CJ Alba a demarat licitaţia pentru consolidarea şi modernizarea podului de peste Mureş, dintre Aiud şi Ciumbrud

CJ Alba a demarat licitaţia pentru consolidarea şi modernizarea podului de peste Mureş, dintre Aiud şi Ciumbrud

Podul nu a mai fost modernizate de zeci de ani

Consiliul Judeţean Alba a demarat licitaţia destinată atribuirii contractului de modernizare a podului de peste râul Mureş, pe DJ 107E, ce face legătura între Aiud şi Ciumbrud.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lucrările vor include, printre altele, refacerea părţii carosabile, a trotuarelor şi a rampelor de acces, relocarea conductelor de apă şi gaz sub consola trotuarului şi decolmatarea albiei râului Mureş, în zona podului. Potrivit caietului de sarcini, durata de execuţie a lucrărilor va fi de 10 luni.
 
Valoarea totală estimată este de 3.320.710,03 lei, fără TVA. Durata de execuţie a lucrărilor – faza de execuţie – este de maxim 10 luni de la data stabilită prin ordinul de începere a lucrărilor. mPodul existent pe DJ 107E la km 3 + 895 traversează râul Mureş şi se află amplasat în extravilanul municipiului Aiud. A fost construit în anul 1957 şi până în prezent au fost executate doar lucrări de întreţinere curentă şi periodică. Podul are o lungime totală de 110 metri, cu trei deschideri de câte 29,5 metri fiecare. Lăţimea părţii carosabile este de 6,50 metri, cu două trotuare de 1,25 metri lăţime, mărginite de parapeţi de protecţie din beton. Traseul în plan al drumului în zona podului este în aliniament.
 
Potrivit caietului de sarcini, pe trotuarul din aval este poziţionată o conductă de gaz. Conducta coboară de pe trotuar la capătul podului spre Ciumbrud şi traversează drumul pe sub pod. În lungul podului sunt poziţionate şi două conducte de utilităţi, una în aval şi cealaltă în amonte de pod. Ca urmare a stării de deterioare a podului, în 2019 a fost efectuată o expertiză tehnică din care rezultă starea tehnică ca fiind nesatisfăcătoare şi s-a propus consolidarea acestuia pentru menţinerea stării de viabilitate a DJ 107E. elocarea conductelor de apă şi de gaz în afara zonelor circulabile (sub consola trotuarului).
 
Pentru consolidarea podului vor fi realizate următoarele lucrări: reparaţii cu betoane speciale la elementele suprastructurii (grinzi, placa între grinzi, antretoaze); realizarea unei plăci de suprabetonare; refacerea trotuarelor, a hidroizolaţiei, a căii pe pod; completarea părţii superioare a zidurilor de gardă şi a consolelor până la nivelul impus de placa de suprabetonare; refacerea rampelor de acces la pod; cămăşuirea elevaţiilor şi fundaţiilor infrastructurilor cu beton armat; protejarea tuturor suprafeţelor expuse anticoroziv; prevederea de scări de acces în albie şi de casiuri; decolmatarea şi reprofilarea albiei râului Mureş în zona podului. Un proiect similar este derulat de Consiliul Judeţean pe DJ 705B, la Vinţu de Jos, unde se modernizează tot un pod care asigură traversarea râului Mureş.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările