Primul cabinet medical mobil din judeţul Alba va fi funcţional în comunele din Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultaţiile vor fi grauite. Foto Adevărul
Consultaţiile vor fi grauite. Foto Adevărul

Dacă aveţi probleme  medicale, s-ar putea să prim işi ajutor medical gratuit chiar dacă sunteţi într-un cătun. Asta,printr-un cabinet medical mobil care va colinda  în toate comunele din zona munţilor Apuseni.

Cabinetul medical mobil, primul din judeţul Alba, a prin contur prin proiectul „Sănătate prin prietenie“, al Clubului Rotary Abrud – Cîmpeni  „Floare de Colţ”, în parteneriat cu A & D Pharma şi Mecedes Benz. Unitarea sanitară pe patru roţi, o maşină de teren, este dotată cu ecograf, generator de oxigen, spirometru, EKG, truse pentru măsurarea glicemiei şi tensiunii arteriale.  

Proiectul va fi lansat  în piaţa Avram Iancu din oraşul Abrud, joi,  06 decembrie, orele 11.30. Prima aplicaţie medicalăpractică va avea loc în comuna Mogoş. „Noi avem un grafic, în care am stabilit data în care vom ajunge în fiecare comună din Munţii Apuseni. Vorbim de o populaţie de peste 50.000 de locuitori, care va avea acces la serviciile noastre în regim de gratuitate. Cabinetul medical mobil se va opri la primăria sau şcoala din localitatea respectivă. Oamenii vor fi anunţaţi prin intermediul angajaţilor primăriilor sau prin Biserică“, a precizat Lucian Bădău, unul dintre cei implicaţi în derularea proiectului.  Serviciile medicale propriu-zise vor fi asigurate de medicii de familie din zonă, dar şi de medici specialişti de la Spitalele din Abrud şi Câmpeni. 

Cel mai cunoscut medic care bate potecile cătunelor din Apuseni este Christian Ciubotărescu. Deşi născut în Bucureşti, este de 19 ani medic de familie în comuna Gârda de Sus. Se îngrijeşte de sănătatea a aproape 2.000 de suflete din această zonă a Apusenilor. Cum unele cătune sunt şi la 15 kilometri distanţă de centrul comunei, medicul este nevoit, astfel, să meargă la pacienţi pe jos sau cu căruţa. Iarna, majoritatea drumurilor sunt îngheţate, iar deplasarea se face fie pe jos, fie cu sania trasă de cai. 

La început, meseria de medic în Apuseni a fost o veritabilă aventură. „Am locuit mulţi ani în cadrul dispensarului. Când am ajuns aici nu exista decât o chiuvetă şi apa era îngheţată, iar telefonul era unul cu manivela. Invârteai de aceasta până răspundea centralista, care apoi suna la Câmpeni, ca ulterior sa poţi vorbi în altă parte. Daca aveam o urgenţă, invarteam de manivela până la 30 de minute uneori pentru ca ambulanţa să sosească în următoarele 45 de minute“, a declarat medicul pentru Adevărul. (Material scris de Nicu Neag)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite