DSP Alba obţine încă două linii de testare pentru COVID 19. Capacitatea totală va ajunge la 1.500 de teste pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La DSP Alba funcţionează o linie de testare pentru coronavirus
La DSP Alba funcţionează o linie de testare pentru coronavirus

Judeţul Alba îţi va tripla capacitatea de testare pentru identificarea persoanelor infectate cu noul coronavirus. Direcţia de Sănătate Publică va primi 2 noi linii de testare.

Acest lucru este posibil ca urmare a unor acorduri încheiate între DSP Alba ş DSV Alba, respectiv OSPA Alba având ca obiect achiziţia a 2 linii de testare RT PCR.

”Atât DSV cât şi OSPA vin în sprijinul DSP Alba, prin punerea la dispoziţia instituţiei noastre a aparaturii ce urmează a fi achiziţionate, în vederea creşterii capacităţii de testare pe perioada pandemiei. În funcţie de livrările furnizorilor, DSP Alba va avea în dotare 3 linii de testare RT PCR, cu o capacitate de peste 1.500 de teste/zi. În acest sens, urmare a angajarilor recente ale instituţiei noastre, specialiştii din laborator au început formarea personalului nou angajat, în vederea constituirii mai multor echipe de testare”, a airmat Alexandru Sinea, directorul executiv al DSP Alba. În prezent, la Alba Iulia, sunt 2 linii de testare, la DSP şi Spitalul Judeţean, cu o capacitate de circa 600 de teste pe zi. 

În acest sens, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) o licitaţie pentru achiziţia de echipamente pentru diagnostic prin tehnici de biologie moleculară. Valoarea totală este estimată la 649.579,81 de lei. Termenul de depunere a ofertelor este 23 aprilie 2020.

Linia de testare poate fi folosită şi pentru realizarea analizelor cu scopul prevenirii şi combaterii Pestei porcine africane, a Pestei Porcine clasice precum şi pentru implementarea în perioada următoare a metodelor de lucru pentru diagnosticul de laborator a Gripei aviare, a Bluetongue dar şi a altor boli de natură infecţiasă, cu risc epidemiologic pentru animale şi om în caz de necesitate. Potrivit caietului de sarcini, echipamentul achiziţionat va putea fi utilizat pentru diagnosticarea coronavirusului SARS-Cov-2, în caz de necesitate. 

„Achiziţionarea echipamentelor permite eficientizarea activităţii de diagnostic la nivelul laboratorului prin asigurarea fluxului şi posibilitatea testării într-un interval de timp redus a probelor prelevate de la animale prin tehnici de biologie moleculară în cadrul LSVSA, asigură posibilitatea de continuarea a diagnosticului şi supravegherii Pestei Porcine Africane, Pestei Porcine Clasice dar şi a altor boli de natură virală: gripa aviară, bluetongue sau alte boli, în funcţie de situaţia epidemiologică a ţării.

Obiectivul general îl reprezintă supravegherea, controlul şi monitorizarea PPC şi PPA, a bolilor la animale şi a celor transmisibile de la animale la om, conform Ord 35/2016 cu modificările şi completările ulterioare, prin investigaţii de laborator, prin efectuarea de investigaţii prin tehnici de biologie moleculară, conform programului oficial şi/sau în caz de suspiciune. Datorită situaţiei epidemiologice existente în acest moment în România, este necesară susţinerea Directiei de Sănătate Publică Alba pentru supravegherea şi diagnosticul infecţiei cu coronavirus SARS-Cov-2 prin tehnici de biologie moleculară, în vederea adaptării la aflux mare de persoane infectate cu coronavirus SARS-Cov-2”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Citiţi şi:

 

Mega-licitaţia de 13 milioane de euro privind concesionarea celui mai mare centru de gestionare a deşeurilor din Transilvania, la a treia încercare

 

Un tânăr a jefuit o sală de jocuri ruşinat că îl vor certa părinţii după ce a pierdut banii la „păcănele“. Ce pedeapsă a primit

 

Aproape 790.000 de contracte de muncă sunt suspendate în România. Care sunt zonele cu cei mai mulţi angajaţi în şomaj tehnic

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite