Căminele de bătrâni, uitate de Guvern. Azilele de la Cervenia şi Furculeşti supravieţuiesc doar cu bani de la bugetul judeţului, fără subvenţie de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căminele de la Furculeşti şi Cervenia supravieţuiesc doar în baza  fondurilor alocate de Consiliul Judeţean Teleorman, după ce Ministerul Muncii a sistat la finalul anului trecut programul prin care căminele primeau finanţare de la bugetul de stat. Efortul anual din bugetul judeţului pentru menţinerea în funcţiune a căminelor se ridică la 15 miliarde de lei. Autorităţile au făcut solicitări către Guvern pentru realuarea subvenţiei de la stat.

Căminele de la Furculeşti şi Cervenia se numără printre cele 67 de spitale comunale transformate în 2011, prin decizia Guvernului, în azile pentru bătrâni. La  vremea respectivă, motivul principal al desfiinţării spitalelor comunale l-a reprezentat faptul că autorităţile  locale nu aveau fonduri suficiente pentru a menţine funcţionarea lor. La cinci ani de la desfiinţarea spitalelor comunale pentru care autorităţile locale nu aveau bani, căminele ridicate pe aceste aşezăminte au ajuns tot în grija autorităţilor locale.

Căminele înfiinţate în 2011 au beneficiat, iniţial, de subvenţie de Ministerul Muncii prin programul "Dezvoltarea retelei de cămine pentru persoanele vârstnice". Programul a fost aprobat în 2011 cu un buget de 200.000.000 lei, luându-se în calcul standardul de cost pentru căminele pentru persoane vârstnice, revăzut în Hotărârea Guvernului nr.23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, respectiv de 1.411 lei/beneficiar/lună, pentru a perioadă de derulare de 33 de luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2013.

În decembrie 2013, programul a fost prelungit cu 22 luni, începând cu data de 1 aprilie 2011, dar nu mai târziu de 31 octombrie 2015, bugetul total al programului fiind redus  de la 200.000.000 lei la 100.000.000 lei, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat. Din octombrie 2015, soarta căminelor care nu au mai primit bani de la Ministerul Muncii este incertă.  În majoritatea judeţelor, căminele pentru bătrâni au ajuns în sarcina autorităţilor locale, aceasta fiind singura alternativă pentru menţinerea lor în funcţiune.

”Abia supravieţuim”

La Căminul pentru bătrâni din Cervenia trăiesc 41 de vârstnici. Conducerea unităţii recunoaşte că funcţionarea unităţii este la cota de avarie, după sistarea programului.

”Abia supravieţuim.Guvernul ne-a uitat şi nu se mai dă subvenţia din octombrie 2015 de când s-a sistat programul Ministerului Muncii. Prelungirea programului era pe masa fostului Guvern. Au apărut alte probleme şi ceea ce aşteptam noi, să se prelungească finanţarea de la bugetul de stat, nu s-a mai întâmplat. Din octombrie 2015 suntem vai de capul nostru. Ne-a ajutat Consiliul Judeţean Teleorman, ne-am descurcat cu banii de salarii şi mâncare, altfel se închidea”, spune directorul căminului din Cervenia, dr. Nicolae Bulumac.

Unitatea are 50 de locuri, dar în prezent sunt ocupate doar 41. Cereri ar mai exista, însă mărirea plafonului de pensie face ca ocuparea unui loc la cămin să fie un lux pentru bătrânii cu pensii mici. ”Înainte condiţia era 60% din pensie , maxim 850 de lei. Acum este aproximativ 1500 de lei. Păi cine are pensie de 1500 de lei, stă acasă. Cei cu pensii mici , care ar avea nevoie de un astfel de loc, nu îşi mai permit să vină”, mai spune directorul căminului de la Cervenia.

Alternativele erau două: fie să preluăm această finanţare, fie să punem lacătul pe aceste cămine”

Pentru Consiliul Judeţean Teleorman, preluarea finanţării căminelor pentru bătrâni însemnă un efort anual de aproximativ 15 miliarde de lei vechi. ” Începând cu data de 1 ianuarie 2016, finanţarea a căzut în sarcina exclusivă a Consiliului Judeţean Teleorman. Până la data de 31 decembrie 2015 se primea de la Ministerul Muncii o subvenţie de 1411 lei pentru fiecare bătrân găzduit în aceste cămine. Această subvenţie a fost preluată de Consiliul Judeţean. Altă alternativă nu aveam. Alternativele erau două: fie să preluăm această finanţare,fie să punem lacătul pe aceste cămine .Şi nu am putut să ne gândim la varianta de a închide aceste cămine, pentru că acolo sunt părinţii, bunicii noştri”, spune Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite