Statistică şocantă de la CSM: zeci de miliarde de euro blocaţi în procesele de insolvenţă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horaţius Dumbrava (mijloc) la bilanţul activităţii din 2015 a Curţii de Apel Alba Iulia. Foto: Dorin Ţimonea
Horaţius Dumbrava (mijloc) la bilanţul activităţii din 2015 a Curţii de Apel Alba Iulia. Foto: Dorin Ţimonea

Masa credală totală blocată în procesele de insolvenţă derulate în prezent în România este de ordinul zecilor de miliardelor de euro. Potrivit judecătorului Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în 2015 la instanţele din România s-au aflat circa 52.000 de procese de insolvenţă.

Horaţius Dumbravă consideră că trebuie găsite modalităţi de recuperare şi pentru sumele blocate în procesele de insolvenţă, nu numai cele rezultate în urma condamnărilor penale. Potrivit acestuia, în 2015, pe rolul instanţelor din România s-au aflat un număr de 52.035 procese de insolvenţă, în scădere faţă de 2014 când au fost 61.435, iar în 2013 – 74.950 de cauze. 

”Se constată o scădere a cauzelor, iar motivele sunt stabilitatea fiscală şi încheierea crizei economice”, a afirmat magistratul. Scăderea s-a materializat şi la nivelul tuturor cauzelor (civil, contencios administrativ, penal, litigii, insolvenţă etc.). „Dacă în 2014 am avut 2.268.111 cauze nou intrate, în 2015 s-au înregistrat 2.036.672 de cauze. Scăderea este de 11 la sută”, a explicat Horaţius Dumbravă într-o conferinţă de presă la Alba Iulia.

Acesta a oferit şi date statistice cu privire la valoarea totală a masei credale din procesele de insolvenţă din ultimii ani. Astfel, în 2011 suma s-a ridicat la 115 miliarde lei (25,8 miliarde euro), în 2012 a crescut la 130 miliarde de lei (29,2 miliarde de euro), pentru ca în 2013 să atingă recordul de 144 miliarde de lei (32,3 miliarde de euro). În 2014, suma totală solicitată la masa credală a insolvenţelor a ajuns la 138 miliarde de lei (aproximativ 30 miliarde de dolari). Masa credală reprezintă totalitatea sumei solicitată de creditori la un proces de insolvenţă sau faliment, care şi-au declarat creanţele şi au depus dovezi acceptate de judecătorul sindic. 

În acest context, Horaţius Dumbravă a afirmat la Alba Iulia că susţine confiscarea extinsă în derularea proceselor penale, dar a precizat că trebuie realizate demersuri şi în ceea ce priveşte recuperarea de către stat a sumelor blocate în procesele de insolvenţă. ”Avem elemente toxice şi în procesele de insolvenţă: banii blocaţi prin insolvenţa frauduloasă”, a precizat Dumbravă. 

Un membru CSM vrea control civil asupra interceptărilor: ”Poate ne va da anumite idei Curtea Constituţională”

 

Horaţius Dumbravă despre reînvestirea Codruţei Kovesi: „Era nevoie de competiţie şi transparenţă. Poate şi alţi procurori ar fi dorit să participe“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite