Distanţa corectă de la care trebuie privit la televizor în funcţie de diagonala şi rezoluţia acestuia

Distanţa corectă de la care trebuie privit la televizor în funcţie de diagonala şi rezoluţia acestuia

În aproape orice casă, televizorul este elementul central al unei sufragerii, iar acesta trebuie întotdeauna ales în funcţie de distanţa la care locatarii se vor afla faţă de ecran.

Ştiri pe aceeaşi temă

În dorinţa de a economisi cât mai mulţi bani, un om ajunge să ignore diagonala unui televizor şi optează pentru un model Full HD de 80 de centimetri când, de fapt, ar fi avut nevoie de unul de cel puţin 109 centimetri.

Însă cel mai des, asemenea nemulţumiri din partea utilizatorilor sunt cauzate de slaba informare a acestora în legătură cu distanţa optimă la care ar trebui să se afle faţă de televizor.

Pentru a măsura distanţa ideală se poate aplica o regulă simplă, şi anume existenţa raportului de 1/3 între diagonală şi distanţă. Mai exact spus dacă se achiziţionează un televizor cu diagonala de 1 metru (100 cm) atunci distanţa de vizualizare – distanţa de la televizor la canapea – trebuie să fie de 3 metri mai mult sau mai puţin, în funcţie şi de care este rezoluţia afişată de televizorul respectiv).

Specialiştii înd omeniu recomandă următoarele cifre orientative:
- televizor cu diagonala de 60 – 80 cm -> distanţă de aproximativ 1.5 – 2.5 metri
- televizor cu diagonala de 80 – 107 cm -> distanţă de aproximativ 2.5 – 3.5 metri
- televizor cu diagonala de 107 – 120 cm -> distanţă de aproximativ 3.5 – 4.5 metri
- televizor cu diagonala de peste 140 cm -> distanţă de aproximativ 5.5 – 6.5 metri
 
Majoritatea televizoarelor prezente în acest moment pe piaţă sunt unele care pot afişa o rezoluţie a imaginii de 1920 x 1080, aşadar Full HD, însă există oferte foarte avantajoase de aparate cu rezoluţii Ultra HD 4K. De obicei, cu cât diagonala este mai mare, de preferat este ca şi rezoluţia să fie una mare, deoarece acestea merg de cele mai multe ori mână-n mână.
 
HD Ready – televizoarele HD Ready sunt cele care pot afişa, de obicei, o rezoluţie de 1366 x 768 pixeli. Un astfel de televizor trebuie să respecte standardul 720p, iar aceste modele sunt cele mai ieftine de pe piaţă la momentul actual. De obicei un televizor HD Ready merită a fi cumpărat în situaţia în care are o diagonală de sub 80 de centimetri.
 
Full HD – aceste tipuri de televizoare sunt cele cu rezoluţia de 1920 x 1080 pixeli (mai este cunoscută şi ca 1080p). Un televizor Full HD nu are un preţ cu mult mai ridicat decât unul HD Ready, însă diferenţele sunt vizibile în ceea ce priveşte calitatea imaginilor redate.
 
Ultra HD 4K – televizoarele care fac parte din această categorie sunt cele mai scumpe, iar achiziţionarea acestora este justificată mai ales în cazul în care optăm pentru un televizor cu diagonala mare. Rezoluţia afişată este de 3840 x 2160 pixeli.
 
Un alt lucru de care trebuie să se ţină cont este şi rata de refresh a televizorului. Aceasta se măsoară în herţi, iar de preferat este să fie cât mai mare astfel încât scenele cu mişcări rapide (specifice filmelor de acţiune, dar şi competiţiilor sportive) să fie redate cât mai fluid şi natural.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările