Cheia, satul din Apuseni pe cale de dispariţie. Mai locuiesc aici doi oameni

Cheia, satul din Apuseni pe cale de dispariţie. Mai locuiesc aici doi oameni

Bătrânii satului de feresc de privirile străinilor

Undeva sus în munţii Trascăului, la aproape 40 de kilometri de civilizaţie se află un sat uitat de lume, pe cale de dispariţie. Mai locuiesc la Cheia doar doi bătrâni, care se feresc de privirile oamenilor. Casele, care pot reprezenta veritabile monumente, se prăbuşesc sub „povara“ vremurilor şi a indiferenţei.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Cheia, sat situat administrativ în componenţa comunei Râmeţ, nu există electricitate, iar accesul se face doar pe un drum de pământ, prin pădure, cale de patru kilometri de la un drum judeţean ce asigură legătura zonei cu oraşul Aiud.

De electricitate nu mai este nevoie aici pentru că satul mai are doar doi locuitori. Datorită izolării, aici s-a pastrat natura intactă, iar casele, majoritatea nelocuite, constituie un adevarat muzeu etnografic în aer liber. Un muzeu care nu va mai exista multă vreme.

Doi bătrâni în pustietate

Un bătrân şi o bătrână mai locuiesc în satul pustiu, situat pe pârâul cu acelaşi nume, afluent al văii Râmeţului. Cei doi bătrâni trăiesc ca nişte pustnici, la marginile satului, şi evită contactul cu lumea exterioară. La vederea străinilor se ascund în casele părăginite, aproape să se prăbuşească.

La Cheia mai ajung doar turiştii care vizitează Cheile Râmeţului, situate în apropiere. În centrul satului, într-o poiană izolată, se află fost şcoală din Cheia, transformată de Asociaţia „Clubul Montan Apuseni“ în bază de supraveghere ecologică a zonei. Asociaţia, cu sediul în Cluj-Napoca, are ca şi obiectiv principal protejarea şi conservarea speciilor sălbatice periclitate.

Aflat într-o vale îngustă, înconjurat de păduri şi cu puţin teren care să permită practicarea agriculturii, satul nu a cunoscut de-a lungul timpului o dezvoltare deosebită. Principala ocupaţie a locuitorilor a fost creşterea animalelor şi practicarea unei agriculturi de subzistenţă. Pe pârul Cheia au existat acum câteva zeci de ani nouă mori de apă, căutate şi de locuitori din alte sate.

   

GALERIE FOTO: Vezi aici imagini din satul Cheia

În urmă cu 50 de ani la Cheia erau 60 de familii. „Agricultura şi creşterea animalelor reprezintă principala ocupaţie a locuitorilor. Din cauza situaţiei majoritatea tinerilor aleg sa plece. Batrânii rămaşi în urmă nu mai pot munci. Nu avem cum să îi ajutăm. La Cheia aproape toţi au plecat în zone mai bune. Unii în alte sate ale comunei, alţii departe, la oraş“, a declarat primarul din Râmeţ, Aurel Dan.

Acesta îşi aminteşte cu nostalgie de timpurile de altădată. „Pe vremuri, alta era situaţia. Ne strângeam zeci de tineri la sărbători. Oamenii creşteau animale şi puteau să trăiască bine şi pe munte. Se mulţumeau cu puţin, dar erau mult mai fericiţi decât în prezent“, a afirmat primarul comunei. Aurel Dan speră în repararea drumurilor, astfel încât să se poată pune accent şi pe turism. Drumul judeţean Teiuş – Valea Mînăstirii este reabilitat până la Mănăstirea Râmeţ, cel mai important obiectiv turistic al comunei.

Depopularea Apusenilor, un proces ireversibil

Potrivit unui studiu realizat Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, depopularea Apusenilor va continua şi în următorii 20 de ani. Judeţul Alba ar urma să piardă aproape 62.000 de locuitori, adică echivalentul populaţiei celui mai mare oraş al judeţului, municipiul Alba Iulia. „Cauzele sunt menţinerea unui deficit al naşterilor în raport cu numărul deceselor şi slaba dezvoltare economică ce determină migraţia internă şi externă a populaţiei“, se susţine în studiul Agenţiei.

O altă analiză, efectuată de Direcţia de Statistică Alba, arată că pe harta administrativa a judeţului figurează 10 localităţi care nu mai au niciun locuitor de ani de zile. De asemenea, alte aproape 30 de localităţi mai au aproximativ 10 locuitori, majoritatea de peste 60 de ani.

Comuna Râmeţ în ansamblu este cel mai bun exemplu. Mai locuiesc aici doar 690 de locuitori. În 2002 erau 970 de persoane, în timp ce în urmă cu 15 ani populaţia depăşea 1.100 de locuitori. Comuna are 13 sate râspândite pe culmile şi în văile munţilor Trascău.

Primul proiect major de investiţie în comună a început abia în 2011. O parte din locuitori, care stau în satul Valea Mănăstirii lângă drumul judeţean, vor avea reţea de apă potabilă şi canalizare. Proiectul este derulat în colaborare cu comuna Stremţ, are o valoare de 11,6 milioane de lei şi este finanţat de Fondul European de Dezvoltare Rurală.

citeste totul despre: