Perle ale elevilor din Alba la BAC: „Poliţaiul turmentat“ şi „Trahanache, traficant de droguri“ personaje în „Scrisoarea de omor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confuziile făcute de absolvenţii de liceu din Alba la proba de Limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat au dus la apariţia unor veritabile perle. Basmul „Povestea lui Harap Alb“, al lui Ion Creangă, s-a transformat fie în operă scrisă de Ion Luca Caragiale, fie de Camil Petrescu. Mai mult, Felix, studentul la medicină din romanul „Enigma Otiliei“, a ajuns personaj principal în comedia „O scrisoare pierdută“.

Toţi profesorii care au supravegheat BAC-ul la liceul din Geoagiu sunt cercetaţi de Poliţie

BAC 2011 la Geoagiu: Părinţii şi elevii au renunţat la revoltă şi au instituit legea tăcerii

20 de supraveghetori din Geoagiu sunt anchetaţi după ce 111 elevi au fost prinşi cu fiţuici xerox la bacalaureat

EXCLUSIV Perle ale elevilor din Alba la testarea naţională:„Pe plajă era multe fete dezbrăcate indecent“ şi „Primăvara înverzesc toate vieţuitoarele“

Alba: BAC „Rugăciune către Maica Domnului“ şi „Ce aţi pus camerele pe noi, nu suntem infractori“, scrise la proba de Limba română

Candidaţii din Alba care au susţinut proba de Limba şi literatura română a Bacalaureatului şi-au etalat cunoştinţele şi s-au întrecut în perle.
Unul dintre elevi a dat o explicaţie cât se poate de originală pentru titlul dramei „Iona“: „Io=eu“ şi „na=poftim“.

„Opera «Iona» este inspirată dintr-un mit, mitul peştelui uriaş“, a scris pe foaia de examen un alt candidat. „Drama îl depăşeşte pe Iona mai mult decât credea“ sau „Drama pe care o cunoaşte Iona, aflat în burta unei balene de chit...“ sunt alte născociri ale elevilor din Alba.
 
„Poliţaiul turmentat“ a luat locul cetăţeanului turmentat în comedia „O scrisoare pierdută“ pe care un elev a încurcat-o cu „O scrisoare de omor“.

De asememea, candidaţii au considerat că îndeletnicirile personajelor lui Caragiale sunt actuale. Unul dintre elevi a găsit o explicaţie halucinantă pentru preocupările lui Tahanache şi l-a catalogat drept „traficant de droguri“, motiv pentru care a ajuns să „nu ştie să folosească termeni neolitici“. Un alt absolvent a considerat că Brânzovenescu „a fost cioban la stâna primită moştenire“.

Punctele de suspensie „te fac oarecum să rumegi textul...“

Unul dintre candidaţi a găsit o legătură strânsă între punctele de suspensie care indică, în general, o întrerupere a şirului vorbirii, şi viaţa de apoi: „Punctele de suspensie ne vorbesc de faptul că după moartea omului, lucrurile şi punctele rămân pă pământ... Punctele de suspensie au rolul de a încheia blând fraza, arată un mic oftat şi te fac oarecum să rumegi textul...“

Alte perle ale elevilor din Alba:

„«O scrisoare pierdută» are un subiect buclucaş“.

„Tema operei «O scrisoare pierdută» are în vedere coruperea care are loc înaintea alegerilor electorale pentru alegerea de deputaţi“.

„Acasă la Tipătescu într-o anticameră se afla gazeta «Răcnetul Carpaţilor» împreună cu Ghiţă Pristanda“.

„În «O scrisoare pierdută» este vorba despre o scrisoare pierdută de poştaşul din sat“.

„Zoe Trahanache este personajul principal. El trimite o scrisoare la iubita lui, dar nu ajunge la ea, o găseşte Tipătescu“.

„Conflictul este unul de natură politică, la care Zoe participă cu multă desăvârşire“.

„Într-un final, Ştefan Tipătescu pleacă în lume şi la un moment dat îi trimite o scrisoare adresată Zoei“.

„Îmi zboară gândul la vecina de la parter“.

„În gând mă gândesc la tine“.

„Iubita are o atitudine extremistă pentru opusul masculin“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite