Curtea de Conturi: Primaria Teiuş a acordat contracte fostei firme a primarului şi unor societăţi în care sunt asociaţi consilieri locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai
Primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai

Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu de peste 220.000 de lei la Primăria oraşului Teiuş din Alba. Administraţia localp a plătit banii ătre patru firme la care primarul, arhitectul oraşului şi doi consilieri locali aveau interes personal de natură patrimonială.

Potrivit raportului făcut public de Curtea de Conturi cu privire la activitatea din 2013, Primăria Teiuş a realizat cheltuieli ilegale de 224.000 de lei. Banii au fost plătiţi către patru firme, la care existau interese printre reprezentanţii administraţiei locale. Astfel, primarul Mirel Hălălai a fost asociat la una dintre ele, arhitectul şef este încă asociat la alta, iar în cazul consilierilor locali, unul este director economic, iar celălalt asociat, la altă firmă.

Potrivit Camerei de Conturi, Primăria Teiuş a achitat către SC Dami Prod SRL (tâmplărie şi dulgherie – n.r.), contravaloarea unor achiziţii de bunuri, de lucrări şi prestări de servicii. La această firmă, Mirel Hălălai primarul oraşului Teiuş are interes personal patrimonial, prin împrumuturile acordate acestei firme în perioada în care a avut calitatea de asociat şi director general. Au fost astfel încălcate prevederile legislaţiei în vigoare, deoarece toate achiziţiile efectuate de la această societate s-au realizat prin încredinţare directă, fără să existe un minim de transparenţă.

Acelaşi aspect negativ s-a constatat şi în cazul plăţilor efectuate de către Primăria Teiuş către:

– SC Unifast SRL (în domeniul activităţi generale de curăţenie a clădirilor – n.r.), societate la care un consilier local are un interes personal, fiind în acelaşi timp şi director economic (Adriana Mariana Cristea – n.r., soţul ei este consilier judeţean la CJ Alba si director la firma respectivă)

– SC Santermo SRL (instalaţii – n.r.), societate la care un alt consilier local are un interes personal, fiind în acelaşi timp şi asociat (Cornel Hălălai – n.r.)

– SC Nova Getica SRL, societate la care arhitectul şef deţine calitatea de asociat.

Valoarea cu care s-a prejudiciat bugetul Primăriei Teiuş a fost de 224.000 lei, inclusiv beneficiile nerealizate calculate in timpul misiunii de audit.

În aceste situaţii, Camera de Conturi a judeţului Alba a dispus decizii prin care s-a impus ordonatorului principal de credite luarea măsurilor pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi luarea măsurilor de recuperare a acestor prejudicii. Măsura dispusă prin decizie a fost contestată de către entitatea verificată, iar Contestaţia la Decizia nr. 20/2014 depusă de către UATO Teiuş a fost respinsă în totalitate de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României.Tot la Primăria Teiuş, s-a constatat că a achitat din bugetul local contravaloarea carburantului care a fost predat, pentru utilizare de către autovehiculele unităţilor de poliţie.

Din raportul Camerei de Conturi Alba rezultă că cheltuielile au fost majorate nejustificat cu:

- 179.000 lei prin angajarea de către primarul din Teiuş (contrar prevederilor Legii nr.161/2003 şi ale cadrului legislativ ce reglementează achiziţiile publice pe baza principiilor nediscriminării şi transparenţei acestora), de operaţiuni financiare (comerciale) cu firme la care primarul, doi consilierii locali şi arhitectul şef al oraşului deţin un interes personal de natură patrimonială. În timpul auditului au fost calculate foloase necuvenite în valoare de 45.000 lei; total, 224.000 lei

– 4.000 lei, prin achiziţionarea şi achitarea, în perioada septembrie – decembrie 2012, de bonuri valorice de combustibil, care au fost utilizate în fapt de Poliţia Oraşului Teiuş. În timpul auditului au fost calculate beneficii nerealizate de 2.000 lei.

– 20.000 lei; în anul 2013 au fost acceptate la plată şi decontate situaţii de lucrări majorate nelegal, datorită includerii în situaţiile de lucrări a unor lucrări care nu au fost efectiv executate, aceste lucrări fiind în realitate executate şi plătite şi către alte două societăţi comerciale. În timpul auditului au fost calculate accesorii în sumă de 5.000 lei, iar prejudiciul şi beneficiile nerealizate au fost recuperate în totalitate.

Veniturile primăriei au fost diminuate nejustificat cu:

– 10.000 lei, ca urmare a faptului că nu s-a stabilit taxa pentru vizarea autorizaţiei de funcţionare datorată de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică de natura barurilor şi restaurantelor, nu s-a urmărit regularizarea taxei de autorizaţii de construire şi nu s-a urmărit spre încasare, în totalitate, veniturile reprezentând penalităţi de întârziere rezultate din contractele de închiriere şi concesiune.

– 14.000 lei prin faptul că nu s-a urmărit înregistrarea pe venituri a sumelor reprezentând garanţii de participare la licitaţii care nu au fost solicitate pentru restituire, aferente perioadei 2004-2011 (suma a fost înregistrată în contabilitatea entităţii, în timpul auditului; abaterea a fost remediată operativ în timpul misiunii de audit financiar).

– 15.000 lei; conducerea Liceului Teoretic Teiuş nu a asigurat încadrarea, conform prevederilor legale, a numărului de persoane cu handicap şi nu a virat la bugetul statului suma menţionată, aferentă persoanelor cu handicap neîncadrate (13.000 lei aferentă anului 2013, respectiv suma de 2.000 lei pentru perioada ianuarie-februarie 2014). În timpul auditului au fost calculate majorări de 2.000 lei şi a fost virată la bugetul de stat suma totală de 17.000 lei. Abaterea constatată a fost remediată în totalitate în timpul verificării.

FOTO Cum s-a ţesut „pânza de fier“ spre cel mai mare nod feroviar din Transilvania

VIDEO Jaf la o sală de jocuri de noroc din Teiuş. Un bărbat mascat a lovit o angajată şi a fugit cu o sumă de bani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite