FOTO VIDEO Ziua Naţională a României la Alba Iulia: Klaus Iohannis: „Îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările de 1 Decembrie de la Alba Iulia cuprind evenimente atractive pentru cei peste 20.000 de participanţi aşteptaţi în Cetatea Alba Carolina. Programul a fost pregătit de organizatori în două părţi distincte, una solemnă şi una denumită ”Festival de România”. La momentele solemne a participat şi preşedintele ales al României, Klaus Iohannis.

UPDATE 18.30 Unul dintre evenimentele organizate de Ziua Naţională a României la Alba Iulia, care a oferit imagini memorabile, a fost “Uniţi sub tricolor”. Zeci de tineri au întins în faţa Catedralei Reîntregirii, pe zidul stâng al Laturii de Vest a Cetăţii, 15 pânze imense, lungi de 30 de metri, în culorile drapelului naţional. De asemenea, o “explozie” de fumigene roşii, galbene şi albastre a dat culoare, dar în acelaşi timp a atras privirile românilor prezenţi în oraşul Marii Uniri.

Prin acţiunea organizată, tinerii au dorit să atragă atenţia în mod special pentru unirea Basarabiei cu România. ”Noi suntem un grup alcătuit din membrii galeriilor din toată ţară, fie că sunt de handbal, fie că sunt de baschet şi ne-am unit împreună în tot ceea ce ţine de naţionalism şi de unirea Basarabiei cu România. Ne adunăm la evenimente pentru a fi uniţi. Astăzi ne-am adunat pentru un obiectiv naţional, unirea Basarabiei cu România”, a spus unul dintre participanţi.Potrivit acestuia, fiecare pânză a avut 30 de metri.

image

UPDATE 17.00 Şi în acest an, unul dintre cele mai „de succes” momente ale sărbătorii Zilei Naţionale a României a fost masa populară de la Alba Iulia.  Pentru oaspeţii veniţi din afara oraşului şi nu numai, gazdele au pregătit 6.000 de porţii de friptură de porc, cârnaţi, chifle şi câte un pahar cu vin. Chiar dacă scopul mesei populare a fost de a oferi o caserolă cu mâncare caldă persoanelor fără posibilităţi din oraş, an de an, la standurile amenajate de 1 Decembrie se strâng sute de oameni, indiferent de poziţia socială, care poftesc la sarmalele sau, în acest caz, friptura şi cârnaţii, preparare oferite gratis. În acest an, organizatorii au amenajat şase corturi în Şanţurile de Vest a Cetăţii Alba Carolina, unde au fost distribuite porţiile de mâncare şi băutură.

image

UPDATE 13.30 Preşedintele ales Klaus Iohannis a asistat şi la parada militară organizată în cinstea Zilei Naţionale. Peste 800 de cadre militare, cu 41 de echipamente – transportoare blindate, lansatoare de rachete şi autospeciale – au defilat în faţa miilor de oameni adunaţi la Alba Iulia. Comandantul paradei a fost generalul de brigadă Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”. La finalul paradei, Iohannis a plecat la sediul Primăriei Alba Iulia unde avea programat un interviu pentru postul de televiziune german Deutche Welle. Ultima oprire a preşedintelui ales a fost sala de evnimente Mercur unde a participat la o întâlnire festivă cu colegii din PNL.

UPDATE 13.04 Iohannis a spus că 1 Decembrie este o zi specială pentru naţiunea română, fiind nu doar Ziua Naţională, ”nu doar celebrarea unui moment istoric”, ci ”ziua simbolică” în care se cuvine să se reflecteze, an de an, asupra idealului de unitate naţională.

”În 1918, Marea Unire a avut o expresie teritorială şi instituţională. A însemnat desăvârşirea statului naţional, ca act de voinţă al naţiunii române. La 96 de ani după acel moment, putem vorbi din nou despre unitate naţională, dar cu alte semnificaţii. Suntem astăzi o naţiune de cetăţeni, care a arătat în faţa întregii lumi că preţuieşte valorile democraţiei, că are curaj şi că îşi doreşte o schimbare”, a afirmat Iohannis. El a mai spus că în calitate de preşedinte al României îşi propune redescoperirea, împreună, a ideii de unitate naţională, menţionând că acest lucru înseamnă asumarea unor obiective naţionale, acţiunea comună în atingerea lor şi refacerea încrederii.

image

”Ca Preşedinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă asumarea unor obiective naţionale, înseamnă acţiunea comună în atingerea lor şi înseamnă refacerea încrederii. Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restanţe”, a declarat Iohannis. El a precizat că, în perspectiva aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă obiective naţionale, legate de locul ei în Europa şi în lume, de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor între regiuni, de conectare la Europa prin infrastructură, precum şi obiective naţionale legate de educaţie, de reformarea instituţiilor publice care servesc cetăţenii.

”Aniversarea a 100 de ani ne va găsi nu doar cu asemenea obiective asumate, ci şi cu etape deja parcurse în atingerea lor. Pentru asta însă e nevoie înainte de toate de încă un lucru: de redescoperirea încrederii. Suspiciunea permanentă, îndoiala, teama, nesiguranţa ne-au îndepărtat unii de alţii, mai ales în ultimii ani. Ne-au făcut să vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au făcut să stăm de-o parte, acolo unde puteam fi implicaţi, ne-au făcut să fim rezervaţi, acolo unde puteam construi, ne-au făcut să lucrăm singuri fiecare, acolo unde puteam lucra de fapt în echipă”, a continuat preşedintele ales.El a mai spus că provocările care stau astăzi în faţa românilor sunt de altă natură decât cele din trecut, ”dar nu mai puţin dificile”.

image

Iohannis a adăugat că ”partidele politice vor trebui să înţeleagă că, indiferent de competiţiile pe care le dau o dată la patru ani, au datoria de a-şi reprezenta naţiunea de cetăţeni”. b”Oamenii politici vor trebui să înţeleagă că, indiferent cum au făcut lucrurile în trecut, de acum înainte au datoria de a privi în primul rând spre obiectivele naţionale, că obiectivele personale nu pot fi deasupra celor comune. Obiectivele de etapă nu înseamnă nimic fără obiective pe termen lung şi că viitorul nu ni-l construim în funcţie de circumstanţe, ci printr-un act de voinţă asumată”, a precizat Iohannis.b”Viitorul îl construim printr-un act de voinţă asumată. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”

image
image

  

Preşedintele ales a fost însoţit de primarul Mircea Hava, senatorul PNL de Alba Teodor Atanasiu, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, senatorul PDL de Alba Alexandru Pereş şi alte oficialităţi locale şi judeţene. Din partea PNL au fost prezenţi şi deputaţii Dan Motreanu, Mihai Voicu, dar şi Alina Gorghiu.

UPDATE 11.56 Klaus Iohannis a ajuns la Alba Iulia unde a fost întâmpinat de sute de oameni. Preşedintele ales a depus o coroană de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, la busturile regelui Ferdinand şi reginei Maria după care a intrat în Curtea Catedralei Ortodoxe unde participă la slujba religioasă. De la ora 12.30, preşedintele ales asistă la parada militară.

UPDATE, ora 10.18:  S-au depus coroane la statuile marilor oameni politici  I.I.C. Brătianu şi Iulia Maniu, amplasate în partea centrală a oraşului Alba Iulia. Următorul moment al manifestărilor oficiale a fost în Cetatea de secol XVIII, în  faţa Catedralei Încoronării, la statuiile Regilor României Mari: Ferdinand şi Maria

Klaus Iohannis ajunge la Alba Iulia la ora 11.00 şi va participa la momentul depunerii de coroane la busturile regelui Ferdinand şi reginei Maria, la Te Deum-ul de la Catedrala Ortodoxă şi la parada militară prevăzută să înceapă la ora 12.30. La paradă participă 860 de militari din cadrul Armatei a IV-a Transilvania cu 41 de mijloace tehnice. Dacă vremea permite, cerul va fi brăzdat de trei aeronave militare.

Programul mai cuprinde primirea soliilor din Cetăţile de Scaun şi depuneri de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Participanţii la manifestări sunt aşteptaţi cu 6.000 de porţii de friptură şi cârnaţ şi câte un pahar de vin, despre care organizatorii susţin că sunt oferite de sponsori.

Festival de România cuprinde concerte şi focuri de artificii în culorile drapelului naţional. De la ora 14.00 are loc concertul de muzică populară ”Cânt şi suflet românesc”, iar o oră mai târziu este programată o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni. Pe tot parcursul zilei au loc tururi ghidate ale Cetăţii Alba Carolina. La 18.30 debutează concertele de muzică uşoară şi pop.

Vor urca pe scena amenajată în şanţul vestic al Cetăţii, Alin Ignat, Delia şi Andra. Seara sunt programate un spectacol de lasere şi focurile de artificii, moment denumit ”Emotion Romania”. Evenimentele sunt organizate de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Alba Iulia, care au alocat circa 500.000 de lei. La Alba Iulia plouă luni dimineaţă, iar după ora 14.00 este aşteptat ca ploaia să se transforme în ninsoare.

PROGRAMUL solemn al Zilei Naţionale a României la ALBA IULIA:

LUNI, 1 Decembrie

Ora 9.30 – Depuneri coroane la statuia lui I.I.C. Brătianu – Piaţa I.I.C. Brătianu

Ora 9.45 – Depuneri coroane la statuia lui Iuliu Maniu – Piaţa Iuliu Maniu

Ora 10.15 – Depuneri coroane la statuile Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand – Catedrala Încoronării

Ora 10.30 – Depuneri coroane la statuia lui Mihai Viteazul – statuia lui Mihai Viteazul

Ora 11.00 – Primirea soliilor din cetăţile de scaun – Terasa Sălii Unirii

Ora 12.00 – Te Deum – Catedrala Încoronării

PROGRAM FESTIVAL de ROMÂNIA 2014 ALBA IULIA, LUNI, 1 Decembrie

Ora 10.30 – Sosirea Ştafetei „Stele pentru veterani” Sala Unirii

Ora 11.00 – Primirea soliilor din cetăţile de scaun – Terasa Sălii Unirii

Ora 12.30 – Paradă militară – Bd. 1 Decembrie 1918

Ora 13.00 – Turul ghidat al Cetăţii Alba Carolina – tur gratuit – punct de întâlnire: Hotel Cetate

Ora 14.00 – Cânt şi suflet românesc – spectacol de muzică populară cu: Traian Jurchelea şi Ansamblul „Cununiţa” al Universităţii de Vest Vasile Goldiş Arad, Gheorghe Roşoga şi Ansamblul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Aneta Stan, Maria Şălaru şi Ansamblul „Arcanul” al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur, Mirela Mănescu, Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba condus de Alexandru Pal, Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

Ora 15.00 – Uniţi sub tricolor – defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

Ora 15.00 – Turul ghidat al Cetăţii Alba Carolina – tur gratuit – punct de întâlnire: Hotel Cetate

Ora 18.00 – Pe-al nostru steag e scris „Unire” – scris uman şi lansare lampioane – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

Ora 18.30 – Concert Alin Ignat – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

Ora 19.00 – Concert Delia – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

Ora 20.00 – Spectacol lasere – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

Ora 20.15 – Concert Andra – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

Ora 21.15 – Emotion Romania – focuri de artificii tricolore – Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

Festival de România la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2014. Programul evenimentelor din Capitala Marii Uniri

Festival de România în 1 decembrie la Alba Iulia. Klaus Iohannis, invitat la Ziua Naţională a României

Consiliul Judeţean Alba finanţează cu 300.000 de lei ”Festival de România”, evenimentul din 1 decembrie 2014

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite