Poiana Câmpina – povestea zonei cu cea mai sărată apă din România, uitată după naţionalizarea din 1948

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscută pentru Castelul Iulia Haşdeu sau închisoarea Doftana, foarte puţini turişti ştiu că localitatea Câmpina deţine izvoarele cu cea mai sărată apă din ţară.  Deşi faima acestora a început să apună după naţionalizarea din 1948, recent, apa vindecătoare a revenit în atenţia celor care vor să beneficieze de efectele sale miraculoase.

Pe la 1510 i se spunea Poiana Sării, aşa este consemnată şi în prima atestare documentara, iar prima amenajare a unor bazine alimentate cu apă sărată din această zonă s-a facut pe la 1908, de către un poienar – Moise Popescu, chiar în grădina sa. Bazinele construite de acesta, plus clădirile anexă prevazute cu cabine şi căzi pentru bai (din lemn) cu apă sărată caldă, la care s-au adăugat o pensiune şi un restaurant, au fost primele şi, din păcate, singurele dotari ale staţiunii balneare Poiana Câmpina.

Deşi în perioada interbelică, statiunea balneo Poiana Câmpina era foarte cunoscută pentru izvoarele extrem de sărate, din păcate, faima băilor Poiana Câmpina a început să apună după naţionalizarea din 1948, atunci când au intrat în administrarea Uzinei Mecanice Poiana Câmpina, care le-a abandonat pe la mijlocul anilor 1970. După această perioadă au fost uitate complet şi au intrat definitiv în paragină.

Izvoarele sărate din Poiana Câmpina nu au cunoscut nicio clipă faima apelor de la Telega sau a altor staţiuni din ţară cu ape minerale, deşi aici se găseşte cea mai sărată apă din ţară. Totuşi, în decembrie 2011, un centru medical privat a concesionat, pentru 49 de ani, clădirea fostului spital de la Poiana Câmpina reuşind să pună pe picioare un nou sistem care să facă posibilă folosirea apei în diferite tratamente.

Despre apa sărată de la Câmpina


Izvoarele minerale de la Poiana Câmpina au cea mai sărată apă din ţară, cu o concentraţie de 321 g/l. Spre comparaţie, Marea Moarta, cea mai sarată mare din lume, are o concentraţie de 400 grame de sare la un litru de apă. Pentru a o putea utiliza în tratamentele destinate pacienţilor, clinica a reuşit să creeze un system care captează apa din izvoare în câteva rezervoare uriaşe, o filtrează şi o încalzeşte. Apa sărată este astfel folosită pentru tratarea diferitelor afecţiuni ale pacienţilor.

Alte elemente din apă: Cl, sulfati, Na, K, Ca, Mg, Fe. Toate acestease absorb prin piele în timp ce pacientul execută diferite exerciţii sau se relaxează în apă. În plus, apa sărată poate fi folosită şi la inhaloterapie, în diferite afectiuni ORL.

Tratamente cu apă sărată:

Apa sărată poate fi folosită pentru diferite afecţiuni reumatismale degenerative, spondiloza cervico – dorso – lombară, coxartroza, gonartroza, artrozele articulaţiilor mâinii.
Afecţiuni reumatismale de tip inflamator: artropatii reactive, spondilita ankilopoietica, poliartrita reumatoidă, artritapsoriazica, sechele post-reumatism articular acut.
Afectiuni reumatismale abarticulare: periartrite scapula-humerale, coccigodinii, miogeloze etc.
Stări postoperatorii sau post-traumatice: post-traumatism cranio-cerebral sau vertebral – medular, artroplastii (proteze de umar, şold sau genunchi), hipotrofii musculare, redoriarticulare, pseudoartroze etc.
Afectiuni ale sistemului nervos periferic: radiculopatii, polineuropatii, pareze, paralizii.
Afectiuni ale sistemului nervos central: tetrapareze, parapareze, scleroza multipla, boala Parkinson, hemiplegii, hemipareze de diferite cauze, sechele dupa poliomielita etc.
Afecţiuni vasculare periferice: tulburări ale circulaţiei venoase periferice, limfedeme.
Baile cu apă sărată sunt un remediu foarte bun şi pentru persoanele care suferă de oboseală sau stres.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite