Primăria Alba Iulia vs. ANFP. Soluţia instanţei de judecată într-un proces prin care se cere anularea a două concursuri de angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Primăriei Alba Iulia
Sediul Primăriei Alba Iulia

Primăria Alba Iulia a a câştigat procesul civil prin care a fost chemată în judecată de Agenţia Naţionale a Funcţionarilor Publici, care a solicitat anularea a două concursuri de angajare şi a două dispoziţii emise în 2019.

Reprezentanţii ANFP au depus la Tribunalul Alba o cerere de chemare în judecată a viceprimarului cu atribuţii de primar al municipiului Alba Iulia şi a două persoane care au câştigat concursurile organizate de instituţie pentru două posturi publice.

Dosarul a fost înregistrat a Tribunalul Alba în data de 6 decembrie 2019. Pârâţi în dosar sunt Primăria Alba Iulia, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Alba Iulia (Voicu Paul) şi cei doi candidaţi care au câştigat concursurile: Bereş Vasile şi Oprean Larisa Victoria. Procesul este unicat pe rolul instanţelor din Alba, până în prezent nemaifiind înregistrat un dosar prin care ANFP să solicite anularea unui concurs şi a dispoziţiilor emise pentru angajarea persoanelor care au obţinut cel mai mare punctaj şi au fost declarate admise pentru ocuparea posturilor. 

Tribunalul Alba a pronunţat prima decizie în acest caz, în 26 mai 2020, dând câştig de cauză Primăriei. ”Respinge acţiunea formulată de reclamanta Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în contradictoriu cu pârâţii U.A.T. Municipiul Alba Iulia - prin primar, Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Bereş Vasile  şi Oprean Larisa Victoria. Obligă pe reclamanta să plătească pârâtului Bereş Vasile suma de 1.700 lei, cheltuieli de judecată. Obligă pe reclamanta să plătească pârâtei Oprean Larisa Victoria suma de 1.700 lei, cheltuieli de judecată”, se arată în minuta pe scurt de la Tribunalul Alba. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară, în termen de 15 zile de la comunicare.

Acţiunea în instanţă a fost făcută de ANFP în baza noului Cod Administrativ, modificat de guvernul PSD, prin OUG 57, când premier al României era încă Viorica Vasilica Dăncilă. ANFP a considerat că procedeul prin care Primăria Municipiului Alba Iulia a organizat cele două concursuri nu a respectat principiile egalităţii de şanse şi a transparenţei. Mai exact, ANFP a susţinut că organizarea celor două concursuri trebuia să urmeze procedura din Noul Cod Administrativ, adoptat în 2019. Agenţia a cerut nulitatea celor două concursuri şi anularea dispoziţiei prin care Bereş şi Oprean au fost angajaţi, deoarece adresele de înştiinţare pe care le-a primit de la Primărie au fost înregistrate în 8 iulie, după intrarea în vigoare a noului Cod. 

”Reclamanta susţine în mod greşit că, procedura de organizare şi desfăşurare a concursurilor de recrutare a căror nulitate solicită a fi constatată s-a realizat după intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 57/2019 (…) Tribunalul a avut în vedere că, potrivit dispoziţiilor art. 617 alin. 1 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ:

(1) Concursurile de recrutare, respectiv promovare pentru care a fost demarată procedura de organizare şi desfăşurare până la data intrării în vigoare a prezentului cod se desfăşoară în continuare potrivit legii în vigoare la data solicitării avizului, respectiv înştiinţării Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 611/2008, cu modificările şi completările ulterioare. (…)

Aşadar, legea aplicabilă concursului este legea în vigoare la data de 4 iulie 2019, a înştiinţării Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici când adresa de înştiinţare a fost predată (…) de către Primăria Alba Iulia în calitate de beneficiar expeditor, către Poşta Militară”, se arată în motivarea instanţei. Mai pe scurt, magistraţii Tribunalului Alba au decis că cele două concursuri au urmat prevederile din vechiul Administrativ, nu din cel nou”, se precizează în motivarea deciziei Tribunalului.

Bereş Vasile este un fost director al Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba şi a fost condamnat în 2013 la 1 an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Acesta este apropiat cercurilor politice din cadrul PNL Alba, ceea ce arată că obţinerea postului vizat nu este întâmplătoare. Bereş a candidat, la concursul organizat în 26 august 2019, pentru postul de şef al Serviciului aministrare pieţe, târguri şi gestionarea câinilor fără stăpân. 

Al doilea concurs contestat de ANFP a avut loc în 21 august 2019 şi a vizat o funcţie publică de poliţist local la Compartimentul protecţia mediului din Biroul instruire logistică, activitate comercială, protecţia mediului la Poliţia Locală Alba Iulia. Un număr de 12 candidaţi, din 15 înscrişi iniţial, au participat la proba scrisă. Singurul candidat admis, cu 52 de puncte, a fost Oprean Larisa Victoria. Aceasta a mers la interviu, unde a obţinut punctajul de 66,66 puncte. Ambii părinţi ai candidatei Oprean lucrează la Primăria Alba Iulia. 

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Filmare aeriană cu zonele critice de pe şantierele autostrăzii Sebeş-Turda: „CNAIR trebuie să iasă din zona de confort“

 

„Sună o dată şi închide“. Cum se produce frauda „wangiri“, una dintre cele mai periculoase înşelăciuni prin telefon

 

FOTO VIDEO Se lucrează în ritm susţinut pe primul lot al autostrăzii Sibiu-Piteşti. Când se va putea circula până la intrarea pe Valea Oltului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite