Sentinţă definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia: 55 de ani de închisoare pentru reţeaua „Singer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Sergiu Tică este singurul membru al grupării condamnat la închisoare cu suspendare
Ilie Sergiu Tică este singurul membru al grupării condamnat la închisoare cu suspendare

Justiţia din Alba a finalizat primul dosar de înşelăciune prin clasica metodă a maşinii de cusut „Singer“. 14 inculpaţi au fost condamnaţi luni, definitiv, de Curtea de Apel Alba Iulia la un total de aproape 55 de ani de închisoare. Acuzaţiile aduse acestora sunt asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, furt calificat şi înşelăciune în formă calificată.

Dosarul a fost instrumentat de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale din IPJ Alba şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în anul 2004. Gruparea a fost trimisă în judecată în anul 2005. Procesul a durat mai bine de şase ani, după ce în anul 2009 Curtea de Apel a decis rejudecarea cauzei. Cea mai mare pedeapsă, de 5 ani şi 2 luni de închisoare, a fost încasată de Gheorghe Lupu iar cea mai mică, de 1 an şi 10 luni, de Ilie Sergiu Tică.

Acesta din urmă este singurul pentru care judecatorii au dispus suspendarea executarii pedepsei în condiţiile în care era minor la data comiterii faptelor. În plus, inculpaţii au fost obligaţi să plătească daune civile, daune morale şi cheltuieli de judecată în valoare de 72.350 euro, 9.930 dolari şi 27.865 lei. Inculpaţii condamnaţi au înşelat prin metoda „Singer“ 30 de persoane din toată ţara.

Cum acţiona gruparea infracţională

„Profitând de faptul că datorită unor articole de presă s-a creat convingerea generală, cu privire la faptul că anumite maşini de cusut prezintă o valoare foarte mare datorită fie aliajului pe care îl conţin, fie datorită faptului că ar conţine anumite cifre ale unor conturi bancare aparţinând persoanelor deportate în timpul celui de-al doilea război mondial, inculpaţii au luat hotărârea infracţională de a se folosi de asemenea legende pentru a obţine mai multe sume de bani prin inducerea în eroare a mai multor persoane“, se afirmă în sentinţa instanţei de judecată.

Potrivit documentelor din dosar, gruparea avea două metode de acţiune. O primă modalitate era aceea prin care se publicau două anunţuri într-un ziar. Un prim anunţ făcea cunoscut că un anumit colecţionar este interesat să cumpere o maşină de cusut Singer având o serie anume, după care se indica un număr de telefon, unde putea fi contactat. Cel de-al doilea anunţ se referea la vânzarea unei maşini de cusut având tocmai seria indicată în anunţul de cumpărare. Şi de această dată se indica un număr de telefon pentru contact. Victimele sunau şi erau convinse să cumpere maşina de cusut.

O altă modalitate era aceea prin care se publica un anunţ în ziar ori pe internet sau prin lipirea unor afişe, prin care se manifesta intenţia de a se cumpăra maşini de cusut. La momentul în care victima contacta aşa-zisul colecţionar, acesta spunea că oferă sume foarte mari, cum ar fi 40.000 de euro, pe maşina de cusut a victimei. Persoana vizată trebuia, însă, să achiziţioneze o aşa-numită „maşină pereche“ şi i se comunica numărul de telefon al vânzătorului. Victimele cumpărau cu preţuri de câteva mii de euro cea de-a doua maşină de cusut de la „vânzător“, care acţiona în complicitate cu „colecţionarul“. După ce victimele plăteau banii, membrii grupării nu mai răspundeau la telefon.

Cine sunt inculpaţii condamnaţi

În afară de Gheorghe Lupu şi Ilie Sergiu Tică, ceilalţi membrii ai grupării infracţionale sunt: Mihăiţă Hăucă (4 ani şi 5 luni de închisoare), Izabela Maria Hăucă (3 ani şi 8 luni), Viorel Adrian Bumbu (4 ani şi o lună), Robert Nistor (3 ani şi 6 luni), Ovidiu Adrian Deneş (4 ani şi o lună), Gheorghe Nicolae Mărginean (4 ani şi 2 luni), Ionică Gigi Manea (3 ani şi 9 luni), Nicolae Stoica (4 ani şi 2 luni), Pardarean Bumneriu (4 ani şi o lună), Eduard Roger Gergely (3 ani şi 9 luni), Petru Aurel Radu (3 ani şi 10 luni) şi Cornel Ioan Biriş (4 ani şi 3 luni).

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite