FOTO Misterul urşilor ce au apărut brusc în apropiere de Alba Iulia. Autorităţile nu exclud ipoteza relocării din alte zone

FOTO Misterul urşilor ce au apărut brusc în apropiere de Alba Iulia. Autorităţile nu exclud ipoteza relocării din alte zone

Ursul surprins pe o stradă din satul Ampoiţa, în 20 iunie 2019

Prezenţa unor urşi în apropierea municipiului Alba Iulia a alertat autorităţile. În ultimele zile au fost înregistrate mai multe apeluri la 112, prin care s-a semnalat prezenţa animalului sălbatic, mai ales în zona cartierului Pâclişa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Jandarmeriei Alba, în urma multor apeluri semnalate de cetăţenii judeţului prin numărul unic de urgenţă 112, cu privire la prezenţa unui urs în apropierea caselor, în special în zona Păclişa, s-au deplasat efective de jandarmi care au asigurat măsurile de ordine publică. 
 
Sâmbătă, 22 iunie, a fost semnalat un apel, iar luni, 1 iulie, au fost semnalate 5 apeluri de la cetăţeni care au cerut sprijinul forţelor de ordine pentru a nu le fi pusă în pericol viaţa lor cât şi a animalelor din gospodărie. 
 
”În ultima perioadă au devenit frecvente cazurile în care urşii, în căutare de mâncare pătrund  în gospodăriile oamenilor creând panică. Jandarmii albaiulieni au intervenit împreună cu celelalte autorităţi abilitate la fiecare solicitare din partea cetăţenilor, patrulând în zonele frecventate de urs”, susţin reprezentanţii Jadarmeriei.
 
Animalul fotografiat lângă pădurea de pe dealul Mamut, în apropierea unor locuinţe, în 21 iunie 2019
 
Autorităţile nu exclud ipoteza ca urşii să fie relocaţi din alte părţi ale ţării. Trei urşi au fost văzuţi în apropierea locuinţelor oamenilor, la mai puţin de 15 kilometri de Alba Iulia în ultimele două săptămâni, situaţie care nu s-a mai întâmplat de zeci de ani. Primul urs a fost observat la Ampoiţa, în 20 iunie, iar în ziua următoare un alt animal a apărut în zona Schit, la marginea pădurii de pe dealul Mamut, aproape de case.
 
Un al treilea urs, de dimensiuni mai mici decât primii doi, a fost văzut de câteva ori la Pâclişa, în ultimele zile, un alt cartier al municipiului Alba Iulia. Iniţial s-a crezut că este vorba despre acelaşi urs, însă specialiştii au comparat urmele şi au constatat că aceştia au dimensiuni şi vârste diferite. De exemplu, urma lăsată de ursul de la Schit este aproape dublă faţă de cea a ursului de la Pâclişa. Pentru a înlătura ipoteza relocării, este nevoie de o autorizaţie de tranchilizare a animalelor pentru a se vedea dacă nu cumva au fost deja cipate şi înregistrate în alte judeţe.
 
Ursul fugărit cu maşina în zona localităţii Pâclişa în 1 iulie 2019
 
Reprezentanţii Jandarmeriei mai susţin că urşii sunt atraşi de resturile alimentare, iar pentru a evita producera unor situaţii periculoase, se recomandă următoarele:
-să depoziteze resturile alimentare în locuri în care ursul nu poate avea acces;
-dacă văd animalul în apropiere să nu încerce sub nicio formă să îl hrănească;
-dacă deţin livezi cu pomi fructiferi să culeagă fructele deoarece alterarea acestora provoacă un miros puternic resimţit de urşi ;
-în cazul apropierii ursului, să-şi păstreze calmul şi să evite contactul cu acesta;
-să nu încerce să intervină pentru îndepartarea acestuia;
-cel mai important,  dacă sunt martori  la un astfel de eveniment, să apeleze sistemul unic de urgenţă 112.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările