FOTO Revoluţia din decembrie 1989 din Alba Iulia, imortalizată cu un aparat adus pe furiş din Germania Federală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul om care a pozat şi filmat,  pe 22 decembrie 1989, mulţimea ieşită pe străzile din Alba Iulia, pentru înlăturarea regimului Nicolae Ceauşescu, a fost Nicu Murgăşanu.

Puţini îl cunosc pe Murgăşanu, probabil, ca pe omul care a imortalizat pe hârtie fotografică Revoluţia din 1989 din Alba Iulia. În urmă cu un sfert de veac, era şef de birou desfacere la Fosta Fabrică de Lapte din Alba Iulia. 

„Se apropia CRĂCIUNUL, toţi eram înfriguraţi şi aproape înfometaţi, eram trişti şi deprimaţi, visam căldură în apartamente şi apă caldă în vană. Căutam prin magazine săpunuri, detergenţi, portocale, banane, carne şi pâine, voiam ouă, lapte şi unt, ne săturasem de beznă, uram cozile interminabile şi cartelele care ne dădeau dreptul să mâncăm atât cât să nu murim, detestam securitatea represivă şi partidul comunist, vroiam să ne mişcam şi să gândim liberi, ascultam «Europa Libera» în surdină şi speram… În seara zilei de 21 şi dimineaţa de 22 decembrie 1989, SPERANŢA, frigul şi foamea ne-au scos din casă pe străzi cu un curaj inconştient şi nebun.Timişoara vuia, ţara fierbea, în Europa sistemul comunist căzuse, zarurile fuseseră aruncate la Malta. Era randul nostru…şi rând pe rând ne-am încolonat, nu la comandă, ci spontan şi voluntar şi am ieşit în strada să ne cerem drepturile convinşi că vom întoarce o filă în cartea neamului. Restul… restul este istorie de-un sfert de veac“, spune Nicu Murgăşanu, acum, la un sfert de veac de la evenimentele din Decembrie 1989.

Revoluţia, imortalizată cu un Canon nemţesc

 În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, Nicu Murgăşanu  avea „în dotare“ un aparat foto Canon, adus pe furiş din Germania Federală. „Aparatul mic şi deştept,  îl aveam de la amicul meu Dodo Crişan, român stabilit în Germania Federală, prin căsătorie. Pe 22 decembrie,  am făcut peste 100 de fotografii cu oamenii ieşiţi în stradă cu un singur gând: înlăturarea regimului Ceauşescu“, spune cel care poate fi considerat „fotograful de Revoluţie“ din Alba Iulia. Aparatul este deţinut de Muzeul Naţional al Unirii.

image

Murgăşanu a reuşit, pentru câteva minute să şi filmeze cu o cameră mulţimea adunată în faţa actualului Palat Administrativ din centrul oraşului Alba Iulia, unde atunci îşi avea sediul Comitetul Judeţean al Partidului Comunist Român.

Murgăşanu, „pionier“ al presei libere din Alba Iulia

După zilele fierbinţi ale Revoluţiei,  Murgăşanu a pus bazele periodicului „Acum“, care avea să fie prima publicaţie liberă pe piaţa presei din Alba. „În noaptea de Revelion 1989, împreună cu prietenul meu Radu Todoran, machetam ziarul. L-am capacitat şi pe Dumitru Mălin. Din oraş ni s-au alăturat maestrul Horia Sandu, Paul Gruian, Tamara Haţegan. Aveam colaboratori doi procurori, un avocat şi un ofiţer de poliţie.

image

Primul număr a fost gata la sfârşit de ianuarie, dar birocraţia comunistă încă domnea. Trebuia deschis cont bancar, dar nu aveam ştampilă, că nu eram Intreprindere de stat. Încet-încet lucrurile s-au mai aşezat şi am ieşit pe piaţă cu primul număr pe 12 februarie 1990, într-un tiraj de 24.000 de exemplare. Se vindea ca pâinea caldă“, ne-a dezvăluit directorul şi proprietarul periodicului „Acum“, care a rezistat pe piaţă până în 1992. Colecţia „Acum “ se află la Biblioteca Academiei Române şi în biblioteca personală a ziaristului. (Articol scris de NICU NEAG)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite