Un tiny house de 35 metri pătraţi cu dormitor suspendat, construit cu 15.000 euro

Un tiny house de 35 metri pătraţi cu dormitor suspendat, construit cu 15.000 euro

După aproximativ zece ani petrecuţi în Danemarca, Ramona Haţegan şi partenerul ei, Sorin Vasilache, au revenit în România determinaţi să-şi construiască un stil de viaţă aşa cum i-au obişnuit nordicii: minimalist, dar cu o dulceaţă aparte, o tihnă pe care numai ei ştiu să o valorifice cu adevărat.

Pe terenul de 100 metri pătraţi au încăput şi un tiny house, şi o curte verde unde Ramona şi Sorin îşi întind hainele la uscat, dar îşi primesc şi prietenii.
 
 
Pe un teren de 100 metri pătraţi pe care Sorin îl primise moştenire de la tatăl lui, au ridicat un tiny house (o casă mică, n.r.) în trei luni, cu un buget de 15.000 euro, în regie proprie. Au terminat construcţia în 2019, şi tot atunci s-au şi mutat în ea. Şi nici după un an de locuit într-un spaţiu atât de mic, nu pare să le fi devenit neîncăpător. Ba chiar au decis, recent, că au loc şi pentru un al treilea membru în familie – un căţel.
 

Tiny house construit pe locul unui garaj

  Aici a fost cândva un garaj. Acum e un spaţiu de locuit mic, dar foarte cozy şi cu suficient spaţiu de depozitare pentru doi oameni
 
Termenul de tiny house poate însemna orice casă cu o suprafaţă de până în 37 metri pătraţi în care se poate locui. Cea în care trăiesc Ramona şi Sorin este din lemn, construită pe o şapă de ciment, în stilul caselor de vacanţă daneze.
 
„Proiectul a fost făcut şi implementat în proporţie de 80% - 90% de partenerul meu împreună cu mine, din materiale second hand, recuperate, reciclate, în afară de acoperiş şi scândurile cu care a fost acoperită casa”, explică Ramona.
 
„Pe locul unde acum se află căsuţa era un garaj cu aproximativ aceleaşi dimensiuni”, povesteşte ea. Mai exact, nici 35 metri pătraţi. Ramona şi Sorin l-au dărâmat pentru a putea construi peste el, dar au decis să păstreze o parte din lemn. L-au folosit apoi în zonele unde şi-au dorit să păstreze patina timpului neatinsă şi astfel, au salvat şi nişte bani.
 
  Bucătăria e dotată cu de toate, iar zidul de cărămidă îi dă un farmec aparte
 
Construcţia e izolată cu vată bazaltică, exteriorul e din lemn, pereţii de la interior sunt din rigips şi casa are încălzire prin pardoseală, deci e un deliciu pe timp de iarnă. Ramona şi Sorin s-au ocupat inclusiv de cumpărarea materialelor. „Costurile le-am estimat undeva la 15.000 euro, socotind şi ferestrele, uşile, pe care le-am adus din Danemarca, de unde le-am luat second hand, pentru că ne doream un anume stil şi calitate”, detaliază Ramona. Chiar şi o parte din materialele de construcţie şi din mobilier provine din aceleaşi surse: sunt cumpărate la mâna a doua din Danemarca.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările