Grupare de 10 interlopi din Alba Iulia condamnată la 45 de ani de închisoare pentru infracţiuni de criminalitate organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia Curţii de Apel mai poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Foto Arhivă
Decizia Curţii de Apel mai poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Foto Arhivă

Curtea de Apel Piteşti a pronunţat joi, 4 iulie 2013, sentinţa într-un dosar de criminalitate organizată în care sunt judecaţi 12 inculpaţi din Alba. Este vorba despre aşa-zisa grupare Sibişean, implicată înainte de anul 2005 în activităţi infracţionale săvârşite cu violenţă. Judecătorii au majorat pedeapsa unui inculpat şi au dispus executarea în alte două cazuri pentru care, iniţial, s-a decis suspendarea pedepselor.

Instanţa de la Curtea de Apel Piteşti a respins solicitarea procurorilor privind schimbarea încadrării juridice a faptelor şi a decis condamnarea inculpatului Sibişean Mircea Claudiu la 7 ani de închisoare. La Tribunalul Vâlcea, acesta a primit 5 ani de închisoare pentru infracţiunea de iniţiere şi constituire grup infracţional organizat. Magistraţii au majorat pedeapsa la 6 ani, pe care au sporit-o cu 1 an, urmând ca în final inculpatul să execute 7 ani.

De asemenea, Curtea de Apel Piteşti a decis ca Sibişean Cozmin Stelian să execute cei 3 ani de închisoare, reprezentând pedeapsa de la Tribunal, unde a fost suspendată executarea. În aceeaşi situaţie se află şi Pătruţ Marius Mihai (fost Berecea), care ar urma să execute cei 3 ani de închisoare la care a fost condamnat de instanţa de fond. Restul inculpaţilor au rămas cu deciziile luate de Tribunalul Vâlcea, doi fiind achitaţi de acuzaţiile aduse de procurori. Sentinţa mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

13 inculpaţi, trimişi în judecată în 2006

La începutul anului 2006, au fost trimişi în judecată un număr de 13 inculpaţi pentru mai multe infracţiuni: iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, tentativă de omor, lipsire de libertate în mod ilegal, tentativă şi instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, lovire şi alte violenţe, proxenetism, perversiuni sexuale, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. După faza de apel a dosarului, nouă inculpaţi sunt condamnaţi cu executare, unul cu suspendare, iar doi sunt achitaţi.

Dosarul a fost strămutat de la Alba Iulia la Râmnicu Vâlcea, la solicitarea inculpaţilor. Faptele de care sunt acuzaţi au avut loc în perioada 2001 – 2005. 11 dintre membrii grupării au fost arestaţi preventiv, iar cei mai mulţi au stat după gratii doi ani, până în aprilie 2007. Procesul a fost unul complicat, în condiţiile în care au existat 160 de părţi vătămate şi martori. Cauza privind infracţiunile inculpatului Marius Necreală a fost disjunsă şi judecată separat, pentru că nu a fost găsit pentru a fi audiat. A fost prins în Italia şi adus în ţară la începutul anului 2013. În luna aprilie, Tribunalul Vâlcea l-a achitat, decizia fiind contestată cu apel de procurori.

Sentinţa după faza de apel a dosarului:

Claudiu Mircea Sibişean – 7 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat. 

Cozmin Stelian Sibişean: 3 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat. 

Florin Radu Valentin: 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Ştefan Iosif Abraham: 5 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Livius Brici: 5 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Marius Stelian Ciurar: 2 ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Marius Mihai Pătruţ: 3 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat

Daniel Berki: 5 ani de închisoare cu executare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Gheorghe Grosu: 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Oniţă Moldovan: 5 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire grup infracţional organizat.

Alin Mondoc: achitat

Adrian Nicolae Budacă: achitat

În total s-au aplicat pedepse finale de 45 de ani de închisoare, din care una singură, de 2 ani, a fost suspendată de la executare. Judecătorii a mai dispus confiscarea de la inculpaţi a unor obiecte utilizate la comiterea infracţiunilor: săbii, bâte de baseball, cuţite, un pistol cu aer comprimat. Toţi cei 10 inculpaţi condamnaţi mai trebuie să plătească, potrivit deciziei instanţei, câte 30.000 de cheltuieli judiciare către stat. Suma totală ce ar urma să fie plătită se ridică la 300.000 de lei.

Minuta Curţii de Apel Piteşti: 

”Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea împotriva sentinţei penale nr.121 din 06 iunie 2012, pronunţată de Tribunalul Vâlcea în dosarul nr.2406/90/2006. Desfiinţează, în parte, sentinţa atacată şi rejudecând: 

1. Cu referire la inculpatul Sibişean Mircea – Claudiu: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare aplicată inculpatului Sibişean Mircea – Claudiu, în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului de la 5 ani închisoare la 6 ani închisoare, pentru infracţiunea prev. de art.7 alin.1 din Legea nr. 39/2003. Contopeşte această pedeapsă de 6 ani închisoare cu pedepsele stabilite în această cauză pentru celelalte infracţiuni, respectiv 4 ani, 3 ani, 2 ani, 2 ani, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare la care adaugă un spor de 1 an închisoare, în total inculpatul va executa 7 ani închisoare în condiţiile art. 57 Cod penal. Confiscă de la acest inculpat suma de 1.850 de euro obţinuţi din săvârşirea infracţiunii de proxenetism. 

2. Cu referire la inculpatul Sibişean Cosmin – Stelian, înlătură aplicarea art. 81 cod penal, cu toate consecinţele şi dispune executarea pedepsei de 3 ani în condiţiile art. 57 cod penal şi interzice potrivit art. 71 cod penal drepturile prev.de art. 64 alin.1 teza a-II-a lit.a) şi b) cod penal. 

3. Cu referire la inculpatul Pătruţ Marius – Mihai (fost Bercea), înlătură aplicarea art. 81 cod penal, cu toate consecinţele şi dispune executarea pedepsei de 3 ani în condiţiile art.57 cod penal şi interzice potrivit art. 71 cod penal drepturile prev.de art. 64 alin.1 teza a-II-a lit.a) şi b) cod penal. 

Obligă pe fiecare dintre inculpaţii Grosu Gheorghe şi Sibişean Mircea - Claudiu la câte 119 lei despăgubiri către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei. Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Radu Florin – Valentin, Ciurar Marius – Stelian, Sibişean Mircea – Claudiu, Sibişean Cosmin – Stelian, Abraham Ştefan – Iosif, Pătruţ Marius – Mihai (fost Bercea), Grosu Gheorghe, Berki Daniel, Moldovan Oniţă şi Brici Livius, împotriva aceleiaşi sentinţe. Cu recurs.”

Citiţi şi:

Grupare formată din 9 inculpaţi din Alba Iulia, judecată pentru trafic de droguri, condamnată la închisoare cu suspendare

Dosar de criminalitate organizată cu 21 de inculpaţi din gruparea „Bologa“, specializată în furt de fier vechi, restituit la DIICOT Alba Iulia după 5 ani de judecată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite