdus în permanenţă aer cald şi oxigen. 

balta sarata

L-au scos afară cu două tije improvizate

În paralel cu încercările de la suprafaţă, pompierii au lucrat la un plan B de salvare. Au săpat cu 3 excavatoare o groapă de aproximativ 9-10 metri.  ” Se consolidaseră  malurile gropii de pământ pentru a nu se surpa. se realizase un dispozitiv, tubulatură din lemn  care urma să fie introdusă în momentul operaţiunii în groapă, pentru a nu se prăbuşi pământul peste salvatori. Intenţia era de a se tăia puţul, la adâncimea la care era copilul pentru ca acestea să fie extras de acolo”, mai spune reprezentantul ISU.

Pompierii militari de la ISU Teleorman intervin în satul Balta Sărată din Teleorma  pentru scoaterea în siguranţă a unui copil de doi ani căzut în puţul din curtea casei FOTO Dorin Constanda

După ce copilul şi-a schimbat poziţia, pompierii au putut introduce pe lângă el tije de fir forjat cu capătul îndoit. Dispozitivele lungi de peste 16 metri au fost sudate la faţa locului ” Una dintre tije a reuşit să prinda picioruşul copilului, fără să îl rănească. Cu altă tijă s a prins haina de guler. Prin ridicare concomitentă s-a reuşit, centimetru  cu centimetru, să-l ridicăm, fiind în permanenţă cu un ochi pe camere . S-a ridicat foarte încet, exista riscul să scape. Fiecare tijă era manevrată de doi oameni, unul, sus, pe autoscară, altul lângâ fânână. Era pericol major să alunece şi să cadă de la o înălţime foarte mare”, mai explică reprezentantul ISU.

Cea mai dificilă intervenţie a salvatorilor din ultimii 10 ani s-a încheiat cu succes , când micuţul a fost scos viu la suprafaţă. Copilul a fost preluat de o ambulanţă, a primit primele îngrijiri medicale şi a fost transportat la Bucureşti cu o aeronavă SMURD. 

Momentul în care bebeluşul este scos din puţ

Bebeluşul a făcut stop cardiac şi a avut nevoie de resuscitare

Deşi copilul era conştient în momentul în care salvatorii l-au adus la suprafaţă, starea s-a înrăutăţit rapid în ambulanţa care îl transporta la elicopterul SMURD. Starea băieţelului s-a agravat peste noapte. A intrat în stop cardiac şi a avut nevoie de resuscitare. În prezent , micuţul este internat la secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” şi se află în stare gravă.

„Băieţelul este în stare gravă. A venit într-un status post-resuscitare, după ce a făcut stop cardio respirator în timpul transportului spre spital. Stând cu capul în jos, probabil a vărsat sau a înghiţit apă din fântână. Are o pneumonie de aspiraţie, adică a intrat lichid în plămâni.

Starea e stabilă, dar gravă din cauza problemelor pulmonare. 

Toate manevrele sunt de reanimare, de antibiotico-terapie. E în continuare intubat şi ventilat mecanic. Temperatura corpului s-a stabilizat din cursul nopţii, doar că această problemă pulmonară probabil va trece mai greu, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu“, Raluca Alexandru.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite