FOTO VIDEO Cum arată al doilea cel mai complex nod rutier din România: 6 bretele şi 6 pasaje asigură legătura între două autostrăzi şi un drum naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nodul rutier de la Sebeş, care face legătura între două autostrăzi şi un drum naţional, este al doilea ca mărime din România, după cel de la Turda. La Sebeş se construiesc şase bretele care vor asigura legătura între cele mai importante căi de comunicaţie din România.

Nodul rutier va avea 6 bretele, acestea asigurând preluarea şi dirijarea tuturor fluxurilor de trafic pe toate direcţiile. Patru dintre acestea fac legătură directă între cele două autostrăzi, A1 şi A10 şi au câte două benzi pe sens, iar bretelele 5 şi 6 realizează legătură cu nodul existent Lancram, respectiv cu DN1 şi au câte o bandă pe sens.

Nodul rutier are o lugime de circa 5 kilometri şi presupune trei mari pasaje peste actuala autostradă A1, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum şi un pasaj peste râul Sebeş şi DN1/E81 în zona Lancrăm. Acesta este al doilea nod rutier de acest tip din ţară, cu un astfel de grad de complexitate. Primul a fost cel din celălalt capăt al A10, din zona Turda, unde lotul 4 al autostrăzii Sebeş - Turda s-a racordat la A3 Câmpia Turzii - Gilău şi la drumul naţional DN1 din zonă.

Nodul rutier de la Sebeş a fost amplasat între două noduri existente ale Autostrăzii A1: Nodul Rutier Lancrăm (dispus la intersecţia dintre A1 şi DN 1) şi Nodul Rutier Sebeş Vest (dispus la intersecţia dintre A1 şi DN 7).

Realizarea nodului rutier presupune realizarea a unor pasaje de supratraversare a Autostrăzii A1. Viteza de circulaţie pe bretelele ce asigură legătură între cele două autostrăzi este de 80 km/h, iar pentru bretele 5 şi 6, ce asigură legătură cu nodul Lancrăm, este de 40 km/h. Funcţionalitatea celor 6 bretele menţionate anterior este asigurată după cum urmează: 

Breteaua 1

Asigură relaţia Turda – Oraştie, are 2 benzi pe sens şi supratraversează breteaua 3 şi CF 210 printr-un singur pasaj superior.

Breteaua 2 

Asigură legătura Oraştie – Turda, are 2 benzi pe sens şi supratraversează breteaua 3 şi CF 210, precum şi Autostrada A1, sector Sibiu-Oraştie, printr-un singur pasaj superior.

Imagine indisponibilă

Breteaua 3

Asigură direcţia Turda – Sibiu, ea subtraversează bretele 1 şi 2 şi se află în aproprierea CF210.  În aproprierea km 1+332,75 din breteaua numărul 3 se desprinde breteaua 5, care se racordază la intersecţia giratorie dispusă în partea de Sud faţă de A1, din cadrul nodului rutier existent Lancram, pentru asigurarea relaţiei directe de Trafic Turda-DN1. Breteaua 3 este proiectată pentru o viteză de 80 km/h.

Imagine indisponibilă

Breteaua 4

Asigură relaţia Sibiu – Turda, are 2 benzi pe sens şi traversează împreună cu breteaua 3 Râul Sebeş, DN1 şi bretelele Nodului Rutier Lancrăm.

Breteaua 5 

Asigură relaţia Turda – Sebeş, se desprinde din breteaua 3, are 1 bandă pe sens şi asigură legătură cu DN 1 prin intermediul giraţiei existente în partea de Sud faţă de A1, astfel fiind asigurată relaţia pentru traficul de pe Autostrada Sebeş – Turda. Este proiectată la o viteză de proiectare de 40 km/h.

Breteaua 6 

Asigură relaţia Sebeş-Turda prin conexiunea cu breteaua 4. În acest fel este asigurat accesul pentru participanţii la trafic de pe DN 1 ce doresc să acceseze Autostrada Sebeş – Turda, pe direcţia Turda. Această bretea este proiectată pentru o viteză de proiectare de 40 km/h şi are 1 bandă pe sens.

Imagine indisponibilă

Întregul Lot 1 a fost structurat în trei secţiuni de proiectare distincte:

- Secţiunea A – toate lucrările cuprinse în intervalul km 0+300 – km 14+000.

- Secţiunea B - toate lucrările cuprinse în intervalul km 14+000 – km 17+000.

- Secţiunea C - toate lucrările cuprinse în intervalul km 0+000 – km 0+300 şi cele aferente

Nodului Rutier Sebeş.

Stadiul de execuţie a lotului 1 este de circa 85%. Oficial, termenul asumat de constructori este 30 noiembrie, atât pentru Lotul 1 (17 km), cât şi pentru Lotul 2 (24,3 km), însă în realitate şansele sunt destul de mici. Directorul CNAIR a precizat recent că şansele ca cele două loturi să fie gata în 2020 sunt de 60%.

Imagine indisponibilă

Informaţii tehnice:

A10 Sebes - Turda - Lotul 1 - 17 km - de la intrarea pe autostradă de la Sebeş până la Pârâul Iovului (Alba Iulia nord) (km 0+000 – km 17+000)

Valoare: 541.739.137 lei

Constructor: Impresa Pizzarotti

Contract: Semnat pe 14 noiembrie 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016

Deschidere posibilă: 30 noiembrie 2020 (asumat de constructor) / prima jumătate a anului 2021 (realist)

Stadiu fizic / stadiu financiar (mai 2020): 86% / 72,67%

Citiţi şi:

 

Firma din Alba vizată de ancheta Poliţiei pentru furtul unei cantităţi uriaşe de lemn. Cine sunt proprietarii afacerii

 

Punct final în dosarul unei crime din ziua de Paşte. Pedeapsa primită de un bărbat care şi-a omorât tatăl în bătaie

 

O tânără a provocat un accident rutier în care a murit soţul său şi un alt pasager. Cinci copii au rămas orfani. Ce pedeapsă a primit în justiţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite