Cum au salvat medicii din Alba Iulia un tânăr aflat în stare foarte gravă după un accident de motocicletă

Cum au salvat medicii din Alba Iulia un tânăr aflat în stare foarte gravă după un accident de motocicletă

Secţia ATI a Spitalului Judeţean Alba. Foto: spitalalba.ro

Un pacient în vârstă de 24 de ani, aflat la limita dintre viaţă şi moarte după un grav accident de motocicletă, a fost salvat de către medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, în urma unor intervenţii medicale complexe.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Pentru menţinerea sa în viaţă, a fost necesară utilizarea simultană a plămânilor şi rinichilor artificiali, precum şi a augmentării activităţii miocardice. 
 
În data de 11 iunie 2021, la SJU Alba Iulia a fost adus un pacient care prezenta multiple traumatisme, precum fractură de claviculă, fracturi ale ambelor oase ale antebraţelor, fracturi costale bilaterale, contuzie pulmonară majoră bilaterală, hemopneumotorax bilateral, contuzie miocardică, ruptură de splină, contuzie renală şi fractură de femur stâng. 
 
Acesta a fost supus, în regim de urgenţă, unei intervenţii chirurgicale de splenectomie (înlăturare a splinei) deoarece sângera abundent, după care o atenţie deosebită a fost acordată ventilaţiei mecanice (deoarece avea mari dificultăţi de respiraţie), tehnicii de hemodiafiltrare (pentru substituţia funcţiei renale), dar şi pentru acordarea suportului inotrop, necesar funcţionării inimii. Acestea au trebuit asigurate simultan pentru menţinerea pacientului în viaţă. 
 
De asemenea, tânărul a fost operat la ambele membre superioare. În prezent, el este stabil hemodinamic, a fost detubat şi respiră spontan. A avut o evoluţie favorabilă în urma tratamentului şi intervenţiilor chirurgicale. În următoarele zile, va fi operat la femur. El este internat pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. 
 
Complexitatea cazului a fost generată de faptul că pacientul politraumatizat, operat pentru scoaterea splinei, cu picior, mâini şi coaste fracturate, a avut nevoie concomitent de substituţie hepatorenală (fiind necesară epurarea extrarenală) şi respiratorie cu ventilatorul, respectiv de augmentare cardiacă. 
 
Acesta a primit îngrijiri de specialitate de la cadrele medicale ale secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, condusă de către medicul primar Silviu Tuzeş însă, de la aducerea sa în spital, a fost tratat şi investigat de medici UPU, chirurgi, ortopezi şi radiologi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările