Greşeala făcută de un bărbat care avea o datorie de 5.000 de euro la un italian. Cum a ajuns la închisoare pentru o perioadă de 3 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia se referă la un bărbat de 28 de ani din Lunca Mureşului, care, în 2016, a fost condamanat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi a fost obligat să achite despăgubiri civile în valoare de 5.268,88 euro către un cetăţeam italian.

Timp de 3 ani, B. Vasile Levente nu a reuşit să achite suma respectivă, motiv pentru care Serviciul de probaţiune Alba a solicitat instanţei de judecată să revoce suspendarea hotărârii de condamnare la închisoare. Faptele penale au fost săvârşite de bărbat, atât în Italia cât şi în România. Persoana vătămată, cetăţean italian, a sesizat organele de poliţie din ţara sa cu privire la furtul mai multor bunuri, printre care şi un card bancar emis de Banca Populară din Milano. Acesta a sesizat lipsa cardului după ce a observat pe extrasul de cont că au fost efectuate în lunile iulie – august 2015 mai multe extrageri de numerar de la ATM-uri din Italia dar şi din România, extrageri pe care nu le efectuase. În sesizarea formulată, persoana vătămată arată că îl bănuieşte pe B. Vasile Levente că ar fi autorul faptelor.

Acesta a fost angajatul persoanei vătămate până în decembrie 2014, a avut o relaţie cu sora inculpatului şi a locuit o perioadă de circa 2 ani la domiciliul cetăţeanului italian. În urma cercetărilor, s-a stabilit că în perioada 25 iulie – 17 august 2015 inculpatul a folosit fără drept, de 41 de ori, cadrul autentic aparţinând persoanei vătămate la mai multe ATM-uri din Italia şi România, accesând astfel sisteme informatice în scopul obţinerii de date informatice din sistemul bancr. Cu aceleaşi ocazii, inculpatul a efectuat extrageri de numerar de pe respectivul card bancar, fără a avea consimţământul titularului cardului. În urma desfăşurării procesului în România, bărbatul din lunca Mureşeului a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi a fost obligat să restituie italianului suma extrasă de pe cardul acestuia. În final, nu a plătit aceşti bani şi a ajuns la închisoare.

”Din adeverinţele de venit emise de organul fiscal rezultă că în perioada 2016 – 2019 condamnatul a realizat venituri brute totale de 19.117 lei. Având în vedere că din aceste venituri sunt reţinute contribuţiile sociale obligatorii şi impozitul pe venit, cel puţin din acest punct de vedere, s-ar putea susţine că, în raport de cuantumul obligaţiilor civile, condamnatul nu avea cum să le plătească. Cu toate acestea, instanţa constată, din adresa ITM Alba, că după condamnarea sa, condamnatul a încheiat mai multe contracte individuale de muncă care au încetat prin acordul părţilor la foarte scurt timp de la încheierea lor, aspect din care rezultă că persoana condamnată nu era determinată să obţină un venit regulat din care, pe lângă pro pria întreţinere, să-şi achite şi celelalte obligaţii, între care şi cele stabilite prin sentinţa penală nr. 115/2016. Faţă de starea de fapt reţinută mai sus, instanţa constată că lipsa veniturilor din care persoana condamnată să achite, fie şi parţial, daunele materiale la care a fost obligat prin sentinţa penală nu se datorează unor situaţii obiective ci este imputabilă condamnatului, care nu a fost suficient de determinat pentru a păstra un loc de muncă şi a obţine venituri, nici măcar de perspectiva executării pedepsei (condamnatul i s-a atras atenţia cu privire la consecinţele neexecutării obligaţiilor pe parcursul termenului de supraveghere)”, a precizat Tribunalul Alba în hotărârea din 9 septembrie 2019. 

Prin urmare, instanţa a constatat că persoana condamnată nu şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin sentinţa penală din 2016 a Tribunalului Alba deşi aceasta ar fi avut posibilitatea să le achite, fie şi parţial, dar nu a dat dovadă de determinare pentru a-şi păstra locul de muncă în vederea obţinerii de venituri. După rămânerea definitivă a decizie, bărbatul a fost ridicat de la domiciliu şi depus în Penitenciarul Aiud pentru executarea pedepsei.

Citiţi şi:

 

FOTO Cum arată peisajul sălbatic de pe traseul Transalpinei de Apuseni: pante abrupte, prăpăstii adânci, poieni spectaculoase şi case părăsite

 

Au escrocat o familie din Franţa cu sute de mii de euro şi au rămas fără casa din România. Hotărârea justiţiei franceze, pusă în aplicare de autorităţile din ţară

 

Distanţa corectă de la care trebuie privit la televizor în funcţie de diagonala şi rezoluţia acestuia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite