O instanţă de judecată din România vrea să devină ECO. Cum influenţează aplicaţia dosarului electronic derularea proceselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
curtea de apel alba

Curtea de Apel Alba Iulia continuă implementarea dosarului electronic, în prezent fiind în derulare etapa a treia a proiectului. Aplicaţia este funcţională din 15 iulie 2019 la toate instanţele din circumscripţia teritorială a Curţii de Apel Alba Iulia, ce cuprinde judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara.

Până la 1 decembrie 2019 se estimează finalizarea celei de-a treia etape, respectiv transmiterea şi primirea de documente, prim email, în mod securizat. Justiţiabilii şi avocaţii care transmit o adresă de mail validă nu vor mai primi documentele prin metoda clasică. Angajaţii instanţei vor transmite documente pe hârtie, în continuare, la cei care nu au acces la internet sau nu şi-au deschis un cont în aplicaţia dosarului eelctronic. 

De asemenea, acest mod de comunicare va fi folosit şi în cazul în care cei care primesc acţiunile pe mail nu îl deschid în termen de trei zile de la transmiterea acestora. ”Până la 25 octombrie 2019 avem un număr de 30.000 de accesări ale dosarului electronic la nivelul tuturor instanţelor arondate Curţii de Apel. Introducerea acestui sistem are ca scop, pe lângă scăderea cheltuielilor materiale şi reducerea timpului de soluţionare a proceselor. Magistraţii pot, astfel, să dea termene mult mai scurte”, a spus judecătorul Gheorghe Liviu Odagiu, preşedintele instanţei. Alte date statistice arată un număr de 3.131 de cereri de acces cu acord la nivelul tuturor instanţelor, respectiv 325 de cereri doar la Curtea de Apel. 

Accesarea aplicaţiei ”dosarul electronic” se face în mod facil prin intermediul site-ului  www.curteadeapelalbaiulia.ro iar pentru autentificare este necesară indicarea prealabilă a adresei de e-mail şi a telefonului mobil, precum şi transmiterea unei cereri de acces la dosarul electronic. Modelul de cerere şi instrucţiuni detaliate cu privire la utilizarea aplicaţiei sunt disponibile pe site-ul Curţii de Apel Alba Iulia, www.curteadeapelalbaiulia.ro. 

Principalele avantaje ale utilizării aplicaţiei Dosarul electronic sunt: vizionarea şi descărcarea documentelor din dosar direct de către justiţiabili, în mod simplu şi rapid, fără a mai fi necesară deplasarea acestora la arhiva instanţei sau utilizarea corespondenţei scrise în acest scop; economie de timp pentru părţile din proces şi implicit pentru personalul de la arhiva instanţelor, odată cu scăderea numărului de cereri de eliberare a copiilor după documentele din dosar; reducerea consumului de hârtie şi protejarea planetei. Începând cu 1 ianuarie 2020, instanţele din aria de competenţă a Curţii de Apel vor implementa un alt proiect important ce constă în completarea tuturor registrelor în format electronic. 

”Costul cu citaţiile şi alte comunicări pentru dosare, este suportat din bugetul instanţelor şi este în medie de 24.000 lei lei pe lună, aproximativ 300.000 lei pe an doar pentru Curtea de Apel Alba Iulia. Iar împreună cu celelalte 19 instanţe din circumscripţie cheltuiala cu comunicarea actelor de procedură raportat la datele anului trecut depăşeşte 2,5 milioane de lei. Aceste costuri ar fi semnificativ diminuate prin comunicarea citaţiilor preponderent prin mijloace electronice. Separat de aceste costuri ar putea fi reduse semnificativ şi cheltuielile deloc neglijabile cu consumabilele utilizate pentru listarea citaţiilor: toner şi hârtie. 

Ca exemplu, raportându-ne la datele din ultimele luni, doar la Curtea de Apel Alba Iulia fără instanţe costul cu toner-ul depăşeşte lunar 5.000 de lei şi sunt cumpărate aproximativ 230 de topuri de hârtie, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 3.000 de lei doar pentru aparatul propriu al instanţei noastre. Prin urmare, în condiţiile în care  citaţiile sunt principala activitatea consumatoare de hârtie şi toner la nivelul instanţei, prin citarea electronică s-ar economisi semnificativ plus că ar fi ECO”, se precizează într-un comunicat de presă al Curţii de Apel.

Citiţi şi:

 

Cum a negociat Victor Ponta în 2013 cu RMGC legea pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Planul secret, dat peste cap de protestele masive ale românilor

 

FOTO Tânără de 15 ani dispărută de acasă de şase zile, surprinsă de camere în gara Teiuş împreună cu doi bărbaţi

 

Cum se apără România în procesul de arbitraj pentru aurul de la Roşia Montană. Miza: peste 4 miliarde de dolari

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite