Un fermier din Apuseni a lăsat să moară de foame trei bovine. Ce soluţie a dat judecătorul în dosarul trimis în instanţă pentru uciderea animalelor

Un fermier din Apuseni a lăsat să moară de foame trei bovine. Ce soluţie a dat judecătorul în dosarul trimis în instanţă pentru uciderea animalelor

Un proprietar de animale din Munţii Apuseni, în vârstă de 52 de ani, a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 1.000 de lei petru că a lăsat să moară de foame 3 bovine pe care le deţine în proprietate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hotărârea a fost pronunţată în 19 septembrie 2019. la Judecătoria Câmpeni, iar faptele au avut loc în 2016. H. Ioan, de 52 de ani, cu domiciliul în comuna Lupşa este acuzat că a lăsat să moară de foame trei bovine pe care le deţinea în proprietate. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de ”ucidere a animalelor, cu intenţie, fără drept”, care prevede condamnarea la închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Anchetatorii au ajuns la locuinţa acestuia în urma unei sesizări primite de la o altă persoană. ”În grajdul de lângă casă, au fost identificate un număr de trei bovine, din care două decedate şi una în viaţă, iar în cel de-al doilea grajd, situat la o distanţă de aproximativ 500 m faţă de locuinţă au fost identificate în viaţă alte două bovine adulte (boi), din care unul în imposibilitate de a se ridica.

Bovinele găsite în viaţă se aflau într-o stare de întreţinere proastă din cauza faptului că proprietarul H. I. nu le-a asigurat cantitatea necesară de hrană şi apă şi nici nu le-a scos afară din grajd de foarte mult timp, fapt ce a dus la decesul celorlalte două.
 
Medicului veterinar (...)  declară că poate fi estimată ca dată a decesului perioada 13 - 15.08.2016 având în vedere condiţiile climatice de la acea dată ( căldură), cât şi faptul că, după deces, proprietarul a aruncat peste cadavre pământ şi bălegar. Tot cu această ocazie acesta declară că începând cu data de 05.09.2016 a procedat la efectuarea de tratament medicamentos specific constând în «rehidratare cu soluţii perfuzabile, administrare de vitamine, aminoacizi electroliţi şi terapie cu antibiotice» pe parcursul a 7 (şapte) zile asupra celui de-al treilea animal însă acesta nu a răspuns la tratament şi a decedat, cauza fiind hrana insuficientă care a dus la atrofierea muşchilor şi implicit la instalarea paraliziei.
 
H. I. a declarat, cu ocazia audierii în calitatea de suspect, că nu cunoaşte din ce cauză au decedat animalele, nu le-a văzut să fie bolnave, dar într-o dimineaţă le-a găsit moarte în grajd. Acesta nu a anunţat autorităţile sanitar veterinare de cele întâmplate şi susţine că el le-a administrat furaje de două ori pe zi, dar afară din grajduri nu le-a scos de circa doi ani”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Iniţial, inculpatul nu recunoscut starea de fapt reţinută de procurori, dar la termenul de judecată din 5 septembrie 2019 a recunoscut în totalitate faptele de care este învinuit şi a solicitat ca judecată să aibă loc doar în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale.

”Din probele administrate în cursul urmăririi penale coroborat cu recunoaşterea inculpatului rezultă că în cursul anului 2016 inu a asigurat cantitatea necesară de hrană, apă pentru trei bovine, nu le-a scos afară din grajd foarte mult timp, acestea fiind legate în grajd, ceea ce a dus într-un final la decesul acestora. Elementul material al infracţiunii constă în uciderea celor trei bovine. Există legătură de cauzalitate între inacţiunea de alimentare a animalelor cu hrană şi apă, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire corespunzătoare, asistenţă medicală şi rezultatul produs, respectiv moartea celor trei bovine. Infracţiunea a fost săvârşită cu intenţie indirectă, inculpatul acceptând posibilitatea ca cele trei bovine să moară”, a susţinut magistratul de la Judecătoria Câmpeni în motivarea deiciziei prin care a dispus ca bărbatul să achite amenda penală.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: