Investiţii în energie „verde“ la Primăria Ciugud: curent din panouri fotovoltaice şi maşină electrică prin programul Rabla

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul proiect ”verde” la Ciugud a fost centrala eoliană şi parcul fotovoltaic din satul Şeuşa
Primul proiect ”verde” la Ciugud a fost centrala eoliană şi parcul fotovoltaic din satul Şeuşa

Comuna Ciugud din judeţul Alba continuă proiectele privind obţinerea energiei electrice din surse ecologice. Primăria este în curs de realizare a investiţiei privind realizarea unui sistem integrat de producţie a energiei electrice pentru alimentarea sediului instituţiei.

Sistemul fotovoltaic propus va fi amplasat pe învelitoarea parcării din apropierea clădirii şi va furniza energie electrică direcţionată spre receptoarele sediului Primăriei comunei Ciugud.

Sistemul este gândit astfel încât să deservească strict nevoile clădirii şi va fi limitat astfel încât să nu se injecteze energie electrică în reţeaua publică. Sistemul fotovoltaic dispune de o reţea de panouri de 265 W fiecare, totalizând o putere totală de 15,9 KW, conectate la 3 invertoare care asigură producţia de energie pentru reţeaua locală de 230 Vac. 

Investiţia se adaugă celei realizate în urmă cu câţiva ani - centrala eoliană de la Şeuşa, care asigură iluminatul public în această localitate şi permite o economie financiară de 200.000 de lei pe an. Proiectul este rodul unui parteneriat între Universitatea Politehnică din Timişoara şi Primăria Ciugud, beneficiind de finanţare de un milion de euro din partea Guvernului Norvegiei. Comuna s-a angajat ca până în 2020 să reducă cu 20% emisiile de carbon. De altfel, Ciugud este prima comună din judeţ şi probabil printre primele din ţară care va avea în dotare o maşină electrică, primăria demarând demersurile pentru achiziţionarea unui astfel de autovehicul prin programul ”Rabla”.

”Ne-am dorit de mai multă vreme să cumpărăm o maşină electrică. În prezent, maşinile electrice sunt o noutate în România, însă conform studiilor, în următorii 10 ani, jumătate dintre europeni sunt convinşi că  vor fi în circulaţie mai multe maşini electrice decât autovehicule echipate cu motoare convenţionale.  Suntem prima comună din ţară, din câte ştiu, care îşi achiziţionează o maşină electrică”, a afirmat primarul Gheorghe Damian.

Tot în scopul protecţiei mediului, Ciugudul vrea să ajungă şi la stadiul de colectare selectivă a deşeurilor. Primul pas a fost făcut prin înfiinţarea unei ”patrule eco” formată din copii care merg din casă în casă şi îi învaţă pe săteni cum să colecteze gunoiul din gospodărie. ”Patrula Eco” din Ciugud este formată din 110 copii care au învăţat la şcoală despre colectarea selectivă, iar apoi au mers din gospodărie în gospodărie, prezentând oamenilor beneficiile economice ale acesteia. 

”Am decis să facem acest lucru cu copiii pentru că ei sunt viitorul şi sunt cei mai buni vectori de imagine. Întotdeauna adultul e foarte sensibil la ceea ce îi spune copilul, nepotul sau şcolarul. Am avut o sesiune teoretică în cadrul săptămânii Şcoala Altfel în care toţi copiii de la şcoală au participat la un curs în care li s-a explicat ce înseamnă colectare selectivă, cum se colectează selectiv şi care sunt efectele bune. Apoi le-am explicat copiilor de ce este important să colectăm selectiv şi unde putem ajunge dacă fiecare familie din Ciugud face acest lucru”, a completat primarul din Ciugud.

Te-ar putea interesa şi:

VIDEO Investiţii publice de peste 6 milioane de euro în Ciugud, comuna cu cele mai mari sume atrase din fonduri europene

VIDEO Cel mai performant primar de comună din România, exclus oficial din PSD: „M-au dat afară noaptea, ca hoţii“

   

Peste 1 milion de euro pentru 100 de soluţii inteligente. Cum vrea Alba Iulia să devină primul ”Smart City” din România

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite