PSD Alba în perioada 2000 - 2004: control total al judeţului şi scandaluri pentru putere în partid

PSD Alba în perioada 2000 - 2004: control total al judeţului şi scandaluri pentru putere în partid

Ioan Rus a condus PSD Alba pana in 2003

În perioda 2000 – 2004, judeţul Alba s-a aflat, la fel ca toată ţara, sub dominaţia PSD. A fost singura perioadă în care acest partid a avut control aproape total, cu excepţia Primăriei Alba Iulia. Partidul deţinea conducerea Consiliului Judeţean, a instituţiilor publice şi a majorităţii primăriilor din judeţ.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima victorie electorală a PSD a fost câştigarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean. A fost desemnat în funcţie viceporşedintele de atunci al organizaţiei judeţene Augustin Presecan. Din păcate acesta nu a rezistat în funcţie decât aproximativ un an de zile. În 2002 a fost implicat într-un accident cu un elicopter în Apuseni. Locul acestuia a fost luat de consilierul judeţean Eugen Popa, politician foarte slab pregătit din toate punctele de vedere. Popa era controlat total de liderul organizaţiei Ioan Rus, cel care avea să obţină funcţia de prefect după ce PSD câştiga şi alegerile parlamentare în 2000. Toate deciziile importante de la Consiliul Judeţean erau luate la Prefectură.
 
Ioan Rus a controlat partidul şi judeţul până în anul 2003, când, în urma unor scandaluri interne din PSD a Alba a fost schimbat din funcţii. La conducerea Prefecturii a fost desemnat primarul de atunci al municipiului Sebeş, Mugurel Sârbu, care a preluat şi funcţia de preşedinte al partidului. PSD Alba a avut în perioada 2000 – 2004 doi deputaţi şi un senator. Tot atunci a apărut în ”scenă” şi Ioan Dîrzu în funcţia de director al Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba. Dîrzu a preluat după 2010 funcţia de preşedinte al PSD Alba, el fiind ales în 2012 deputat în colegiul reprezentat de zona Munţilor Apuseni. 
 
Scandalurile în PSD au continuat şi după plecarea lui Ioan Rus, ceea ce a permis ca în 2004 opoziţia să preia puterea la nivel judeţean. Prefectul Mugurel Sârbu a dorit şi funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD intrând astfel în conflict cu senatorul Cornel Filipescu. În 2004, Mugurel Sârbu a fost ales deputat. În 2008 a revenit la conducerea Primăriei Sebeş, iar din 2012 se ocupă exclusiv de afaceri. Schimbat de la conducerea partidului, Filipescu a plecat din PSD la PDL. A revenit în politica judeţeană în 2012 într-o funcţie de consilier judeţean PDL. A trădat şi acest partid în 2014, când a profitat de ordonanţa traseiştilor şi a trecut la PSD.  Fostul prefect şi preşedinte Ioan Rus a revenit după 2004 la conducerea PSD Alba, dar nu a reuşit să revitalizeze partidul. Eşecul din 2008 l-a determinat să se retragă şi să se ocupe de avocatură. Este în prezent decanul Baroului de Avocaţi Alba.  
 
Legătura între structura judeţeană de partid şi premierul Adrian Năstase era foarte strânsă în perioada 2000 – 2004. Liderul suprem al partidului urmărea atent scandalurile interne din oragnizaţie şi intervenea ori de câte ori era nevoie. În anul 2004, Năstase a vizitat de câteva ori judeţul Alba în perspectiva alegerilor prezindenţiale din toamana acelui an.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: