Postările de pe Facebook care îţi pot aduce închisoarea. Instigări la violenţe împotriva poliţiei, judecate în instanţă

Postările de pe Facebook care îţi pot aduce închisoarea. Instigări la violenţe împotriva poliţiei, judecate în instanţă

Imagini de la scandalul din Blaj, în urma căruia bărbatul a postat comentarii de instigare pe Facebook

Un bărbat din Blaj, judeţul Alba, a fost trimis în judecată de procurori pentru săvârşirea infracţiunii de instigare publică împotriva poliţiştilor. Dosarul este urmarea unui scandal care a avut loc în 1 mai 2020, încheiat cu reţineri şi amenzi de zeci de mii de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Blaj. La momentul respectiv, Daniel Z. a fost reţinut de poliţişti pentru postări pe reţeaua de socializare Facebook.

Oamenii legii s-au sesizat, din oficiu, în legătură cu faptul că bărbatul de 36 de ani, din Blaj, în contextul intervenţiei forţelor de ordine pentru restabilirea liniştii pe strada Barbu Lăutaru, a postat, pe o reţea de socializare, comentarii prin care instiga cetăţenii să săvârşească fapte de violenţă împotriva forţelor de ordine care interveneau pentru restabilirii liniştii şi ordinii publice în cartierul romilor din oraş.

”Pe numele său a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare publică, iar poliţiştii l-au reţinut, pentru o perioadă de 24 de ore”, a transmis IPJ Alba. Ulterior, Parchetul a dispus cercetarea acestuia în stare de libertate, sub control judiciar. Fapta de instigare publică se pedepseşte de Codul penal cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Bărbatul nu a fost implicat în scandalul din cartierul romilor, dar a ajuns în arestul Poliţiei ca urmare a postărilor de pe Facebook. 

În total, în urma scandalului de la încputul lunii mai au fost reţinute şapte persoane. Cinci bărbaţi şi o femeie au fost trimişi în judecată, în 17 iulie 2020, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. De asemenea, poliţiştii şi jandarmii au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 33.000 de lei, pentru nerespectarea ordonanţelor militare şi 6 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.000 de lei, la Legea 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.


Conflictul a pornit de la o ceartă între două femei, fiind implicaţi, ulterior, mai mulţi membri ai familiilor acestora. Poliţia a fost chemată prin apel la 112, iar în momentul în care s-a dorit ridicarea persoanelor care au declanşat conflictul, zeci de romi au ieşit în stradă. Poliţiştii au fost ajutaţi de jandarmi şi de poliţişti locali. A fost nevoie chiar şi de gaze lacrimogene pentru calmarea spiritelor. În final, 15 persoane au fost duse la Poliţia Blaj pentru audieri.

”Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Blaj au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de 6 persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 42 de ani (5 bărbaţi şi o femeie), din Blaj, care sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice. Acestea ar fi provocat un scandal, pe stradă, în care au fost implicate, în cele din urmă, mai multe persoane”, a transmis IPJ Alba. 

În sarcina acestora s-a reţinut faptul că, în după amiaza zilei de 1 mai 2020, în jurul orei 15,30, pe fondul consumului de alcool şi al unor divergenţe care au avut loc, pe strada Barbu Lăutaru, între două femei, la intervenţia echipajelor de poliţie şi jandarmerie au avut un comportament recalcitrant şi au tulburat liniştea publică.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările