FOTO VIDEO O nouă poluare pe râul Arieş cu substanţe din barajul de la Valea Şesei

FOTO VIDEO O nouă poluare pe râul Arieş cu substanţe din barajul de la Valea Şesei

Arieşul a fost poluat din nou cu substanţe din barajul de la Valea Şesei. Foto: Facebook/ Baic Teodor Augustin

O nouă poluare accidentală s-a înregistrat în ultimele două zile pe râul Arieş, în Munţii Apuseni. Având în vedere culoarea apei cel mai probabil sursa poluării provine de la barajul de la Valea Şesei administrat de compania minieră Cupru Min SA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deocamdată nu s-a semnalat mortalitate piscicolă. Culoarea apei indică faptul că a avut loc din nou o deversare accidentală din barajul de decantare a sterilului provenit din procesul de producţie al combinatului de prelucrare primară a cuprului de la Roşia Poieni.

Compania minieră de stat Cupru Min SA Abrud a fost amendată cu suma de 100.000 de lei de Garda de Mediu Alba pentru o altă poluare accidentală, produsă în 3 aprilie 2017.Circa 6.000 de metri cubi de steril s-au scurs atunci atunci din baraj în pârâul Valea Şesei şi apoi în râul Arieş.
 
Accidentul a avut loc în momentul în care o sondă inversă a instalaţiei de evacuare din baraj, dezafectată în anul 1988, a cedat, iar sterilul s-a scurs printr-o galerie subterană în pârâul Valea Şesei. Evacuarea sterilului a avut loc timp de aproape 4 ore. Angajaţii Cupru Min au reuşit să oprească avaria prin crearea unui baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea şi de a supraînălţa şi lărgi digurile de reţinere din aval de baraj. 
 
 
”Avaria a generat poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cuun amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş. Amestecul apă-steril a debuşat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalaţiei dezafectate – o sondă inversă conectată la canalul de evacuare. Avaria a fost semnalată imediat şi conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenţie şi utilaje grele, care au reuşit să limiteze poluarea şi să oprească total deversarea la ora 15.40. Imediat după semnalarea avariei conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare şi a coordonat o echipă de intervenţie dispunând de utilaje grele care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea şi de a supraînălţa şi lărgi digurile de reţinere din aval de baraj. Într-un timp scurt, specialiştii de la Cupru Min au transportat şi instalat în locaţie un volum de peste 2500 metri cubi de piatră”, au precizat la momentul respectiv reprezentanţii Cupru Min SA Abrud.

 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările