Sinagoga de la Alba Iulia, cea mai veche din Transilvania, redeschisă după cinci ani de lucrări de restaurare

Sinagoga de la Alba Iulia, cea mai veche din Transilvania, redeschisă după cinci ani de lucrări de restaurare

Sinagoga reprezintă un nou punct de atracţie pa harta turistică a oraşului Alba Iulia

La Alba Iulia s-a redeschis cea mai veche sinagogă din Transilvania. Este prima construcţie realizată din piatră în această parte a ţării. Comunitatea Evreiască din oraş a reuşit să obţină fonduri de circa 300.000 de dolari pentru restaurarea monumentului istoric.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma investiţiei s-a restaurat întegral clădirea şi s-au montat sisteme de încălzire, sonorizare, supraveghere şi alarmă la incendii. Reabilitarea sinagogii a început din 2012.
 
”Ideea reabilitării a fost a domnului Silviu Vexler, care acum este deputatul evreilor în Parlamentul României, dar atunci era consilierul personal al preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer. Dânsul a avut ideea să începem această renovare şi primii 30.000 de lei au fost aduşi prin efortul dânsului de la secretariatul de stat pentru culte. Ulterior, banii au venit de la Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, probabil, o parte provenind de la Fundaţia Caritatea. Toate lucrările pe care le vedeţi făcute aici, însemnând renovare, revizie, înlocuire, recondiţionare, obiectele de inventar, au costat în jur de 297.000 de dolari”, a spus Lia Borza.
 
Potrivit acesteia, sinagoga din Alba Iulia a suferit mult din cauza umidităţii. ”Aici e un loc mlăştinos şi asta a afectat mobilierul, pereţii, podeaua, cu toate că aceasta este din piatră. S-au făcut multe lucrări pentru eliminarea umidităţii din pereţi. S-a recondiţionat mobilierul, s-a introdus sistem de încălzire, sonorizare, supraveghere video, alarmă la incendiu şi alarmă la efracţie. Totodată, s-a pus apă curentă şi canalizare. Acum avem şi vitralii, preşedintele Federaţiei, dr. Aurel Vainer, a considerat că este mult prea sobră şi simplă, clădirea noastră. Ceea ce este adevărat, comparativ cu alte sinagogi din ţară şi a venit cu ideea să punem vitralii. O să vedeţi că vitraliile exemplifică sărbători religioase iudaice, simboluri evreieşti”, a mai spus Lia Borza.

Foto: ziarulunirea.ro

Odată cu redeschiderea ei, vor fi oficiate slujbe doar în zilele în care sunt sărbători mari, deoarece comunitatea evreilor din Alba nu este numeroasă. Pe lângă evrei din toată ţara, la festivitatea de redeschidere a sinagogii, care a inclus şi o ceremonie religioasă, au participat preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, rabinul şef al României, Rafael Shaffer, Înalpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, dar şi oficialităţi locale şi judeţene.
 
 
În discursul său, Aurel Vainer a spus, celor prezenţi, că reprezentanţii evreilor încearcă reedificarea monumentelor şi lăcaşurilor de cult care le aparţin. ”Noi trăim în ultimii ani o istorie nouă, făurim o istorie nouă. De ce? Luăm evenimente  din trecut şi le aducem la zi. Asta este şi cu această splendidă sinagogă din Alba Iulia. Azi este un lăcaş de cult care face toată cinstea evreilor din România, României şi Europei. În România mai există 86 de sinagogi. Am fost singura ţară fostă comunistă care a ieşit din comunism cu un număr atât de imoportant de sinagogi. Dacă comparăm cu ce am fost e puţin, dar dacă ne comparăm cu alţii e mult”, a spus Aurel Vainer.

 
Sinagoga Veche din Alba Iulia, cunoscută ca Sinagoga Mareh Yezekiel, a fost construită în 1822. Sinagoga este una dintre cele mai vechi din ţară, fiind prima realizată din zidărie de pe teritoriul Transilvaniei. Un element inedit la aceasta, singura din Alba, este că are o încăpere folosită cu mult timp în urmă ca închisoare. În anul 1938 o bombă a fost pusă într-un perete al sinagogii, fiind declanşată în dimineaţa zilei de 20 noiembrie, când la serviciul religios erau foarte mulţi enoriaşi. Mai multe persoane au fost rănite, iar clădirea a suferit pagube însemnate.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările