Cum se pot obţine daune în urma unui accident rutier. Paşii exacţi care trebuie urmaţi de victimă pentru a obţine despăgubiri morale şi materiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, limita de răspundere RCA pentru vătămări corporale şi decese este de 6 milioane euro, potrivit Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS). Multe companii de profil şi chiar şi procurorii fac tot posibilul să evite plata integrală a pagubelor.

În cazul unui accident uşor, aşa cum se întâmplă de ordinul miilor în fiecare zi în România, cea mai uşoară variantă de rezolvare este înţelegerea amiabilă. Această înţelegere se poate face în cazul accidentelor soldate doar cu bagube materiale, accident în care au fost implicate 2 vehicule. Se completează fişa de înţelegere amiabila primită de către şoferi odată cu RCA-ul şi se sfârşeşte povestea.

Unii şoferi preferă ca în urma unui accident soldat doar cu daune materiale să meargă la poliţie -  Accidente Uşoare. Cu documentele de la poliţie, şi o copie de pe amenda vinovatului societăţile de asigurări nu mai pot respinge dosarul de daună, aşa cum se întâmplă în multe situaţii.

  

Victima unui  accident soldat cu vătămare corporală: victima trebuie să păstreze toate documentele medicale şi documente pe bază cărora se pot proba unele cheltuieli (bonuri fiscale, facturi). În bază acestor documente se întocmeşte un dosar de daună. Apoi asiguratorul va oferi o sumă care să compenseze victimă. Această sumă trebuie să acopere atât daunele morale (despăgubiri pentru suferinţele fizice şi psihice), cât şi daunele materiale (cheltuieli, venituri nerealizate). 

Suma obţinută că despăgubire variază de la caz la caz, în funcţie de numărul de îngrijiri medicale acordate de sergviciul de Medicină Legală. În cazul unei vinovăţii în ceea ce priveşte producerea unui accident soldat cu vătămare corporală, recomandarea este să se ajungă la o înţelegere cu victima, o înţelegere în scris în care să se menţtioneze că această a fost despăgubită cu o anumită sumă de bani şi nu mai are alte pretenţii materiale. 

Daunele morale sunt acele despăgubiri acordate pentru a compensa traumele afective, psihice, durerea fizică, cât şi cea psihică suferite că urmare a accidentului rutier. De asemenea, daunele morale pot cuantifica şi beneficiul nerealizat prin lipsă de la locul de muncă, intervenţia unei incapacitaţi de a mai lucra ulterior accidentului, încadrarea într-o clasă de handicap din cauza unei infirmităţi suferite în acel accident etc. În ceea ce priveşte evaluarea acestora, cuantificarea prejudiciului moral nu este supusă unor criterii legale de determinare, ci este apreciată de instanţă de judecată în funcţie de consecinţele negative suferite de cei implicaţi, de măsură în care le-a fost afectată viaţă familială, situaţia profesională, etc. 

Despăgubirile se acordă şi pentru persoanele aflate în interiorul vehiculului care a produs accidentul, cu excepţia conducătorului auto din vina căruia s-a produs accidentul. Aceste daune vor trebui suportate de asiguratorul RCA al făptuitorului iar, dacă sumă lor depăşeşte valoarea stabilită în poliţa de asigurare, restul rămas de plată va fi acoperit de cel din culpăa căruia s-a produs accidentul. Prin OUG 54/2016 s-au stabilit anumite limite minime de răspundere ce trebuie acoperite prin asigurarea RCA. Astfel, pentru prejudiciile materiale produse în unul şi acelaşi accident, limită de răspundere este 1.220.000 de euro, iar pentru prejudiciile materiale limită este stabilită la suma de 6.070.000 de euro. 

Asiguratorul RCA este obligat să achite daunele chiar dacă conducătorul auto vinovat nu este persoană asigurată. De asemenea, el este obligat să acorde despăgubiri, chiar dacă şoferul răspunzător nu a fost identificat, atâta timp cât vehiculul care a produs accidentul este identificat şi asigurat. Biroul Asigurărilor de Autovehicule din România (BAAR) are şi atribuţii de informare. Astfel, o persoană prejudiciată se va putea adresă BAAR pentru a obţine toate informaţiile necesare despre conducătorul autovehiculului şi asiguratorul RCA a acestuia. Tot această instituţie va suporta plata prejudiciului suferit de victimă în cazul în care maşina nu are asigurare RCA.

Citiţi şi:

 

Rezervaţia necunoscută din Apuseni. Cheile căutate de turişti pentru practicarea sporturilor extreme

 

FOTO Ceas de lux dedicat Centenarului, lansat de un brand elveţian celebru. Este inspirat de Alba Iulia şi produs în 1918 piese

 

Povestea lui Simo Häyhä sau Moartea Albă, cel mai „prolific“ lunetist din istorie. Cum au încercat ruşii să îl lichideze

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite