FOTO Biserica UNESCO din Ardeal restaurată cu fonduri europene. Cum se va cheltui suma de 3,7 milioane de lei

FOTO Biserica UNESCO din Ardeal restaurată cu fonduri europene. Cum se va cheltui suma de 3,7 milioane de lei

Biserica evanghelică din Câlnic

Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate Câlnic,aflat pe lista de protecţie UNESCO, va fi reabilitată printr-un proiect cu fonduri europene, în valoare totală de peste 3,8 milioane de lei, implementat de către Parohia Evanghelică

Ştiri pe aceeaşi temă

Prin această investiţie se urmăreşte creşterea atractivităţii turistice a zonei prin dezvoltarea monumentului de importanţă mondială - UNESCO, respectiv Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic. Cererea de finanţare pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice din Câlnic prevede că lucrările de amenajare vor dura maximum 30 luni de la data semnării contractului de finanţare.
 
Proiectul "Conservarea, reabilitarea şi promovarea Bisericii Evanghelice din Câlnic (jud. Alba) componentă a ansamblului protejat UNESCO", finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, are o valoare de peste 3,86 milioane de lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care 3,7 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă, se menţionează în comunicat.
 
Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii, iar pe de altă parte digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum şi întocmirea şi operaţionalizarea unui plan de marketing cu acţiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracţie turistică şi să conducă la creşterea numărului de vizitatori cu minim 50% anual.
 
 
În esenţă, se va reabilita monumentul UNESCO - Biserica evanghelică din cadrul Ansamblului Cetate (Burgviertel) Câlnic, în vederea eliminării riscului accentuat de prăbuşire, urmând să se amenajeze şi doteze acest ansamblu monumental în scopul protejării acesteia si asigurării accesului în deplină siguranţă pentru toate categoriile de vizitatori.
 
 
Biserica evanghelică, pe care localnicii o cunosc sub denumirea "din Deal", se consideră a fi fost construită în secolul al XIII-lea, dar structura de acum datează din secolul al XV-lea, fiind mult modificată în secolul al XIX-lea, fapt care a determinat aspectul său neogotic. În cor se păstrează câteva elemente de sculptură din faza iniţială - două tabernacole şi portalul sacristiei, precum şi coloane angajate ce susţineau, cândva, o boltă. Tot aici se află două strane baroce pictate, databile în a două jumătate a secolului al XVIII-lea. Tribună vestică a bisericii adăposteşte o orgă datând din 1867, construită de Carl Hesse din Viena.
 
Cetatea Câlnic, împreună cu celelalte monumente istorice, formează Centrul Cultural Internaţional, patronat de Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca şi Asociaţia "Ars Transsilvaniae" România. În spaţiile din cetate au fost şi sunt organizate mai multe expoziţii documentare şi de artă, iar capela a devenit aula în care se desfăşoară simpozioane, colocvii şi conferinţe. În aceeaşi ambianţă s-au desfăşurat concerte şi audiţii de muzică medievală, renascentistă sau barocă. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările