Escroci din Turda, specializaţi în metoda „Acoperişul”, arestaţi în lipsă. Cum acţionează gruparea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocii fac parte din tagma „Gaborilor” FOTO Arhivă Adevărul
Escrocii fac parte din tagma „Gaborilor” FOTO Arhivă Adevărul

Patru cetăţeni de etnie romă, din tagma „Gaborilor”, din municipiul Turda, care au constituit o grupare infracţională ce înşela persoane vârstnice prin metoda „Acoperişul”, au fost arestaţi preventiv, în lipsă, de un complet de la Judecătoria Alba Iulia.

Cei patru, împreună cu un alt bărbat în vârstă de 28 de ani plasat sub control judiciar, au dat două „lovituri” în septembrie 2021 şi februarie 2021, victimele fiind două persoane în vârstă din judeţul Alba.

Gabor Ludovic, Otvos Ioan, Gabor Gabor şi Gabor Csaba sunt acuzaţi de înşelăciune, violare de domiciliu şi tâlhărie. Infracţiunea de tâlhărie a avut loc în 1 septembrie 2021, iar cele de înşelăciune şi violare de domiciliu – în 2 februarie 2022.

Din cercetări a rezultat faptul că, în luna septembrie, cei cinci bărbaţi cu vârste între 21 şi 28 de ani ar fi abordat un bărbat de 67 de ani din comuna Galda de Jos, căruia i-ar fi promis efectuarea de reparaţii la scocurile casei, contra sumei de 300 de lei, iar după finalizarea lucrării i-ar fi cerut suma de 7.500 de lei.

De asemenea, în 2 februarie 2022 ar fi abordat o femeie de 74 de ani, din comuna Ighiu, căreia i-ar fi promis efectuarea de reparaţii la scocurile casei contra sumei de 600 de lei, iar după finalizarea lucrării i-ar fi cerut suma de 8.800 de lei.

Pentru documentarea activităţii infracţionale a celor cinci bărbaţi, luni, 7 februarie, poliţiştii din Alba au efectuat trei în municipiul Turda. A fost găsit la domiicliu doar un bărbat de 28 de ani care a fost reţinut, iar, ulterior, pus sub control judiciar. Ceilalţi patru membri ai grupării au fost daţi în umrărire naţională.

Cum funcţionează înşelătoria

Persoane de etnie romă, care se recomandă specialişti în reparaţii de jgheaburi şi burlane, îşi oferă serviciile la preţuri mici, însă surpriză apare în momentul în care clientul trebuie să facă plata.

Ţintă escrocilor o reprezintă îndeosebi oamenii care locuiesc la case şi care au nevoie de înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor. Dacă omul acceptă oferta, ”meseriaşii” se pun pe treaba, însă la finalizarea lucrării, suma pe care aceştia o solicită pentru reparaţiile făcute ajunge să fie de până la 200 de ori mai mare decât cea negociată iniţial.

În situaţia în care proprietarul refuză plata altei sume decât cea pentru care s-au înţeles de la început, aceştia devin agresivi verbal şi recurg la ameninţări pentru a-şi intimida victima care, de cele mai multe ori cedează. De multe ori îşi tălhpresc victimele pentru a obţine banii solicitaţi.

Conform poliţiştilor, escrocii, uneori uşor de identificat după mustaţă, pălăriile cu boruri largi pe care le poartă şi greutatea în exprimare (gabori), vizează în general persoane în vârstă care locuiesc singure sau doar cu soţul ori soţia.

Vă mai recomandăm:

 

Efectul Autostrada. Judeţul din Ardeal care a avut în 2021 cele mai puţine accidente mortale din toată România

 

Războiul românilor cu formularul PLF, transferat în justiţie. Număr uriaş de procese pentru anularea amenzilor

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite