ALBA Sentinţă în dosarul traficului cu ţigări de pe Clisura Dunării: 39 de ani închisoare pentru poliţiştii care protejau infractorii

ALBA Sentinţă în dosarul traficului cu ţigări de pe Clisura Dunării: 39 de ani închisoare pentru poliţiştii care protejau infractorii

Contrabanda cu ţigări era o sursă importantă de venit Foto Arhivă

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat prima sentinţă în dosarul privind contrabanda cu ţigări de pe Clisura Dunării, între Serbia şi România, trimis în judecată în anul 2007. Şapte inculpaţi, printre care şi fostul şef al Inspectoratului de Poliţie de Frontieră Caraş-Severin Ion Cionca, au primit un total de 39 de ani de închisoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisarul şef Ion Cionca a primit 7 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat în formă continuată. Cionca a şi fost arestat preventiv în perioada cu 06.09.2006 - 02.01.2007.

Celelate condamnări pronunţate de judecătorii din Alba Iulia:

Vasile Ursanu, subcomisar, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Formaţiunii Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei oraşului Moldova Nouă -  7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat în formă continuată

Emil Piele agent în cadrul Formaţiunii Poliţiei Rutiere a Poliţiei oraşului Moldova Nouă - 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat în formă continuată.

Nicuşor Cocoană, comisar şef, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, Compartimentul de Combatere a Infracţiunilor Transfrontaliere - 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat în formă continuată.

Dorin Dolici Praja, ofiţer în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Moldova-Nouă Transfrontaliere - 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat în formă continuată.

Cătălin Olaru, inspector, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Moldova Nouă - 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat în formă continuată.

Gheorghe Juravle -  5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat în formă continuată. Singurul inculpat achitat este Florin Radu Popescu, agent în cadrul Formaţiunii Poliţiei Rutiere a Poliţiei oraşului Moldova Nouă. Funcţiile sunt cele deţinute de inculpaţi la momentul trimiterii în judecată, în anul 2007. Majoritatea nu mai activează în sistem, iar unii s-au pensionat.

Daune civile de 229.022 euro şi 813.653 lei

Instanţa de judecată a admis acţiunea formulată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş-Severin şi a obligat inculpaţii Cionca Ion, Ursanu Vasile, Piele Emil, Cocoană Nicuşor,  Praja  Dolici Dorin, Olaru Cătălin şi  Juravle Gheorghe să plătească în solidar suma de 229.022 euro şi 813.653 lei cu titlu de despăgubiri civile. Sentinţa poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost înregistrat iniţial la Curtea de Apel Timişoara, dar a fost strămutat în aprilie 2008 la Curtea de Apel Alba Iulia. În octombrie 2009 inculpaţii au obţinut restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale, dar decizia Curţii de Apel a fost anulată de ÎCCJ care a admis recursul DIICOT. Inculpaţii au fost trimişi în juuecată pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă.

Închisoare şi pentru membrii grupării de contrabandă

Sunt acuzaţi că au protejat o grupare infracţională de contrabandişti care introduceau ilegal ţigări netimbrate în ţară prin intermediul magazinelor duty-free. Liderul reţelei era considerat Omer Radovancovici, primarul comunei Pojejena din Caraş Severin. Dosarul privind infracţiunile grupării urmează să ajungă, în recurs, tot la ÎCCJ.

Tribunalul Covasna şi Curtea de Apel Braşov au condamnat 10 inculpaţi la pedepse cu închisoarea: Omer Radovancovici – 5 ani de închisoare, George Lupu, şef de magazin duty-free - 3 ani de închisoare. Sorin Corcoman, Vasile Szocz, Daniel Istudor şi Zlatco Costici au fost condamnaţi la 5 ani de închisoare, Marcel Străinescu a primit 3 ani de puşcărie, Romică Bejenariu - 2 ani şi 6 luni de închisoare, iar Sârgean Dobrosavlevici şi Zlatco Deianovici la câte 2 ani de închisoare. Inculpatul Daniel Dumitru a fost achitat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările