Proiectul Roşia Montană: RMGC respinge acuzaţiile directorului Institutului Geologic Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) respinge acuzaţiile lansate de directorul general al Institutului Geologic Român, Ştefan Marincea. Acesta a declarat la audierile din comisia specială pentru legea privind proiectul minier că societatea a falsificat hărţile cu bazinul Văii Corna unde ar urma să fie construit iazul de decantare. Potrivit reprezentanţilor RMGC aceste afirmaţii nu sunt adevărate.

Ştefan Marincea a spus că, în condiţiile în care hărţile au fost falsificate de RMGC, iazul de decantare nu prezintă condiţii de siguranţă pe amplasamentul respectiv.

”Respingem categoric acuzaţia falsificării vreuneia dintre hărţi prin ştergerea faliilor RMGC a folosit cu bună credinţă Harta geologică (foaia Abrud, scara 1:50.000) achiziţionată chiar de la IGR şi întocmită în anul 1979, care în zona Corna nu prezintă niciun fel de falie majoră care să afecteze stabilitatea barajului şi a iazului de decantare. RMGC a folosit de asemenea harta geologică întocmită de Facultatea de Geologie a Universităţii Bucureşti. Această instituţie, în urma cartărilor geologice şi structurale efectuate în teren în anul 2010, a confirmat absenţa faliilor majore în perimetrul respectiv”, a declarat Cătălin Hosu, purtătorul de cuvânt al companiei miniere.

Reprezentanţii companiei mai susţin că investigaţiile geologice şi geotehnice, realizate inclusiv în  urma a 57 de foraje geologice şi geotehnice, a nenumărate puţuri geotehnice, teste geotehnice în teren şi în laborator, pe tot bazinul Văii Corna, au confirmat că nu există nicio zonă prin care apele s-ar putea infiltra în subsol. Potrivit acestora, existenţa unui strat de argilă de până la 12 metri grosime conferă prin compactare o impermeabilitate ridicată subsolului Văii Corna.

”Concluzia tuturor acestor studii, rapoarte şi expertize realizate de cele mai prestigioase instituţii de specialitate, printre care Institutul Norvegian de Geotehnică – recunoscut ca autoritate în domeniu la nivel mondial – a fost că Valea Cornei este un amplasament sigur pentru baraj şi iazul de decantare al sterilelor. Autoritatea naţională unanim recunoscută la nivel naţional, Comisia Naţională pentru Siguranţa Barajelor şi Lucrărilor Hidrotehnice (CONSIB), a emis acordul de funcţionare în siguranţă pentru barajul de la Roşia Montană”, a mai spus Cătălin Hosu.

La audierile din comisie, Ştefan Marincea a criticat proiectul de la Roşia Montană, arătând că acesta nu respectă principiile dezvoltării durabile şi respectul faţă de mediu, nici ”valorificarea complexă” a metalelor şi nici ”directiva deşeurilor periculoase”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite